La Muzeul de Stiintele Naturii “Ion Borcea” din Bacau (Parcul Cancicov) s-a deschis expozitia temporara “Aloe vera – planta minune”. Versnisajul a fost deschis de specialistii muzeului Otilia Pavel si Bogdan Tomozi.
“Tematica expozitiei cuprinde aspecte legate de istoria, clasificarea, morfologia si structura plantei, raspindirea, cultivarea, valoarea terapeutica, recomandari si contraindicatii, detalii referitoare la procesarea acesteia pentru obtinerea de produse medicinale, cosmetice si alimentare”.
Aloe vera a fost cunoscuta inca din antichitate pentru virtutile ei terapeutice. Vechii egipteni o foloseau pentru intretinerea frumusetii. Chinezii o numeau „medicamentul armoniei“. Rusii ii spun „elixirul longevitatii“. Iar
Alexandru Macedon a incercat sa cucereasca un teritoriu tocmai pentru ca era cultivat cu aloe, din care bastinasii faceau un suc cu proprietati tamaduitoare.
Efectele terapeutice ale aloei sint remarcabile: intareste sistemul imunitar, contine agenti antiseptici si analgezici, strabate toate cele sapte straturi ale pielii, e antiinflamator natural, contine vitamine, enzime, minerale si aminoacizi, accelereaza vindecarea, stimuleaza regenerarea tesuturilor. Utilizarea plantei nu are efecte secundare. Nu exista parti ale plantei Aloe vera care sa nu fie folosite. Coaja e folosita ca laxativ, in timp ce pulpa a fost pusa pe arsuri sau pe alte rani de mii de ani. In ultima vreme, in afara de efect curativ, Aloe vera a fost utilizata intr-o serie de produse cosmetice avind mai ales efect emolient. Cel mai bun efect al acestei plante il resimt persoanele virstnice care sint susceptibile la escare, ulcere diabetice si ulcere vasculare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu