05.11.2018

Lansare de proiect ERASMUS PLUS KA1

 ȘCOALA GIMNAZIALĂ FRUMOASA, COMUNA BALCANI

Zilele neobișnuit de calde ale acestei toamne ne îmbie la călătorie. După un parcurs destul de lung, răsfățați de razele blânde ale soarelui, ajungem în localitatea Frumoasa, comuna Balcani, tărâm situat la granița dintre județele Bacău și Neamț, unde, oamenii și locurile sunt întocmai numelui localității.


Am descoperit Școala Gimnazială, pentru că aici ne propusesem să poposim, în urma invitației conducerii unității de învățământ, pentru a participa la Conferința de lansare a proiectului Erasmus plus KA1 ” Profesori profesioniști pentru elevi de succes”: o școală impunătoare, bine gospodărită,
având rețea de apă din surse proprii, grupuri sanitare interioare, cabinet de documentare și informare, sala de informatică, teren de sport acoperit cu covor sintetic, conectare prin fibră optică la internet, etc.

Cabinetul de informare și documentare părea însă neîncăpător, deși, era destul de spațios, reunind reprezentanți ai instituțiilor locale și județene. Au răspuns invitației , din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, d-na inspector pentru proiecte europene Ana Maria Rotaru, d-na inspector pentru disciplina limba și literatura română Adriana Chioaru, d-na inspector pentru management instituțional Cosmina Diaconu, d-na inspector pentru disciplina chimie Laura Pruteanu, d-na inspector pentru disciplina limba franceza Florentina Stanciu; ASEF Bacău, d-na Mihaela Cojocaru; Direcția Județeană de Sport Bacău, dl. Georgel Cojocaru; UNICEF Bacău, d-na Adriana Vrabie și d-na Anca Herghea; Fundația ” Terre des hommes”, d-na Mara Matei; Primăria Balcani, dl viceprimar Heisu Vasile, directori de școli, dascăli care au slujit cu devotament învățământul local și acum se bucură de anii de pensie, reprezentanți ai UNICEF pe plan local, șeful Postului de poliție, părinți, consilieri locali, cadre didactice, elevi.

D-na director , prof. Prisecaru Luminița , coordonatoarea acestui proiect ne-a spus că ” eligibilitatea acestui proiect reprezintă un pas spre dezvoltarea dimensiunii europene a unității de învățământ. Având grijă de formarea noastră profesională, ne dorim să devenim tot mai buni în ceea ce facem și avem certitudinea că finalitatea acestuia va conduce la un impact benefic tututor. Participarea a 8 cadre didactice la cursuri structurate va genera o schimbare a designului educațional din unitatea de învățământ, prin eficientizarea actului educațional, diversificarea metodelor de predare- învațare, utilizarea metodelor și tehnicilor de incluziune a elevilor cu nevoi sociale si romi, prin introducerea TIC, prin utilizarea de strategii didactice moderne, aplicarea de metode didactice corelate stilurilor de invațare, vizând, astfel, reconsiderarea managementului la nivelul școlii și al clasei, in scopul eficientizarii activitatilor si al adecvării la nevoile exprimate de beneficiari.”
Prezentarea power point, realizată de d-na prof. Machidon Carmen, persoana de contact a proiectului a reliefat obiectivele, impactul, echipa de proiect și cele două cursuri structurate la care vor participa cadrele didactice:

1. "DIGITAL and SOCIAL MEDIA COMPETENCIES @ SCHOOL”, organizat în Italia, la Roma;
2. "STEAM EDUCATION FOR STUDENTS INCLUSION", organizat în Grecia, la Salonic.

În cuvântul lor, oaspeții și-au manifestat admirația față de amploarea evenimentului, de calitatea programului artistic prezentat de elevii școlii, care. au fost absolut minunați de condițiile pe care le au elevii în această școală, care poate, oricând, rivaliza cu o școală din mediul urban.

D-na director ne-a vorbit despre sprijinul autorităților locale, în tot ceea ce întreprinde și, ne-a mai spus că la nivelul unității de învățământ mai există un proiect în derulare: ” Amenajarea unei săli de lectură/ pregătire suplimentară”, cu finanțare de la Primăria Balcani și Agenția de dezvoltare comunitară ” Împreună” , cu termen de finalizare la sfârșitul lunii noiembrie 2018.

Am pornit spre casă cu gândul că acestui lăcaș i se potrivește perfect numele micrograntului ” Școala mea...FRUMOASA!”, obținut prin proiectul UNICEF ” Incluziune socială prin servicii integrate la nivel comunitar, aplicat de unitatea de învățământ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin