27.04.2017

SIMBOLURILE DIN BANCNOTE

 Pasionat fiind de numismatică, mi-am amintit că in urmă cu ceva ani, prin mâinile noastre circulau bancnote româneşti cu semnificatii strămoşeşti, valoare spirituală si importanță istorică. De exemplu pe 5000 de lei din 1992, aveam STEAGUL DACIC, sigiliul voievodului Mihai Viteazul din 1600 pentru cele 3 Țări Româneşti unite. În fața regăsim un medalion rotund reprezentând reversul unei monede de bronz emisă de Filip Arabul- Marcus (244-259 d.Hr) cu personaj feminin ținând in mână dreaptă SABIA DACILOR, iar în stânga un panou cu inițialele DF (Dacia Felix). 
 
La picioare, un vultur ce ține în cioc o coroană-simbolul Legiunii a V-a Macedonia şi un leu - simbolul Legiunii a XIII-a Gemina. În jumătatea dreaptă, bustul lui Avram Iancu şi în depărtare peisaj din MUNȚII APUSENI cu Biserică.

Pe verso mai regăsim şi fațada cetății medievale din Alba Iulia şi biserica din Densuş din sec al XIII-lea, construită din piese aduse din fosta capitală romană a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
 

În 1993, au înlocuit medalionul descris mai sus cu stema României. Va urma...

Dacă ne uităm pe dolarul american unde tronează piramida sau pe euro unde domnesc ferestrele și podurile, cred că înțelegem viitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin