07.11.2009

Opriţi vandalismul din Bacău !

Nimic nu scapă ..... monumente istorice, semne de circulatie, scoli, masini, gradiniţe, statui, blocuri, magazine, clădiri de patrimoniu ...
La noi din păcate a devenit o obsesie, pentru depresivii traumatizati care îsi exprima gândurile liber. Graffiti-ul a devenit o problemă natională fară doar si poate, un curent distructiv care ia amploare.

Sper că de la bun inceput sa nu se inteleagă gresit ca as avea ceva cu fenomenul graffiti. Din contra, el poate ajuta daca este corect folosit. Problema mea este că ei nu fac diferenta dintre vandalism si artă. Un graffiti care se vrea artă, se produce intr-un loc in care nu deanjează pe nimeni, infrumusetează locul si nu incalcă nicio lege. Pe cand mâzgăliturile si semnăturile pe toate gardurile si monumentele istorice, reprezintă vandalism si prost gust.

Stoparea lui sau macar diminuarea ar fi doar prin legalizare si organizarea unor concursuri în locuri special amenajate. De exemplu in Bacau au fost doua evenimente organizate pentru sustinerea graffiti-ului. La Scoala generala Nr.2 ''Constantin Platon'', si la Colegiul National ''Gheorghe Vranceanu''. S-au facut niste desene dragute.....dar exista o problema. In lipsa unei educatii prealabile, un copil care invata 4-8 ani in acel loc, si vede zi de zi acele graffiti, ii vor intra in subconstient, si primul lucru care il va face cand ii va cădea in mana un sprei cu vopsea, va fi mazgalirea primului perete iesit in cale. Că e cladire de patrimoniu sau garaj, nu contează, el isi va proba talentul artistic. Doar pe scoala lui a fost voie! De ce nu oriunde? Eu inteleg lipsa spatiilor de desfasurare a acestei arte, dar asta nu-ti dă dreptul să incalci legile publice si de bun simt, prin mâzgălituri si distrugerea bunurilor publice sau private ale altora. Primul lucru in dezvoltarea unui centru urban, este pastrarea a ceea ce ai, daca nu esti in stare sa faci ceva nou.


Colegiul National ''Gheorghe Vranceanu'' si Scoala generala Nr.2 ''Constantin Platon, un exemplu sau nu ?


Costurile ştergerii desenelor graffiti sunt foarte ridicate, de cele mai multe ori fiind necesară refacerea întregii vopsele de pe partea afectată. În plus, şi obiective istorice, a căror reabilitare este deosebit de costisitoare, sunt murdărite, fapt ce afectează vizualul bacauanilor si a turiştilor.


Iata cum arata inainte un gard din cartierul nord, lânga Scoala Cancicov



Iata cum arata in prezent, dar cu costurile de rigoare...


Graffiti e un mod de desenare facut în mod deliberat de oameni cu o moralitate nu intotdeauna bună, pe suprafete publice si private. Poate aparea ca artă, desene, cuvinte, semnaturi personalizate, pseudonime întortocheate sau cu mesaj subversiv. Când este facut fara consimtamântul proprietarului, constituie vandalism, care este ilegal.

Din pacate nu exista legislatie care sa sanctioneze penal aceste fapte. Persoanele surprinse de catre politie pot fi sanctionate numai cu amenda, deoarece fapta nu constituie infractiune, conform legislatiei române. Pentru a fi considerata infractiune de distrugere, aceasta fapta ar trebui sa aduca în stare de neîntrebuintare sau de degradare acel bun. În masura în care desenele nu contravin bunelor moravuri si nu afecteaza pe nimeni, acestia nu pot fi sanctionati nici macar cu amenda penala, singura sanctiune care ar putea fi aplicata ar fi amenda contraventionala , conform Legii nr. 61/1991 art. 2 pct. 16. Problema este că aceste persoane nu raspund penal, dar persoanele care se consideră prejudiciate se pot adresa instantei civile, cu o actiune în pretentii întemeiata pe codul civil.

În acest caz, persoanele vinovate pot fi obligate sa plateasca stricaciunile potrivit legislatiei civile aplicabile, daca gasesti vreodata pe unul. Graffarii au devenit din ce în ce mai impulsivi si nu se mai multumesc cu suprafetele parasite sau neutilizate.

Opriti vandalismul !
Eu unul promit, pe primul care-l prind la mâzgălit, o sa regrete. Primul lucru care poti sa-l faci este sa suni la politie. Luati atitudine! Pastrează-ti orasul ! Daca ai de gand sa comentezi la acest articol, dar nu l-ai citit in intregime, nu te mai chinui, ca nu ai cum sa intelegi ideea fara a-l citi pe tot.


Iata doar cateva exemple de vandalism, din sutele care au cuprins Bacaul:


Vandalism pe cladiri de patrimoniu (Casa Vasile Alecsandri)


Vandalism pe semne de circulatie (asta deja e infractiune)

Vandalism pe institutii sportive (Sala de gimnastica Bacau, Str. Banca Nationala)


Vandalism pe mijloacele de transport

Vandalism pe Palatul Municipal


Vandalism pe cladirile culturale (Teatrul de Animatie)


Vandalism la locurile de joaca (parcul de langa bazin)


Vandalism pe blocurile de locuinte


Vandalism pe cladirile de firme


Vandalism pe Sala Sporturilor

wtf?


Vandalism in alte locuri publice






si exemplele pot continua cu sutele...

Mai jos am pus un foarte mic exemplu de graffiti reusite, si cu rol de infrumusetare a unei zone, nu vandalismul din Bacau. Asta ar fi rolul lor si poate le vine mintea la cap celor din BC...spre binele lor.







67 de comentarii:

  1. Pentru "graffer"-ii cei mai talentati si incurabili sa li se dea spatiu la parnaie, acolo pot sa invete sa respecte proprietatea altora

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau sa te cotnrazic, dar cred ca gresesti un pic.
    Majoritatea fotografiilor realizate de tine sunt cu niste desene facute de genul de copii de 12 ani care cred ca e cool sa faci asta.
    In orasul nostru exista astfel de artisti care chiar au talent si vor sa faca ceva.
    Din pacate legea nu ii ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu gresesc cu nimic. Am specificat in articol toate punctele de vedere. Pozele reprezinta realitatea bacauana. Nu trebuia sa le pozez? Toata lumea vede asta.Eu am pus in articol si doua exemple de graffiti, ca dovada ca apreciez acest fenomen. Dar nu mazgaleli pe locurile mentionate in articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Blocul în care locuiesc este desenat cu graffiti si cu tot felul de semnaturi ciudate, eu cred ca acesti copii au probleme grave de personalitate, or fi frustrati pe acest sistem, dar nu înteleg unde cred ca vor ajunge cu aceasta modalitate de razvratire. Daca ar exista o legislatie mai severa care sa se lase chiar cu arestari sau amenzi foarte mari eu cred ca ar sta în banca lor, dar asa îi doare în cot de autoritati, hai sa spunem lucrurilor pe nume. Schimbati legea si apoi si oamenii se conformeaza ca nu au de ales.

    RăspundețiȘtergere
  5. daca imi izolez apartamentul (stau la parter)si prind un june din asta chinuit de talent artistic atunci il voi si decora cu bucati din pielea individului.

    RăspundețiȘtergere
  6. @InimaBacaului
    Repet, nu vreau sa "ma iau in gura " cu tine dar de ce nu ai pus cateva fotografii cu exemple de graffiti din Bacau?
    E foarte deranjant ca multe bloguri au o influenta mare asupra cititorilor si bloggeri care scriu pe ele expun punctul de vedere, nu e nimic rau in asta dar cand vorbim de o problema care intereseaza pe toata lumea ar trebui sa spui si parti rele si bune.
    In special felu in care redactezi articolul.

    RăspundețiȘtergere
  7. sunt niste idioti astia cu graffiti-ul lor, Se cred niste talentati dar tot ce fac e o mazgalela jenanta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Edith

    Deja e al doilea comentariu, fara sa fii atent la articol si la problema. Eu am scris clar in articol ''Daca ai de gand sa comentezi la acest articol, dar nu l-ai citit in intregime, nu te mai chinui, ca nu ai cum sa intelegi ideea fara a-l citi pe tot''

    Dar tu vad ca nici macar la poze nu te uiti, atata timp cat imi spui sa pun poze cu graffiti din Bacau, iar TOATE POZELE SUNT DIN BACAU, in afara de ultimile doua, care le-am dar drept exemplu bun. Am mentionat si de cele doua proiecte de la scoli, deci am zis si ce e bun, si mi-am exprimat parerea ca trebuie indrumati intr-o directie buna.

    Eu stiu ca tu stai toata ziua cu ei, si ii cunosti pe foarte multi. Eu am doua sfaturi : citeste mai bine articolul si lasa prieteniile deoparte ca asta-i treaba serioasa. Si vezi ce mai zic si altii pe aici, ca esti singurul deranjat, si ti-am spus, ca stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari pentru acest material. Este genul de articol pe care as vrea sa il revad. Sunt sigur ca a necesitat multa munca. Consider ca este bine documentat si obiectiv. Arga grafica in general ar trebui sa infrumuseteze locul, cladirea, zona, dar ce este la noi face exact contrarul. Sunt locuri unde acest mod de exprimare poate fi realizat, dar trebuie sa existe o limita a bunului simt. Ceea ce fac, si unde fac, afecteaza imaginea noastra, a tuturor locuitorilor ai acestui oras si este un prejudiciu adus obiectivelor ce ne apartin tutror. Cred ca toti ar trebui sa luam atitudine impotriva a tot ce inseamna vandalism. Inca o data, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Inima Bacaului
    Ce voiam sa spun este ca ai pus 2 poze cu graffitiuri reusite, dar nu sunt din Bacau.
    Exista si la noi lucrari frumoase ce merita promovate.

    Nu stau toata ziua cu ei si nici nu prea am prieteni de genul asta dar toti suntem oameni si daca nu suntem in stare sa ne aparam singuri o fac altii.

    Doar pentru ca am 16 ani si cunosc multi tineri din Bacau nu inseamna ca trebuie sa fiu judecat dupa varsta pe care o am.

    E ultimul comentariu pe care il las la postarea asta in schimb o sa continui sa intru sa vad daca sunt eu singurul cu parerea asta.

    P.S. Nu trebuia sa spui ca ii cunosc si stau toata ziua cu ei, mai ales cand nici nu ne cunoastem.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Tzopescu

    Multumesc! Intr-adevar a necesitat multa munca.
    De aproape un an de zile adun pozele facute in tot orasul, si pe care le-am postat la articol. Eu vreu sa trag un semnal de alarma, pentru ca am vazut in alte tari unde s-a ajuns, pentru ca nu a fost controlat la timp, dar putini inteleg acest lucru. Ma bucur ca te afli printre cei care au inteles problema.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Edith

    Stiu ca sunt lucruri frumoasa care merita promovate, pentru ca asta fac de cel putin un an de zile. Si pozele cu graffitile de la scoli, sunt din Bacau, si sunt reusite.

    Nu vad unde, sau cine te-a judecat dupa varsta.?!?!!

    Si eu cunosc foarte multi tineri, dar nu vad care e legatura. Iar despre cunoscut, voi nu ma cunoasteti, dar eu va cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dragos Tanase07.11.2009, 19:50

    Ai spus prea frumos in articol. Pe mine m-a costat 12 milione sa-mi renovez fatada firmei distruse de golanii astia. A doau zi mi-au mazgalit-o iar. puscarie le-as da !!!!! ca nu muncesc ei pentru banii mei.

    RăspundețiȘtergere
  14. Gresit ! Total grasit ! Graffiti este o forma de arta,arta urbana pe care nu toti o intelegem si constat ca nici tu.A mazgali pe pereti e unu si a graffui e alta.Sper sa intr-o buna zi lumea va intelege acest lucru si o va lua drept o arta.
    In al doilea rand...primaria ar trebui sa faca locuri special amenajate dar tinand cont ca nea' Stavarache vrea cu totul altceva de la acest oras si nu prea ofera nimic in schimb,nu se vor amenaja in vecii vecilor asemenea locuri.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Beos
    Inca mai astept ca marii teoreticieni ai admiratei "arte urbane" sa vina sa ne invete si pe noi, prostii, ce inseamna adevarata exprimare artistica. Intr-adevar, rigiditatea gandirii nu ne lasa sa vedem fiorul creator dintr-un "M...e Steaua" mazgalit cu mana grabita de noapte pe o cladire din Bacau.
    Primaria trebuie sa administreze acest oras, nu sa inventeze locuri de desenat pentru "creativi". Nu sunt obligat sa platesc si eu pentru pasiunea oricui.Va chinuie talentul? Adunati-va intr-o asociatie, puneti bani, construiti niste ziduri si desenati-le frate, pana va amortesc mainile. Nu numai la intins mana!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu-mi place sa ma repet. AM SCRIS CLAR: ''Daca ai de gand sa comentezi la acest articol, dar nu l-ai citit in intregime, nu te mai chinui, ca nu ai cum sa intelegi ideea fara a-l citi pe tot''

    Cum poti sa ma acuzi ca eu nu inteleg ? De un an de zile muncesc la articolul asta. Am scris si in articol ca apreciez acest fenomen, am pus si exemple, am zis si care ar fi rolul lui....si voi in continuare aberati.

    AM SCSRIS CLAR, CARE E DIFERENTA INTRE ARTA SI VANDALISM. NIMENI NU ARE DREPTUL SA MAZGALEASCA SEMNE DE CIRCULATIE , CLADIRI DE PATRIMONIU, PROPRIETATI PARTICULARE S.A.M.D ...si voi o ardeti cu forme de arta, CU ARTISTI NEINTELESI....SI BACAUL E PLIN DE MAZGALITURI .

    Pentru ca observ ca nu ati inteles ca nu e bine ce faceti, si comentati la poze cu vandalism , si tot imi scoateti in fata alte prostii, in loc sa vedeti problema reala, am sa incep campanii mult mai agresive, impotriva vandalismului.

    RăspundețiȘtergere
  17. Adaug la raspunsul meu si cometariul lui Ovidiu. Construiti mai intai si dupaia mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da desenati la voi in casa, animalelor, daca tot suteti asa de pasionati de pereti. de ce trebuie sa suportam noi toti mizeriile voastre?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Animal esti tu
      Daca ai vazut casa VasileAlecsandri este. Deja vai da capul ei daramata deci nu statul nu. are grija de monumentele pe care le are asa ca de ce ar avea grafferi vreo grija

      Ștergere
  19. Sal. eu sunt zugrav de meserie. Vreau sa va spun ca am renovat la pereti la viata mea din cauza la astia cu spreiurile...de m-am imbogatit. Numai ca vorba voastra, e aiurea treaba. Eu am vazut oamnei plangand, k si-au renovat casa cu ultimii bani, si a doua zi era mazgalita. Niste idioti.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si inca o chestie pentru astia neatenti. Chiar si in titlu scrie ''Opriti Vandalismul !'' nu ''Opriti graffitile'' . Pai ce mai vreti ?

    RăspundețiȘtergere
  21. SI LA SCOALA NR 11 A FOST UN CONCURS DE GRAFFITTI...

    RăspundețiȘtergere
  22. Bravoo, Bravoo colegu. Articolul e foarte reusit, felicitarile mele... E un articol ce nu poate fi lasat, chiar l-am citit pina la final... Intr-adevar trebuie de OPRIT VANDALISMUL.

    RăspundețiȘtergere
  23. In sfarsit mai sunt oameni care le pasa de ceva. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  24. Oameni buni( grafferi, caci voua vi se adreseaza comentariul meu ), exista o serie de contradictii in cea ce priveste arta din punct de vedere al exprimarii si al evaluarii ei. Spre exemplu: un pictor, un arhitect si un graffer vad arta in mod diferit!

    Totusi cand vine vorba de proprietatea privata, nu exista scuze. Incercati sa puneti bazele unui grup organizat la care ulterior daca aveti initiativa sa colaborati cu administratia locala pentru obtinerea unor acorduri de "desfasurare" a activitatii legal si fara a prejudicia imaginea orasului cat si proprietatea privata.

    P.S. Orasul acesta sau oricare altul nu-i este dator nimanui cu o fărâmă de spatiu desenat.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am prins un ''artist'' pe peretele meu. Dupa ce a terminat , i-am luat spreiul si l-am decorat si eu pe el. nu prea i-a convenit. da nici mie sa-mi renovez peretele. Abia astept urmatorul client. Derbedeii naibii!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. fratee ce panarma :)) frate toata mazgaliturile sunt opere de arta ale unor copii de 12-13 ani kre mazgalesc pt k sa fie cool si periculosi :)) avem in bacau adevarati artisti si credeti-ma k cei ce fac cu adevarat graffiti au conceptii clare gen nu pe statui/muzee/prefectura/locuri proaspat renovate... este un articol dragutz cu cateva aberatii ca faptul k desenele intra in subconstient si ii determina pe altii sa mazgaleasca :))

    RăspundețiȘtergere
  27. Chiriac George10.11.2009, 17:17

    Un articol reusit !
    Bravo Inima Bacaului !
    La Mai Multe !

    RăspundețiȘtergere
  28. Niste derbedei. Ai scris foarte bine. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ei chiar cred ca pe noi bacaunii ne intereseaza mazgaliturile lor. Niste tarani. Nimeni nu-i suporta.

    RăspundețiȘtergere
  30. stima si respect fata de realizatorul articolului mir face o deosebita placere sa pot ajuta vreodata la imbunatatirea imaginii bacaului dar pana atunci voi nface ceea e ar trb sa faca orice bacauan voi fi mandra ca sunt bacauanca salutarii tuturor

    RăspundețiȘtergere
  31. bai oamenilor! adevaratii grafferi nu deseneaza casa oamenilor altceva....adevaratul sens al graffiti-ului este acela ANTI-SISTEM !!! contra conducerii si porcilor din parlament !!! adevarat sunt si unii copii care nu stiu ce fac...cred ca totul e o joaca , dar graffiti este un mod de viata .... nu bagati in aceiasi oala toti grafferi !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Niste idioti astia care mazgalesc si se cred graferi !!! Mi e sila de voi golanilor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Nu cred ca e nimic rau in a'ti exprima talentul, desenand, dand culoare unor ziduri sterse. Daca ar fi existat locuri special amenajate, sau mai multe concursuri care sa cuprinda aceasta activitate atunci nu ar mai exista atatea graffitti'uri pe toate gardurile. In primul rand puteti observa cat talent au cei ce deseneaza, facand graffitti... unele dintre ele sunt chiar foarte realistice si chiar demne de premii, insa nimeni nu baga de seama talentul acestor copii.
    Nu e vina lor pt. ca isi lasa talentul si sentimentele exprimate ;)
    Nu e vina lor ca voi interpretati gresit toate acestea.
    Nu mi se pare un gest golanesc, ba mai mult, fata de omoruri, santaje, droguri, si altele, "desenatul" pe pereti e un lucru minor.

    RăspundețiȘtergere
  34. hmmm....
    salut! am 14 ani si sunt un asazis graffer ...
    sa stii ca graffiti nu inseamna vandalism ...inseamna arta! cei care scriu pe monumente , cladiri importante , sau pe masina omului' ... aia nu sunt grafferi! aia sunt niste imbecili:)! ...
    ar fi o solutie pt inlaturarea vandalismului ...!
    Primaria sa organizeze locuri special amenajate pt graffiti ...

    RăspundețiȘtergere
  35. mda.. plm nsj ce sa zik dak ar fi bine dat si pe masini ;;)

    RăspundețiȘtergere
  36. pentru baietii mei zigravi si restu : PEAK FACE LEGEA

    RăspundețiȘtergere
  37. VANDALIIIIIIISM...SA VANDALIZAM COCALARII !!!

    RăspundețiȘtergere
  38. cum ? astepti sa-ti vezi cometariile? :)) ai inteles gresit dreptul la exprimare. Eu imi permit sa-mi schimb bannerele prin oras zilnic, dar tu nu ai sa-ti permiti sa-ti schimbi pielea plina de vopsea. Si mai rau ca tu crezi ca eu nu stiu cine esti.....da ce-ai sa afli...pune bani deoparte....

    RăspundețiȘtergere
  39. cred ca esti prea radicalist in ceea ce priveste graffiti. mai mult ca sigur sunt probleme mult mai grave decat asta care ar trebui rezolvate.

    RăspundețiȘtergere
  40. "radicalist"...sigur nu am cum sa fiu....

    Si daca sunt probleme mult mai grave asta insemna ca nu e o problema? Ce-ar trebui sa asfaltez eu gropile? sa arestez eu infractorii?

    Eu nu m-am legat de graffiti....eu doar am prezentat situatia mazgalelilor din Bc. Stiu ca multi se simt prost deoarece ei credeau ca e ceva super tare sa mazgalesti peretii. Dar nu e! Se numeste vandalism.

    Pacat ca o sa va dati seama prea tarziu de ceea ce faceti...

    RăspundețiȘtergere
  41. Greseala care o faci tu aici este ca "ii pui pe toti in aceiasi oala" mazgaliturile care leai fotgrafiat tu sunt cazuri izolate ale unor copii care se cred cool si "smecheri" vandalizand credema ca un graffer adevarat nu ar fi asa idiot sa vandalizeze casa lui Vasile Alecsandri crezi ca ceea ce au desenat acei tampiti pe monument se poate numi graff sau arta adevaratii artisti sau grafferi din bacau au un oarecare simt de raspundere si pentru ei graffiti inseamna un mod de viata si un cale de exprimare deci nu amesteca "toy" cu adevaratii grafferi

    RăspundețiȘtergere
  42. Inima Bacaului...incearca sa privesti in jurul tau.Graffiti e arta!!!Desigur...zilnic dau de aceste desene,unele mai reusite,altele nu,dar gandestete putin...preferi sa treci pe langa un bloc gri,mohorat,care te trimite cu gandul la anii '80,sau pe langa o pata de culoare?Nu cred ca ti-ai pus problema asa.Daca vrei sa vezi arta adevarata din Bacau iti voi trimite niste poze(poti sa-mi daai id-ul tau),pentru a le pune pe site.

    RăspundețiȘtergere
  43. Daca ai fi citit articolul observai ca nu-i bag pe toti in aceasi oala. Nu stiu cum le poti numi "cazuri izolate" cand ele sunt in tot Bacaul...si vor lua amploare.

    Pentru anonimul de deasupra: Acelasi raspuns e valabil si pt. tine. Daca ai fi citit articolul...am specificat ca se poate face ceva frumos cu desenele...dar nu mazgalituri.
    Id-ul meu se gaseste la contact. Astept pozele pe mail.

    RăspundețiȘtergere
  44. Solutie=Mai multe evenimente mai multe contesturi mai multa atentie data acestui val cultural si neaparat un spatiu amenajat pentru graffiti fosta zona a armatei de langa cfr unde vroia Stavarache sa faca mall..ar fi un loc ideal

    RăspundețiȘtergere
  45. "Grafferii fac legea pe cladirile din Bacau"
    Titlu de ziar Bacauan. Asa ca ciocu mic si pregatitiva pt ce urmeaza.

    RăspundețiȘtergere
  46. Ma daca uh imi faci un graff ca alea din exemplele pozitive eu ma las de graffiti si ma fac popă.....la acele desene au lucrat echipe nu a facut o singura persoana in 10 minute un desen de ala ....asa ca tinetiva bine ptr ce va urma ...chiar nu ar strica un spatiu amenajat special

    RăspundețiȘtergere
  47. Ti se pare ca cei care au desenat la Scoala Constantin Planton sunt aceeasi copchii care nu exerseaza deloc pe foaie si trec direct la perete?
    Ii cam bagi pe toti in aceeasi oala si nu e corect.
    Ai blog si esti la curent cu toate...presupun ca esti tanar dar la minte esti tare incuiat.

    RăspundețiȘtergere
  48. Tu nu vezi ca pe un perete scrie 50 Cent Boss si alte prostii de astea...Cum sa ne bagi in aceeasi oala cu aia ?

    RăspundețiȘtergere
  49. prietene....schimba oala ca ai dat pe alaturi. Nu stiu de unde vezi tu pe cine bag eu si unde bag. Pune mana si citeste articolul. Eu am atras atentia vandalismului, nu fenomenului graffiti. Dar daca nu ai ochi sa vezi...

    RăspundețiȘtergere
  50. sunte-ti varza ,mazgaleli vor fi intotdeauna nu poate fi oprit fenomenul,solutia e ce se intampla in piatra unde au tot digul ce trece prin oras,acolo au unde da, tuburi sa fie...poate desena oricine ce vrea nimeni nu se baga pt ca acolo exista un primar.lafel ar fi si in bacau daca s-ar pune la dispozitie o locatie,pt ca momentan e interzis oriunde,e aceeasi treaba ca dai sub un pod sau pe prefectura,aceeasi pedeapsa o primesti,asa ca plangeti incontinuare ca va mazgalit peretele proaspat vopsit,pe statui,puncte istorice,locuri reprezentative pt bacauani....

    RăspundețiȘtergere
  51. frate vezi k in prima poza a avut loc un eveniment organizat si aprobat,ala nu e vandalism e arta si au fost grafferi din toata tara acolo.asa ca eu nu spun ca tagurile gen "DANUTZ BUZA" (am vazut prin pozele astea)trebuie sa apara pe cladirile din bacau dar fara graffuri bacaul nu ar mai fii asha colorat :|

    RăspundețiȘtergere
  52. Graffiti'ul este o arta ... uni o inteleg ca vandalism ... daca grafferi nu au unde sa se manifeste ... pe un perete special amenajat fara sa-i fie frica ca il amendeaza cineva , nu se vor opri niciodata ...

    RăspundețiȘtergere
  53. Nu puteti opri aceasta arta sau vandalism cum o considerati.Daca 1,2,3 grafferi sunt bagati in puscarie sau au amenzi asta nu inseamna ca se vor opri din ceea ce fac, din contra vor face si mai mult.
    Asta e viata, nu se poate face nimic.
    Eu sunt pro graffiti.

    RăspundețiȘtergere
  54. asta e ...viat de oras...cui nu'i convine sa se mute si oricum a mai pornit o gasa degrafferi deastia mai noi prin bacau da' majoritatea au grija unde dau d' mai sunt si deastia precum ecko-bula care se cred "nemuritori"

    RăspundețiȘtergere
  55. comentariul de deasupra mea nu are sens...ce ma zici tu de ecko...ai tu mai mult talent ca el?intradevar sunt cativa grafferi juniori mai talentati si ii pot chiar numi:haze qwer spec poker si acme consider:)

    RăspundețiȘtergere
  56. Asculta..chiar ma deranjeaza ce spui mai sus...asta e o pasiune ce nu o poti stapani...si eu sunt graffer in devenire...faceam de acum 3 ani numai pe hartii,caiete si carti schite si tagg-uri...in sfarsit mi-am luat spray-uri si sper sa ajung sa am graff-uri in tot orasul.Nu uitati..asta e o pasiune

    RăspundețiȘtergere
  57. Probabil nu ai inteles mesajul...eu respect orice forma de arta, atat timp cat nu deranjeaza pe cel de langa mine.

    E ca si cum as spune "faceam de acum 3 ani crime pe gandaci, insecte si broaste, in sfarsit mi-am luat cutite si sper sa ajung sa omor in tot orasul".

    Nu uita ca sunt in libertate criminali in serie.....pentru ca e o doar o pasiune a lor. Repet, respect orice pasiune care nu deranjeza pe aproapele meu. Sa mazgalesti semne de circulatie sau cladiri de patrimoniu nu e pasiune, e doar prostie, lipsa de cultura, teribilism. Sunt lucruri pe care le vei realiza si tu mai tarziu, dar e posibil sa fie prea tarziu.

    Incearca un mic experiment. Incearca sa te detasezi de viziunea ta. Fii un om normal fara sa iti placa fenomenul. Observa-l din exterior. Intreaba-ti parintii, intreaba oamenii pe strada ce parerea au. Iesi din carapace. Daca vrei sa iesi cu ceva in evidenta, iesi cu ceva bun, original si special. Sa mazgalesti si sa distrugi lucruri poate orice prost. Fii diferit!

    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  58. Of,of,of...locurile special amenajate sunt nijte idei tampite..e doar pt. o perioada de timp...multi o sa vina sa faca graffiti si in o luna tot locul e plin si o sa se duca din nou sa dea pe blocuri...+ ca nu mai e nicio distractie..nu mai ai tensiunea aia in tine ca te prinde politia...

    RăspundețiȘtergere
  59. haide frate sa fim seriosi...macar voi stiti ce inseamna graffiti...cunoasteti tagurile cu care dau respectivii "vandali"?atunci taceti in plm ca e vai de voi...nu va convine regimu' hai la tara cu voi .:P cine e de parere cu mine sa spuna:! :P

    RăspundețiȘtergere
  60. Am si eu de personalizat niste pereti exteriori dau si bani unde gasesc baietii? NU ma intereseaza un text ci un desen complex. bogdan_arn@yahoo.com care se crede instare sa dea un mail

    RăspundețiȘtergere
  61. @ovidiu / ba,lasa-mi adresa ta,am niste desene pentru tine manca-ti-as gura.

    RăspundețiȘtergere
  62. La primele doua desene au avut autorizatie ca a fost concurs organizat de oleak

    RăspundețiȘtergere
  63. Graffiti este libertate , viata si o arma cu care ataci si te aperi de inamic . Eu sunt un cetatean ce practica acest fenomen din anul 2004 si sincer cred ca mi-a schimbat viata in bine .

    RăspundețiȘtergere
  64. Salut Salut ! M-am uitat putin peste ce-ai scris "InimaBacaului" si la alte comentarii , si cred ca cam exagerezi putin . Si ma deranjeaza si altii care baga comentarii de dragu de a fi vazuti , defapt nimeni nu-i baga in seama. Eu unul sunt de partea graffitiului .Defapt nu vandalism total, nu prostii ,nici mie nu-mi plac toate cacaturile pe pereti. Vreau ceva frumos , da nu vreau sa vad nici smecherii care sunt contra , aia sa taca daca nu le plac , nu sunt ei presedinti sau ceva de genu . Eu unu sunt impotriva drogurilor , tiganilor borati , hoti , fumat si alte prostii PUNCT.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin