31.05.2010

Tinerii dezbat la Valea Budului Bacău

În perioada 28-30 mai 2010, respectiv 4-6 iunie 2010, Ministerul Educaţiei organizează etapa regională a Concursului naţional de dezbateri „Tinerii dezbat". În proiect participă un număr de aproximativ 150 de echipe reprezentând tot atâtea licee de pe tot cuprinsul României, cu echipe formate din elevi din clasele IX-XI, cadre didactice şi 9 coordonatori regionali.

Judeţul Bacău este gazda competiţiei ce se desfăşoară la Valea Budului la care sunt aşteptate
să participe 19 echipe de liceu (câte 3 elevi şi 1 profesor) din judeţele Galaţi, Harghita, Vaslui, Vrancea şi, bineînţeles, Bacău ; coordonatorul regional este prof. Anghel Năstase, inspector şcolar pentru minorităţi.

Elevii vor dezbate pe următoarele teme:
  • „Măsurile afirmative (de discriminare pozitivă) pentru educaţia copiilor din mediul rural sunt justificate?",
  • „Existenţa diferenţelor între vârsta standard de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor e justificată în România?" şi 
  • „Statul român oferă şanse egale în educaţie copiilor de etnie romă?".

Prof. Anghel Năstase, inspector şcolar pentru minorităţi, precizează că: “Un meci de debate are o structură extrem de clară: formatul „Karl Popper” are zece secţiuni distincte, în care sunt clar trasate rolurile fiecărui vorbitor, timpul alocat fiecărei secţiuni şi regulile care se aplică, iar formatul „American Parliamentary” are 6 secţiuni în care echipele „guvernului” şi „opoziţiei” îşi confruntă viziunile asupra temei propuse.
În plus, este de o importanţă majoră faptul că participanţii într-un program de debate trebuie să fie pregătiţi să argumenteze atât pro, cât şi contra temei aflate în discuţie. O competiţie de dezbateri este compusă din mai multe runde care pun pe rând echipele să se succeadă în a susţine, sau contesta, o moţiune.”

Concursul naţional „Tinerii dezbat" reprezintă o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi a Agenţiei Comunitare „Împreună", în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Relaţii Interetnice, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia Naţională pentru Romi, precum şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, Policy Center for Roma and Minorities şi Roma Education Fund Budapesta. Ajunsă la cea de-a doua ediţie, competiţia marchează Anul European pentru Combaterea Sărăciei şi a Excluziunii Sociale prin tematicile abordate. Scopul proiectului "Tinerii dezbat" îl constituie înţelegerea informată a realităţilor sociale, dezbaterea argumentată şi stimularea conştientizării modalităţilor în care diferenţele sociale, etnice, economice, de sănătate sau gen pot constitui bariere în comunicarea cu celălalt şi în definirea unei poziţii tolerante şi deschise faţă de membrii grupurilor minoritare.

Acest demers educaţional cuprinde, în perioada martie-septembrie 2010, o serie succesivă de traininguri în argumentare şi dezbateri, sesiuni de mentorat (inclusiv online) adresate profesorilor şi elevilor, precum şi dezbateri în etape judeţene/ regionale/naţională. În urma competiţiilor regionale, vor fi desemnate să participe la faza naţională cele mai bune 18 echipe care se vor întâlni, la Bucureşti, la începutul lunii septembrie.

Background

Agenţia “Împreună” este o fundaţie de dezvoltare comunitară, a cărei misiune este păstrarea şi afirmarea identităţii romilor, recunoaşterea lor ca popor şi ca minoritate etnică şi naţională. Fundaţia îşi îndeplineşte acest scop prin cercetare, documentare, diseminare, sprijin la elaborarea şi implementarea politicilor publice destinate romilor. Agenţia, fondată în 1999, este o organizaţie non profit, apolitică şi neguvernamentală.

Policy Center for Roma and Minorities este un think-tank fondat în mai 2008 în România. Ativităţile şi proiectele PCRM vizează probleme ce ţin de incluziunea socială a minorităţilor.


Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 1998. Din 2002 ARDOR are o structură descentralizată, fiind compusă din 6 organizaţii regionale (ARDOR Banat, ARDOR Moldova, ARDOR Muntenia, ARDOR Transilvania, Asociaţia Transilvana Disputa - în limba maghiară - şi Asociaţia de Educaţie Socială) care au aceeaşi misiune, susţinerea educaţiei prin intermediul dezbaterilor, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin