01.05.2012

Jazz la cote maxime, din nou la Bacau

Vineri, 4 mai, cu incepere de la ora 19.00, Uniunea armenilor din Romania, filiala Bacau in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, si Filarmonica Mihail Jora din Bacau, organizeaza evenimentul cultural Romanian-Armenian jazz piano summit.

Va invitam la un concert cu doi dintre jazzmanii romani de talie europeana. Harry Tavitian si Ion Baciu jr. „se vor duela” la doua piane, pe scena Ateneu a Filarmonicii Mihail Jora din Bacau. O intalnire intre ritmurile dobrogene pline de vitalitate ale lui Tavitian cu dulcile armonii moldave ale lui Ion Baciu jr.
Intrarea libera la concert.

Harry Tavitian: „Am raspuns cu mare bucurie la invitatia Filialei Bacau a Uniunii Armenilor de a reveni aici.
Concertul de Craciun din 2010 de la Filarmonica si cel de asta-vara de la Salina Targu Ocna mi-au ramas in suflet pentru deschiderea si caldura deosebita a publicului. Organizate ireprosabil de compatriotii mei armeni, concertele s-au bucurat de sprijinul deosebit al Consiliului Judetean Bacau si al celor care ne-au gazduit (de la cocheta sala a Ateneului, la intimul Salon de Piane si la una dintre galeriile minei de sare). Sunt sigur ca asa va fi si de aceasta data, cand il am ca invitat pe marele pianist Ion Baciu jr”.

Duo Ion Baciu jr. – Harry Tavitian a cucerit publicul, fie ca a fost vorba de scena Salii radioului national austriac de la Viena, fie de Ateneul Roman si Muzeul Enescu de la Bucuresti sau de Filarmonica din Satu Mare.

Ion Baciu jr.: „Harry? E un bun balcanic”.
Harry Tavitian: „Ion Baciu jr. e un pianist autentic, un maestru al armoniei, aluat de jazzman cu un feeling innascut”. Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, el pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi.

Ion Baciu jr. (n. 1959, Iaşi). E absolvent al conservatorului din Iasi. De la debut, din 1977 pana in 1987 a participat la majoritatea festivalurilor din tara, in formule proprii, apoi in formatia saxofonistului Dan Mandrila. In 1987 a parasit Romania, luind-o de la capat in Suedia, unde a a absovit Academia Regala de Muzica din Stockolm şi a devenit un nume cunoscut publicului de jazz suedez cantand alaturi de numeroase nume consacrate ale jazzului din Suedia. A făcut parte din Norrbotten Big Band, formatie cu care a avut ocazia sa cante cu mari muzicieni ai lumii cum sunt Toots Thielemans, Bob Brookmeyer, Palle Danielsson si altii. Cu Palle Danielsson a colaborat ulterior in formatii restranse, avandu-l ca oaspete si in Romania.
Incepand cu 2002 Ion Baciu jr revine tot mai des pe scena romaneasca si reprezentand nu de putine ori jazzul romanesc peste hotare in evenimente promovate de Institutul Cultural Roman. In 2008 fondeaza cvintetul Ion Baciu jr, din care fac parte trei muzicieni suedezi si unul din Austria, cu care a concertat la Paris, Varsovia, Viena, Stockholm, etc.

Cronici bacauane despre concertele lui Tavitian (n. 1952, Constanta) de pana acum:

* O mirifica intalnire a publicului cu Harry Tavitian, care cucereste prin naturalete, usurinta cu care dezvaluie cunoscatorilor si nu numai, un univers in care libertatea, binele, frumosul sunt in armonie absoluta. (Ozana Kalmuski-Zarea – pianist, muzicolog si director artistic al Filarmonicii Bacau: „Harry Tavitian si taramul de vis” – revista Plumb).

* Admirabila mobilizare a comunitatii armenesti. Armenii se mandresc cu Harry, fac eforturi substantiale ca sa se bucure de maiestria lui si impartasesc generos aceasta bucurie. Tavitian nu este doar un ambasador extraordinar al culturii armenesti; beneficiind de deschiderea si creativitatea jazzului prin improvizatie libera si dialog, el si-a consolidat un loc si un profil semnificativ in arealul est-european”. (Radu Ciobanu - „Jazz si Extaz”, revista Ateneu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin