31.01.2014

Metode de înșelat - Aveți grijă la noile țepe electronice

 Metodele de inșelare a oamenilor prin metode moderne se diversifică cu extinderea metodelor de comunicare.

De la banalele furturi din buzunare, si metoda ”găsirii unei bijuterii de aur pe jos” de față cu tine, dupa care urma vânzarea catre tine pentru o suma modică, s-au diversificat până la folosirea emailului, sms-ului si telefonului.

Să nu uităm și găinăriile cu hoți deghizați în muncitori sau angajați de la gaz, deratizări sau apă, cu scopul de a intra în casă. La modă au rămas și furturile cu ”pisicuța” de la bancomate, acele dispozitive ce clonează cardurile.

Ultimul spam pe care l-am primit a venit de la un mail, chiar de la o institutie din Bacău. Aici a fost usor de depistat, pentru ca mailul insitutiei nu s-a folosit niciodata in scopuri personale. Plus că știam de mult acest tip de mesaj cu traducere eronată.

Dar cu sigurantă, mai sunt creduli, ce trimit bani prin metodele de țepuire electronice. Mai avertizati si voi, cunoștințele, mai ales pe cei bătrâni, pentru ca sunt cei mai vulnerabili. Stiu bătrâni care au fost ținuți în telefon până au ajuns la bancă să depună banii, fiind mințiți că al lor copil a avut un accident si  are nevoie de bani pentru avocat sau că a câștigat un premiu și trebuia mai înâi să depună niște bani.... Escrocii se bazează pe șocul emoțional realizat de mesajul transmis, iar până să realizezi țeapa, banii au ajuns deja în contul hoțului.

Tot la capitolul spam, introduc si telefoanele gen Forex!

Iata de exemplu, cum suna  mesajul din ultimul email:

”Sper ca aceasta ajunge te în timp, Am făcut o excursie la liverpool Regatul Unit și meu poseta a fost furat cu meu pașaport internațional,Carduri de credit interiorul Ambasada este dispus pentru a ajuta la ma Prin închirierea ma zbor fără mea Pasaport  Doar AM au pentru plateasca pentru Bilet Si de hotel proiect de lege. Spre regretul meu Eu nu pot accesa fondurile mele fără Carduri de credit Am contactat banca mea dar au nevoie de mai mult timp pentru a procesa un nou unul. în acest nefericit situație M-am gândit să te întreb un împrumut rapid pe care am poate da înapoi cât mai curând I a lua spate i nevoie despre 1.500 Euro pentru a acoperi cheltuielile mele I într-adevăr nevoie să fie pe următoarea zbor Western Union este cel mai bun mod de a trimite bani pentru a mine spune-mi dacă aveți nevoie de meu personal informaţii astfel de ca (nume și adresă) Pentru transferul Eu pot trimite tu detalii cu privire la modul de Obţineţi fondurile la mine.   
Aștept cu nerăbdare să răspunsul dumneavoastră”


 Iată si un film românesc, mai nou, cu un subiesct de înșelare pe mail: (filmul integral, îl găsiți aici )


Inregistrare țeapă telefonică:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin