Ce articol putea fi mai potrivit cu ocazia Înălțarii decât unul cu: Catedrala Ortodoxă "Inălțarea Domnului" din Bacău. Un articol ce-l pregătesc de aproximativ doi ani.
De departe cel mai reprezentativ obiectiv pentru Bacauani, aflat la km 0 al cetații, catedrala se impune prin mareție si este protejată de statuia lui Ștefan cel Mare.
In ceea ce priveste constructia, piatra de temelie a acesteia a fost pusa in 1991, de catre PS Episcop Ioachim Vasluianul, ierarh care isi doarme somnul de veci intr-una din criptele special amenjate la demisolul catedralei. “Inaltarea Domnului” este unul dintre cele mai mari lacasuri de cult de rit rasaritean din Europa, ea situindu-se pe locul patru, dupa fosta catedrala ortodoxa “Sfinta Sofia” din Istanbul, catedrala noua din Moscova, si cea din Parnas (Grecia). Construita intr-un stil ce cuprinde elemente specifice arhitecturii bizantine si arhitecturii stefaniene. Lucrarile impresionante la catedrala au inceput la 10 metri sub pamint, adica echivalentul unui bloc cu trei etaje. Acest subsol imens cuprinde doua nivele: sala de expozitie, depozit de carte, adapost de aparare locala antiaeriana, iar mai sus un paraclis, dupa care, la cota 0 incepe catedrala. Catedrala care se ridica in centrul Bacaului, are ziduri de beton ce ating in anumite tronsoane o grosime de un metru.
Cupola din naos are o deschidere de 24 de metri. Adica mai bine de jumatate din cea a Sfintei Sofia din Constantinopol, a carei cupola are 40 de metri.
Catedrala are 18 clopote, toate fabricate la Innsbruk, si au fost sfintite miercuri, 29 iunie 2007. Acestea au greutatea intre 30 de kilograme si 4,5 tone. Din cele 18 clopote, 13 sint concepute in forma speciala si vor fi sincronizate de computere, putind sa dea mai multe melodii specifice anumitor momente din timpul anului bisericiesc, iar restul de cinci sint clopote clasice. Sistemul computerizat de comanda al clopotelor Catedralei Inaltarea Domnului va permite interpretarea a aproximativ 1.000 de partituri muzicale.
Crucile pentru Catedrala din Bacau au fost sfintite la 7 septembrie 2008. Ele au fost realizate din inox cu unele elemente aurite, la firma Constructii Utilaje Speciale (CUS) Bacau. Crucea principala, cea mai mare din țară, are 7 metri inaltime, o deschidere a bratelor laterale de 4,20 metri, si o greutate de aproape 2 tone.
În momentul de fată s-a demontat macaraua si lucrările se axează pe finisaje.
In următorul material, veți urmări imagini cu terenul înainte de a se construi catedrala, imagini din prezent si simulări 3D (de la Vanel Exim) cum va arăta la finalizare. Vizionare placută!
Panoramă
Un peisaj superb de iarnă, de pe acoperisul Catedralei Ortodoxe ''Inaltarea Domnului'' Bacău.
Vizita Patriarhului Daniel
Nici ca se putea gasi un moment mai penibil de prezentare a acestei magaoaie ,un tip de Casa a Poporului pentru bacaoani,ce sfideaza saracia in care ne zbatem in fiecare zi si lipsa banilor.Ne chinuim de ani de zile sa terminam de modernizat spatalul,nu avem medicamente pentru bolnavi..dar noi facem biserici.Chiar si in curtea spitalului e una ,asa ca sugestie pentru amaratii care nu au bani de spaga la doctor..sa vina mai degraba la preot ca scapa oleaca mai ieftin.Consider catedrala din bacau complet inutila si sfidatore.Poate ca se sesiseaza justitia si cerceteaza mai atent afacerile pe bani publici ale constructiei si cine e in spate.Bine ne sade..nu avem industrie,..nu avem servici dar avem Catedrala.
RăspundețiȘtergere1.Nu înțeleg ce vină are Catedrala că cineva nu are servici. Din cauza Catedralei nu are România industrie? Dacă ai gândi înainte, ai realiza că această construcție oferă de lucru câtorva sute de oameni, începând de la constructori, muncitori, proiectanți, fabrici de ciment, căramizi, fier beton, marmură, lemn până la transportatori și mulți alții. E vorba de o întreagă industrie. Cât despre banii investiți să se ocupe cei în măsură.
RăspundețiȘtergere2.Toate orașele importante se mândresc cu câte ceva. Parisul cu Turnul Eiffel, Pissa cu Turnul înclinat, Milano cu Domul, ca să nu mai vorbesc de cele mai tari clădiri din lume......că suntem în urmă tare. Catedrala va fi cartea de vizită a orașului. Când prezinți unui străin orasul, ce-i arăti spitalul municipal sau blocurile comuniste? Noi abia construim istoria arhitecturală a unui oraș, care nu demult era un sătuc.
3.Atei au existat si vor exista întotdeauna. Ar putea să ne facă alții si gratis Catedrala, că tot se va trezi unul să spună, că mai bine nu făcea nimic.
Până la urmă, cu sau fără voia noastră, Catedrala Înălțarea Domnului va exista, pentru că așa a fost să fie.
Nu sant ateu...dar nu e necesar de publicitate la ceva ce Bacaul nu are nevoie.Un oras trebuie sa se mandreasca cu industria si cetatenii sai.In momentul de fata orasul e plin de saraci,disperati ,someri..dar avem popi cu x7.
RăspundețiȘtergereTi-ar prinde bine un psiholog. Frustrarea ta pleaca din alte motive.
RăspundețiȘtergereCand se va finaliza Catedrala, toti bacauanii se vor mândri cu ea, cu tot cu eforturile care se fac acuma.
De unde stii tu ca Bacaul nu are nevoie? Ai facut vreun studiu? Atunci de ce se construieste?
Bacaul a avut tot timpul someri si saraci si va avea in continuare. Pentru ca taote pleaca de la credinta, cultura si educatie. Daca exsita credinta nu s-ar fi furat in stilul acesta, daca exista cultura exista si civilizatie si nu s-ar mai fi ajuns aici.
Fiecare are dreptul de a alege. Mai tarziu vom suporta si consecintele. Nu te obliga nimeni sa mergi la biserica sau sa dai bani cuiva cu forta.
Repet, Catedrala este un simbol al orasului si asa a fost sa fie.
Cred ca ar fi fost mai util citeva camine de batrini la nivel european chiar daca ar fi cu contributie personala care sa usureze batrinetele unei populatii istovita de ultimul secol de viata.
RăspundețiȘtergereFara sa fiu suparacios, dar banii astia puteau merge in alta parte. Au fost stransi bani incepand cu 94 parca, cand preotii iti veaneau la usa lipsiti de orice rusine si cereau donatii.
RăspundețiȘtergereBiserica ortodoxa din pacate stie doar sa ceara. Foarte rare sunt cazurile in care da si inapoi. Cat despre ce ii spuneai mai sus individului care a comentat, cum ca ar avea nevoie de un psiholog doar pentru ca are alta parere, cred ca tu esti cel care are o problema.
Asa mai anonimule. Tu ai dreptate. Sunt sigur ca ai dat un search pe Google sa vezi programele sociale ale bisericii. Sunt sigur ca din banii tai se construieste catedrala.
RăspundețiȘtergereSi eu spun la fel ca sunt alte prioritati. Dar fiecare sector are cate un minister. Fiecare cu treaba lui. Dar ar fi sa asteptam pana se repara drumurile, in ritmul in care s-a furat, pai noi nu avea nicio biserica in Romania.
Psiholog i-am recomandat pentru frustrari. Eu nu am nicio frustrare. Prezint doar realitatea ce ne inconjoara.
Din banii astia puteau construi un spital si o biserica mai modesta in locul catedralei.
RăspundețiȘtergereIn istoria si gandirea noastra spatiala si religioasa, nu exista ideea de catedrala. Stefan cel Mare a construit 47 de biserici, dar nici o catedrala. Sarbii sau rusii au avut catedrale, noi nu. Si Alexandru Paleologu a remarcat acest lucru.
E un kitch, o catastrofa a neamului si a prostiei omenesti. La Bacau e si un soi de frustrare a preotilor ortodocsi, fiindca exista o catedrala catolica in centru. Dar catolicii au o traditie a catedralei, noi nu.
Dureros ,foarte dureros ce ,citesc
RăspundețiȘtergereMa doare pentru caputin din sudoarea muncii mele sa dus si la aceasta catedrala prin mica mea contributie,si daca consideram ca nu este necesar ,nu contribuiam.
Inplus as stii suflete ratacit ca subsolul bisericii se umple in fiecare duminica,DOMNUL TE ASTEAPTA .
Si nu numai duminica se umple, ci si vinerea la Sfantul Maslu. Iar cantarile sunt deosebit de frumoase, indraznesc sa spun ca mai frumoase decat in alta parte.
RăspundețiȘtergereMelodia din fundalul filmuletului imi place foarte mult, cum se numeste si cine canta? Multumesc!
Doamne ajuta!