17.04.2012

Minifotbalul românesc se pregătește de Champions League

Minifotbalul românesc, unul dintre puținele sporturi în care România deține titlul european, se pregătește pentru sezonul de vară. Este vorba despre finalele Campionatului Național și Cupei României, două competiții care reunesc cele mai bune formații de minifotbal din țară.

Anul acesta miza este mult mai mare decât în anii trecuți, deoarece recenta înființare a European
Minifootball Federation care a avut loc la Praga în luna martie a.c. a prilejuit și anunțul că începând din 2013 se vor pune bazele unei competiții europene intercluburi care va reuni campioanele tuturor țărilor europene afiliate noului organism. Echipa națională a României, dublă campioană europeană în anii 2010 și 2011, este favorită în cursa pentru câștigarea primului titlu european și la nivel de echipe de club.


Deocamdată, modelul de organizare care a și recomandat România să fie aleasă, prin persoana lui Răzvan Burleanu, lideră a Federației Europene, face ca la nivel național să se ia decizii foarte importante pentru dezvoltarea minifotbalului prin desfășurarea în condiții optime a turneelor finale din această vară în urma cărora se vor desemna campioana națională a României la minifotbal și respectiv câștigătoarea Cupei României. În acest sens, la Codlea s-a desfășurat, la sfârșitului săptămânii trecute ședința Comitetului Executiv al Federației de Minifotbal din România care a decis ca orașele Deva și Iași să fie gazdele celor două turnee finale de anul acesta, competiții ce vor reuni cele mai bune echipe din întreaga țară. Astfel, în perioada 28 iunie – 1 iulie va avea loc la Iași Cupa României la Minifotbal, aflată la a III-a ediție, urmând ca în perioada 5 – 8 iulie la Deva să aibă loc cel mai important eveniment al minifotbalului românesc, Turneul Final al Campionatul Național de Minifotbal, ediția a VI-a .

Ca un element nou prezent în organizarea Campionatului Național de Minifotbal anul acesta a fost introdusă și o fază regională preliminară de calificare. Astfel conform unui clasament național adoptat la începutul anului în funcție de mai multe criterii de performanță și reprezentativitate, la Turneul Final al Campionatului Național de Minifotbal se califică direct primele 6 echipe conform clasamentului (Iași, Zalău, Buzău, Timișoara, Bacău și Ploiești), precum și echipa din orașul gazdă (Deva). Celelalte 39 de echipe campioane vor fi repartizate în 13 grupe a câte 3 echipe fiecare în 4 zone geografice (NE, NV, SV și SE). Grupele se vor alcătui pe criterii valorice în baza clasamentului național, din fiecare grupă urmând a se califica ocupanta primului loc. Astfel în luna iunie, în datele de 17 și 24 iunie, se vor organiza cele 4 faze regionale în orașele Onești, Deva, Buzău și Zalău.

”Începând din acest an vom acorda un interes deosebit dezvoltării acestor faze regionale de calificare, pentru ca la Turneul Final al Campionatului Național de Minifotbal să avem prezente cele mai bune 20 de echipe din cele 46 de campioane din întreaga țară. Iar din cele mai bune 20 de echipe să desemnăm campioana României care din 2013 va reprezenta țara noastră și pe plan european. Acest lucru nu face decât să confirme că pasiunea celor peste 30.000 de jucători legitimați pe care îi avem în familia minifotbalului din România va avea o finalitate cât se poate de frumoasă și de onorantă pentru sportul românesc”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației de Minifotbal din România, dar și al European Minifootball Federation.

Minifotbalul, mai mult decât oricare alt sport, are darul de a oferi nu numai spectacol total, ci și surprize incredibile, cum ar putea fi interpretată și dubla victorie a echipei naționale a României în plan european. Pentru cei care urmăresc acest frumos sport, este cert, însă, că reputația României în minifotbalul european este urmarea muncii, talentului și bunei organizări la toate nivelele. Dovadă și faptul că un sport național lipsit de aportul marilor sponsori a reușit să se dezvolte enorm într-o perioadă de criză.
Federația de Minifotbal din România este membru fondator al EMF (European Minifootball Federation, www.eurominifootball.com).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin