21.05.2010

Proiectul Informația înseamnă putere! Fii puternic! implementat cu succes!

Institutul European pentru Democrație ParticipativăQvorum în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel din România anunță implementarea cu succes a proiectul “Informația înseamnă putere! Fii puternic (Educație pentru democrație pentru elevii de liceu)” desfăşurat în judeţele Bacău și Dolj pe parcursul lunilor martie, aprilie și mai. Acesta a constat în organizarea unei serii de traininguri educativ-informative pentru promovarea valorilor democratice în rândul elevilor de liceu. Trainerii Qvorum au prezentat liceenilor rolurile instituțiilor publice și funcționarea relațiilor dintre acestea într-o societate democratică participativă. Totodată, elevii au fost implicați direct în cadrul unor simulări ale lucrărilor forurilor legislative, atât de la nivel local cât şi naționale.


Între 17 și 19 mai, 10 elevi din Bacău și alţi 10 elevi din Dolj au participat la o vizită de lucru la Parlamentului României și Președinția României. Cei 20 de elevi au fost selecționați din rândul a peste 200 de liceeni care au luat parte la programul de traininguri în urma activităţii acestora pe perioada trainingurilor. În prima zi la Bucureşti liceenii au fost implicaţi într-un program de socializare, având posibilitatea și vizitării celor mai importante obiective turistice ale capitalei.

Pe data de 18 mai a fost programată vizita la Camera Deputaților și Senatul României – unde
liceenii au asistat la o şedinţă de plen şi unde au avut ocazia de a interacţiona şi a adresa multiple întrebări senatorului Radu-Cătălin Mardare. Întrebările venite din partea elevilor au fost pertinente, pe subiecte de interes actual precum: reducerile fondului de salarii, strategia de politică externă a României, deficitul bugetar, dar şi care este programul zi de zi al unui parlamentar.

În ultima zi la Bucureşti în programul elevilor a fost inclusă şi o vizită la Palatul Cotroceni unde elevilor le-au fost prezentate în detaliu organizarea Administraţiei Prezidenţiale, care sunt activităţile consilierilor prezidenţiali, dar şi care este rolul Preşedintelui potrivit atribuţiilor constituţionale.

Din judeţul Bacău au participat elevi din cadrul Colegiului Naţional Vasile Alecsandri, Colegiul Naţional Ferdinand I, Colegiul Naţional Gheorghe Vrănceanu – din municipiul Bacău, iar municipiul Onești a fost reprezentat de elevi din Colegiul Naţional Dimitrie Cantemir, însoţiţi de d-na profesoară Laura Agapin.

Acest program pilot implementat în Bacău a fost un real succes, dar ceea ce este mai important este faptul că această iniţiativă a noastră de a ne implica în ceea ce priveşte promovarea democraţiei participative inclusiv la nivel local de abia de acum începe. Astfel o bună parte dintre tinerii participanţi în tot acest proiect, inclusiv cei care nu au avut posibilitatea de a lua parte la întâlnirile de la Bucureşti, vor fi implicaţi de acum înainte într-o serie de proiecte ale Institutul Qvorum pe care le vom implementa la Bacău. Tot acest demers al noastru vine în scopul de a facilita relaţia dintre cetăţean şi ales, fie el consilier local, judeţean, parlamentar sau primar, dar şi de a-l responsabiliza pe acesta din urmă nu numai din 4 în 4 ani”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Institutului Qvorum.

Mai multe informații și imagini se găsesc pe site-ul proiectului www.euparticip.ro .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin