19.10.2012

Festivalul de Film Rusesc in Bacau

În perioada 22-28 octombrie2012, Centrul de Afaceri şi Expoziţii „Mircea Cancicov” găzduiește Săptămâna Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Bacău. Zilnic, începând cu orele 15.30, marele public va putea urmări gratuit creații de excepție ale tinerei generații de regizori ruși traduse şi subtitrate de studenții Universității din București.

Proiecția filmelor Kino+ este programată să se desfășoare după cum urmează: 

-Luni – 22 octombrie – LAVATORY LOVESTORY (2006) – film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

-Marți – 23 octombrie - GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

-Miercuri – 24 octombrie - POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

-Joi – 25 octombrie - BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova

-Vineri – 26 octombrie - CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

-Sâmbătă – 27 octombrie - GEORG (2008), regizor Peeter Simm

-Duminică – 28 octombrie - EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

 Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ și a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Bacău. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studențesc de subtitrări Kino+ 2012. Festivalul național de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenței din sălile românești a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume.

Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include și un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti. Informații suplimentare se pot găsi pe pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro Organizatori: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi), Reţeaua de cultură și SC Centrul de Afaceri şi Expoziţional Bacău SA Coorganizatori: Prefectura Judeţului Bacău și Primăria Municipiului Bacău Cu sprijinul: Ambasada Federației Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo”, Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România și Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT Programul Săptămânii Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Bacău 22-28 octombrie 2012

ACCESUL ESTE LIBER!

 Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova Dramă Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

 Marți, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev Aventuri, poliţist Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

 Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş Comedie optimistă Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

Joi, BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova Dramă „Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume. Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

 Vineri, CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova Dramă La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

Sâmbătă, GEORG (2008), regizor Peeter Simm Dramă Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi. Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

Duminică, EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov Dramă După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni, într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin