08.04.2015

Doua organizatii din Bacau au discutat la Bucuresti despre nevoile rurale


In zilele de 2 si 3 aprilie a avut loc la Bucuresti conferinta nationala “Nevoia dezvoltarii de servicii medicale, sociale si educationale in Romania rurala” organizata de Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) din Bacau, in parteneriat cu ASCHN Centrul Daniel Bacau si ESPOIROUMANIE Elvetia. Conferinta face parte din calendarul activitatilor proiectului ”Model de parteneriat si servicii mobile pentru comunitatile rurale sarace”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.


La conferinta au participat domnul Thomas Stauffer –seful Biroului Contributiei Elvetiene in Romania, din
cadrul Ambasadei Confederatiei Elvetiene in Romania, doamna Sandie Blanchet – reprezentant UNICEF in Romania, domnul Valentin Sorin Popescu – Director Unitate de Strategii si Politici Publice din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, reprezentanti ai Ministerului Muncii si ai altor institutii centrale si locale, cele mai importante ONG-uri nationale care desfasoara proiecte adresate comunitatilor rurale din Romania. In total au participat peste 100 de persoane, cea mai mare pondere avand-o reprezentantii ONG-urilor si ai autoritatilor locale.


Conferinta si-a propus ca obiective principale sa informeze participantii si sa traga un semnal de alarma cu privire la nevoia de servicii medicale, educationale si sociale furnizate de ONG-uri, sa analizeze si sa supuna dezbaterilor prioritatile de actiune in ceea ce priveste dezvoltarea de servicii in Romania rurala si sa prezinte solutii concrete si modele de buna practica ale unor ONG-uri care desfasoara astfel de proiecte.

In prima zi a conferintei discutiile s-au axat pe analiza de nevoi, finantare si dezvoltare de servicii in zonele rurale, dar si pe nevoia de parteneriat public-privat. Directorul de strategii si politici publice din cadrul Ministerului Educatiei, domnul Valentin Sorin Popescu, a prezentat o analiza a situatiei actuale a invatamantului romanesc si obiectivele de dezvoltare pentru urmatorii ani. Astfel, desi 45% dintre tineri traiesc in zonele rurale, rata de abandon scolar este de aproximativ1,5 ori mai mare in unitatile de invatamant secundar din mediul rural decat in cele din mediul urban. Doar 24 % dintre studenti provin din zonele rurale, iar rata de participare la programe de educatie pentru adulti este sensibil mai mica in zonele rurale. Din 2009, inchiderea progresiva a scolilor de arte si meserii i-a afectat in mod direct pe elevii dezavantajati ce traiesc in zone rurale izolate. Punctajele obtinute de elevii din mediul rural la matematica si romana sunt mult mai mici decat cele de la oras. La matematica, elevii din mediul rural sunt, ca nivel, aproape cu o clasain urma celor de la orassi cu jumatate de clasa la romana. 


O perspectiva similara a fost prezentata si de reprezentantul UNICEF in Romania. Doamna Blanchet a pus accentul insa pe problematica abandonului copiilor, la fel de dramatica in zonele rurale si a prezentat proiectul pilot de preventie care pune accentul pe un pachet minim de servicii furnizate intr-o abordare inter-sectoriala (educatie, sanatate si protectie sociala). Acesta se afla in plina desfasurare in judetul Bacau si se preconizeaza ca va fi dezvoltat la scara nationala in anii urmatori. Domnul Stauffer a prezentat activitatea Programului Elvetiano-Roman si planurile de dezvoltare a unor programe strategice in parteneriat cu Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, iar doamna Irina Bejan, din partea FDSC, a prezentat cateva concluzii desprinse din activitatea de peste 20 de ani a organizatiei si principalele programe de finantare implementate de FDSC care ar putea sta la baza initierii si derularii unor programe destinate zonelor rurale.
In incheierea primei zile si in cea de a doua zi a venit randul celor mai importante ONG-uri si confederatii din Romania, dar si ale unor institutii publice locale sa prezinte modelele de buna practica, provocarile si oportunitatile pe care le-au intalnit in incercarea de a dezvolta programe complexe si de impact pentru beneficiarii din mediul rural. Reprezentanti ai World Vision Romania, Confederatiei Caritas, Salvati Copiii, SOS Satele Copiilor, Ovidiu Ro, ADV Iasi, dar si a doua asociatii elvetiene cu o ampla activitate in tara noastra (Espoiroumanie, respectiv Mana@Mana Stiftung), au oferit participantilor detalii despre programele lor care vizeaza fie servicii pentru categoriile vulnerabile din mediul rural, fie dezvoltarea comunitatilor rurale izolate si subdezvoltate. S-au evidentiat proiecte bine structurate si cu un impact crescut, care s-au impus in timp ca modele de buna practica la nivel national (cum e cazul centrelorde zi pentru copiisi varstnici saua programelor de ingrijire ladomiciliu), dar si idei originale si inovative care incearca o abordare diferita a problemelor cu care se confrunta aceste comunitati.

Trebuie remarcate si interventiile venite din partea unor autoritati publice locale care au exprimat perspectiva institutionala asupra problematicii conferintei, oferite de domnul Sorin Birladeanu, director DGASPC Bacau si de primarii comunelor Colonesti si Rachitoasa. Acestea au reliefat faptul ca parteneriatul public privat este o conditie obligatorie pentru dezvoltareaunor servicii durabile si sustenabile in tara noastra.


”Putem concluziona ca au fost doua zile productive in care ne-am intalnit reprezentanti din toate colturile tarii, atat din sectorul ONG cat si ai institutiilor cu atributii in dezvoltarea si sustinerea programelor si serviciilor dedicate zonelor rurale. Au fost prezentari si dialoguri interesante din care am putut trage cateva concluzii utile, care se vor materializa intr-un set de propuneri concrete ce vor fi inaintate ministerelor de resort. Din pacate aceste ministere au fost destul de slab reprezentate in cadrul celor doua zile ale conferinte, insa ne vom asigura ca ideile valoroase si concluziile rezultate vor fi supuse analizei guvernantilor. Parerea unanima a participantilor a fost ca sectorul ONG-trebuie sa devina o voce mai puternica si unitara in dialogul cu institutiile statului si trebuie sa aiba o atitudine proactiva in abordarea chestiunilor legislative care le afecteaza activitatea. Confederatiile trebuie sa aiba o implicare mai activa si sa constituie grupuri de lucru care sa sprijine institutiile statului in elaborarea unor legi si proceduri realiste si adaptate specificului fiecarei zone si categorii defavorizate” Gabriela Achihai, presedinte FSC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin