29.03.2014

Un american face istorie la Mall

Alexandria Librării, Arena Mall Bacău şi Editura Rao organizează vineri, 4 aprilie 2014, începând cu ora 17.00, lansarea celei mai recente cărţi semnate de Larry L. Watts, Aliaţi incompatibili. România. Finlanda. Ungaria şi al treilea Reich. 

Evenimentul va avea loc în librăria Alexandria din Arena Mall Bacău. Larry L. Watts este un istoric american care s-a ocupat în mod special de istoria României în perioada comunistă. Între 2011 - 2013 a
scris două cărţi despre comportamentul României în Pactul de la Varşovia: Fereşte-mă Doamne de prieteni şi Cei dintâi vor fi cei din urmă.

România şi sfârşitul Războiului Rece, precum şi numeroase articole, studii şi cărţi despre conduita României în cadrul NATO. Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, Larry Watts a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989.

 Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea în NATO. În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic RElation (PER) şi director al Biroului PER din România.

Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România. Despre carte: Interpretările standard ale participării României la cel de-al Doilea Război Mondial alături de al Treilea Reich sunt impregnate de mit şi legendă.

În “Aliaţi incompatibili”, Larry L. Watts examinează aceste mituri în cele mai mici detalii, pe baza unei documentări impecabile, punând în evidenţă, cu o limpezime fără precedent, cauzele care i-au determinat iniţial pe aliaţii principali ai lui Hitler să se angajeze pe frontul de est, precum şi prestaţia lor de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea “Aliaţi incompatibili” explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei. ”Aliaţi incompatibili” este istoria unor aliaţi obligaţi să aleagă între alternative nefaste, încercând să amelioreze cele mai grave consecinţe ale acestora, supravieţuindu-le sau sfârşind prin a fi compleşiţi de ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin