06.10.2017

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic 4 – 10 octombrie 2017

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”, subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestin” organizează în perioada 4 – 10 octombrie o gală de filme documentare pe teme de astronomie și astronautică, iar în noaptea de 5 spre 6 octombrie o sesiune de observații astronomice în cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic. Grupurile de vizitatori vor putea viziona după spectacolul de planetariu și unul dintre următoarele filme documentare:

„Cosmos: Iviți pe Calea Lactee”
„Cosmos: Ce pot face moleculele”
„Cosmos: Când știința a învins frica”
„Cosmos: Un cer plin de fantome”

Filmele vor fi proiectate cu ajutorul unei tehnologii noi de proiecție, care reușește cu ajutorul unui software de curbare a imaginilor și a proiecției pe un ecran panoramic curb să ofere o proiecție imersivă a materialului prezentat.

În perioada 4 – 10 octombrie pe tot globul se serbează Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic,
aceasta fiind o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuțiilor acestora la îmbunătățirea condiției umane. Adunarea Generală a ONU a hotărât în anul 1999 ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an în perioada 4 – 10 octombrie, sărbătorind astfel lansarea, pe 4 octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spațiului cosmic și semnarea, la 10 octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activitățile statelor în explorarea pașnică a spațiului cosmic. Sărbătorită în fiecare an din 1999, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic este cel mai mare eveniment de popularizare a activităților spațiale dedicat publicului larg, anul trecut având loc peste 2 700 de manifestări susținute în 86 de țări, inclusiv în România.

În fiecare an, Asociația Săptămânii Mondiale a Spațiului alege o temă centrală a evenimentului, în acest an aceasta fiind „Explorând noi lumi în spațiu”, ea concentrându-se pe identificarea următoarelor obiective de explorare spațială: Luna, planeta Marte sau și mai departe de acestea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin