08.10.2017

Cărți rare și icoane vechi expuse, în premieră, la Bacău


La împlinirea a 8 ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopie a Eparhiei Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim,;Protopopiatul Bacău organizează,în perioada 13 - 20 octombrie, la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” in municipiul Bacău o expoziție de icoană și carte veche bisericească intitulată ”Cultul Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”.


Cu acest prilej, în instituția culturală vor fi expuse icoane de patrimoniu din secolele XVI-XIX, obiecte de cult și cărți rare, precum
”Cazania lui Varlaam” - 1643, ”Viața și petrecerea sfinților” - Mitropolitul Dosoftei - 1682- 1686, ”Psaltirea în versuri” - Mitropolitul Dosoftei - 1673. Tot la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu”, la orele 17.00, băcăuanii vor fi așteptați să ia parte la conferința ”Icoană, imagine, cuvânt” ce va fi susținută de preot conf. unv. dr. Ilie Melniciuc de la Facultatea de Teologie ”Dumitru Stăniloae” - Iași, și prof.univ. dr. Nicoleta Melniciuc Puică, de la Catedra de Artă Sacră a aceleași facultăți.


Atelier de iconografie la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din municipiul Bacău

Iconari din Iași, Roman și Bacău vor fi prezenți la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din municipiul Bacău, începând de luni, 9 octombrie, și până vineri, 13 octombrie, în cadrul proiectului ”Atelier de iconografie”. Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, acest atelier va oferi băcăuanilor oportunitatea de a vedea modul în care sunt pictate sau realizate icoane în felurite tehnici artistice: fresco, grafică, mozaic sau tehnică mixtă. Între participanții la acest eveniment amintim pe ieromonahul Antipa Burghelea (Mănăstirea Antim- București), Marius Ciprian Ghinescu (Iași), Monahia Irina Nedelcu (Mănăstirea Diaconești- Bacău), Prisecaru Cristinel Ionel (Roman), Cristian Bandi (Bacău), Monahia Mariami Crăciun (Mănăstirea ”Buna Vestire”- Tisa Silvestri) și alții. Atelierul va fi deschis publicului larg până vineri, 13 octombrie, între orele 9 – 12 și 13 – 18.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin