11.08.2015

Cultura Cucuteni a ajuns în Bacău

O frumoasă activitate creativă și recreativă s-a desfășurat zilele trecute la Parohia Lazaret, datorită părintelui Ştefan Pârjol, din Parohia Cornet, Moinești. Câțiva copii, dar si adulți au modelat lutul special adus pentru acțiune și, au dat viață in diferite forme.

Acestă activitate s-a desfașurat după ce, la Cornet, în cadrul Şcolii de vară „Icoana din mâinile copiilor“ i-au avut ca invitati pe artistii plastici Vali Mihuleac și Ionela-Sandrina Mihuleac, originară din Cucuteni, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, si a Asociatiei Mesterilor Populari din Moldova.



 Au învăţat să facă icoane, îngeri, frunze, case, căni, farfurii, si alte obiecte. Apoi, echipajul, cu  parintele Ștefan în frunte a construit un cuptor în care operele de artă au fost „arse”, pentru a rezista în timp. La fel si lucrările din Bacau au fost duse la Moinesti pentru ardere.

Toate fotografiile din Bacau, pe facebook << click

 „Cursurile au fost adresate copiilor în special, însă am descoperit dorinţa de a învăţa acest meşteşug şi la părinţii acestora. Este o mare bucurie să avem în mijlocul nostru un formator şi educator, în persoana doamnei profesor Ionela Sandrina Mihuleac. Am avut posibilitatea de a învăţa din tainele acestei culturi străvechi“, a menţionat părintele paroh Ştefan Pârjol.

Artiştii ieşeni au avut surpriza să afle că satul Cornet este cunoscut pentru vestigii cucuteniene, aşa
încât, arta ceramicii nu a făcut decât să revină acolo unde altădată a triumfat. În comuna Poduri, se află situl arheologic de pe dealul Ghindaru, care cuprinde urmele unei aşezări neolitice aparţinând culturii pre-Cucuteni, precum şi ale unei aşezări eneolitice, aparţinând culturii Cucuteni.

Galerie foto Cornet, Moinești 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin