11.01.2014

”Bilet în aşteptare”, un proiect cultural-umanitar al Teatrului Municipal “Bacovia”

Teatrul Municipal “Bacovia”, din Bacău, a lansat săptămâna aceasta proiectul “Bilet în aşteptare”, o iniţiativă cultural-umanitară care vine în sprijinul persoanelor defavorizate, pentru a le asigura accesul gratuit la spectacole. Este un apel către umanitatea din noi, o invitaţie la generozitate faţă de semenii mai greu încercaţi de viaţă. Beneficiarii proiectului vor fi oameni ai străzii, familiile asistate social, copiii din mediul rural, care nu au posibilitatea financiară de a cumpăra un bilet la teatru. “Acest proiect, Bilet
în aşteptare, este unic în momentul de faţă pe palierul teatral şi cultural românesc, însă conceptul, gestul de generozitate din partea unui om din comunitate faţă de aproapele său, este foarte răspândit în Occident, sub forma cafelei în aşteptare. 

Ne-am propus să o aducem în zona teatrală, numind-o Bilet în aşteptare. Este o iniţiativă care se adresează tuturor categoriillor defavorizate din comunitatea băcăuană, pentru că, teatrul este al comunităţii, şi atunci suntem obligaţi, în primul şi în primul rând, să servim comunitatea, pe toate palierele ei sociale”, a declarat Adrian Găzdaru, director al Teatrului Municipal “Bacovia” şi iniţiator al proiectului “Bilet în aşteptare”.

Prim partener al Teatrului Municipal “Bacovia” în derularea acestui proiect este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, care îşi doreşte să vină astfel în sprijinul elevilor proveniţi din zone defavorizate. “În momentul în care domnul director Adrian Găzdaru a venit la Inspectoratul Şcolar şi a făcut propunerea, am considerat că este un proiect foarte generos şi binevenit pentru comunitatea noastră, şi, dealtfel, şi inedit. Consider că orientarea acestui proiect către şcoli ar putea fi un prilej de a cultiva gustul pentru teatru al elevilor şi cred că, împreună, putem contribui la educarea tinerilor. Promovând proiectul la nivelul şcolilor, o parte dintre elevii iubitori de teatru ar putea, cumpărând biletele, să îşi sprijine colegii şi, în acest fel, să contribuie şi ei, în sens semnificativ şi generos, la dezvoltarea gustului pentru artă şi pentru frumos”, a declarat Ion Balcan, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.

 “Biletele în aşteptare” pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrului Municipal “Bacovia” din Bacău, la preţul fix de 10 lei. “Dacă o persoană vine la teatru şi cumpără un bilet sau mai multe, ca să poată intra în sală să vizioneze spectacolul, are acum posibilitatea să mai cumpere un alt bilet, pentru persoanele defavorizate. Sunt oameni ai străzii care chiar au studii superioare, o anumită cultură. Oricum, ei sunt ai noştri, ai comunităţii, şi suntem obligaţi să avem grijă de ei, să le oferim astfel de facilităţi, pentru a avea acces la cultură. Gestul nu este obligatoriu. Facem, însă, apel la generozitatea comunităţii pentru a să deschide o poartă către categoriile defavorizate”, a mai declarat Adrian Găzdaru. “Biletele în aşteptare” cumpărate de cei care doresc să facă un dar unui seamăn al lor mai greu încercat de viaţă vor fi introduse chiar de cumpărător într-o urnă sigilată, aflată la Agenţia de Bilete a Teatrului Municipal “Bacovia”.

“Biletele în aşteptare” nu vor fi destinate accesului la un anumit spectacol, alegerea aparţinând beneficiarilor. Proiectul “Bilet în aşteptare” continuă seria iniţiativelor de ajutorare socială ale Teatrului Municipal “Bacovia”, începută cu “Teatru gratuit pentru pensionari”. În acelaşi sens, conducerea teatrului băcăuan a început demersurile pentru proiectul “Terapia prin teatru”, care se va adresa de asemenea categoriilor defavorizate.

Un comentariu:

LinkWithin