27.09.2012

Sprijin pentru liceeni, din partea FSC

Programul de burse al FSC a cunoscut o dezvoltare extraordinara in ultimii ani, fiind unul dintre cele mai ample programe de acest gen din tara. Peste 100 de liceeni din mediul rural au inceput cu bine anul scolar cu sprijinul FSC.

 Un nou an scolar a inceput cu emotii si asteptari pentru elevii de toate varstele. Pentru multi tineri insa a urma un liceu si a-si construi viitorul pe care si-l doresc poate ramane doar un vis frumos pe care nu si-l pot permite din cauza saraciei si a lipsurilor de tot felul. Un studiu recent realizat de World Vision Romania,
referitor la bunastarea copilului in mediul rural, denota ca situatia copiilor si tinerilor in aceste zone ramane in continuare dramatica, principalele cauze fiind saracia, infrastructura deficitara, lipsa de perspective economice si de dezvoltare. In acele comunitati unde au existat programe si initiative in special ale sectorului ONG, problemele au inceput sa-si gaseasca rezolvarea insa mai sunt multe de facut si eforturile trebuie sustinute pe termen lung.
Studiul releva ca optiunea pentru continuarea studiilor liceale este influentata de distanta dintre casa si scoala. Distantele de peste 20 km si dificultatile materiale, descurajaza accesul copiilor din mediul rural la studiile liceale. Pe de alta parte lucrul in gospodaria proprie, neremunerat, este pentru 85% dintre absolventii invatamantului obligatoriu, care nu continua studiile liceale, singura optiune. Este si cazul a 105 elevi de liceu din zona rurala de est a judetului care au putut incepe noul an scolar gratie sprijinului acordat de Fundatia de Sprijin Comunitar.

Cu ajutorul a sase sponsori si 15 donatori individuali din Romania, Marea Britanie si Norvegia, acesti tineri vor primi si in anul scolar 2012-2013 burse scolare de 200 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de cazare si masa. “Fara acest sprijin majoritatea lor ar fi pusi in situatia de a renunta la scoala, lucru care s-a intamplat de-a lungul timpului. Cei mai multi tineri provin din familii cu multi copii, familii sarace din mediul rural care traiesc din venitul minim garantat si din activitati agricole ocazionale. Pentru ei a urma liceul si poate apoi o facultate este singura sansa de a avea un alt drum in viata, diferit de cel al parintilor” Gabriela Achihai, presedinte FSC.

Pe langa sprijinul financiar tinerii vor fi monitorizati de catre un asistent social FSC care va tine relatia cu scoala si cu parintii, va avea intalniri lunare cu acestia si le va oferi consiliere si suport pentru depasirea tuturor problemelor sociale sau scolare. Unul dintre beneficiarii programului de burse al FSC este Adrian A. din Slobozia Noua comuna Stanisesti. Tanarul are o deficienta de auz de la varsta de 5 ani, necesitand purtarea unui aparat auditiv permanent. Parintii nu au loc de munca si un venit stabil, ca majoritatea locuitorilor din sat, si mai au in ingrijire inca doi copii pentru care nu stiu cate vor putea face pe viitor. Adrian a obtinut rezultate foarte bune la scoala generala, dorinta sa de a obtine o educatie depasind barierele deficientei de auz. A primit recomandari foarte favorabile de la toti cei care l-au cunoscut, mai ales de la personalul din Clubul cu Lipici unde a mers cu regularitate pana la finalul clasei a VIII-a, fiind un „model” pentru multi alti copii. Acum Adrian este elev la Colegiul Economic din Bacau in clasa a XII-a si a obtinut rezultate foarte bune in toti anii de scoala. In afara scolii, ori de cate ori poate, Adrian participa alaturi de alti colegi bursieri la activitati creative si de voluntariat, plin de voie buna si implicare.

 Fondurile pentru sustinerea lui provin exclusiv din surse private din sponsorizari si donatii. Principalul sponsor al programului ramane si in acest an Kaufland Romania care acopera 50 de burse, pentru al treilea an conscutiv, ceilalti sustinatori ai programului sunt: Agricola, Popasul Trebes, Confert, Simba Invest, Erste Stiftung, domnul Colin Williams, angajati ai Europharm Distributie, un grup de sustinatori din Norvegia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin