Plurilingvism şi interculturalitate, 26 februarie 2010, Facultatea de Litere a Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău
Catedra de limba şi literatura română, împreună cu Grupul de cercetare interdisciplinară LOGOS, de la Facultatea de Litere a Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, vă invită, în cadrul colocviului anual din luna februarie, la un schimb de idei pe tema – insistent vizată astăzi de către antropologi, sociologi, politologi, filologi, specialişti în marketing şi resurse umane – a plurilingvismului şi interculturalităţii.
Aşa cum se ştie, noua înţelegere a culturii depăşeşte – sau mai curând integrează la alt nivel - moştenirea culturii majore/ savante/ livreşti. Astfel văzută, cultura nu-şi ignoră dimensiunea socială, nici pe aceea pragmatică; redefinită, ea subsumează, deopotrivă, un ansamblu de practici, de reprezentări şi deprinderi pe care tocmai apartenenţa sa la o colectivitate le pune la îndemâna unui individ şi îi conturează, în bună măsură, identitatea.
Dincolo de modele(le) intelectuale ale momentului, patrimoniul cultural universal – în sensul lui cel mai larg – e un produs intercultural. Regăsim în el bogata sinteză a unor elemente moştenite de la o multitudine de etnii, de tradiţii spirituale şi de practici sociale, care s-au întâlnit, concurat şi împletit de-a lungul timpului.
- Direcţiile de reflecţie şi discuţie pe care le propunem pentru actuala ediţie a colocviului sunt următoarele :
- reprezentare lingvistică şi mentalitate colectivă; imaginar literar şi ideologie;
- traducere, comparatism şi interculturalitate;
- cultură şi literatură română în context european;
- premise etno-/ antropologice ale interculturalităţii;
- reprezentare, imagologie, comunicare interculturală;
- Celălalt: mituri contemporane;
- verbal şi nonverbal: coduri de reprezentare şi dialog intercultural;
- limbajul natural şi noile tehnologii (multi)media.
Cadrul teoretic provine din studiile culturale, antropologia culturală – etnologie, folclor, etnolingvistică, antropologia literaturii şi a teatrului, antropologia comunicării – istoria şi critica literară, ştiinţele comunicării şi ale limbajului. El poate fi încă extins, atâta vreme cât se pliază pe tema generală a colocviului.
Comunicările pot fi prezentate în limbile română, engleză sau franceză. Până pe 10 februarie 2010, vă rugăm să trimiteţi rezumatele lucrărilor dumneavoastră la următoarele adrese:
pentru rezumatele în limba română: Adrian Jicu jicuadrian@yahoo.com
Petronela Savin gabureanupetronela@yahoo.com
- pentru rezumatele în engleză: Mariana Târnăuceanu mariana_eugenia2010@yahoo.com
- pentru rezumatele în franceză: Nicoleta Popa Blanariu npopablanariu@yahoo.com .
Comitetul de organizare a colocviului este următorul:
- Lector dr. Luminiţa Drugă
- Lector dr. Adrian Jicu
- Lector dr. Violeta Preda
- Lector dr. Mariana Târnăuceanu
- Asistent dr. Mihaela Hriban
- Asistent dr. Petronela Savin
- Asistent drd. Gabriela Andrioai
Coordonator: Lector dr. Nicoleta Popa Blanariu.
Într-un mesaj ulterior, vă vom aduce la cunoştinţă componenţa comitetului ştiinţific al colocviului şi, de asemenea, temele şi autorii conferinţelor în plen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu