06.04.2017

Bacău se pregătește să devină Capitala Tineretului din România

Municipiul Bacău și Federația Tinerilor din Bacău, împreună cu Guvernanța pentru Capitala Tineretului din România, formată din Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), au semnat, marți, 4 aprilie, acordul de purtare a titlului Capitala Tineretului din România de către municipiul Bacău, în cadrul unul eveniment special dedicat acestui moment.


Acordul stabilește cadrul instituțional general pentru implementarea programului Bacău, Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018, program care propune dezvoltarea orașului prin implicarea tinerilor și valorificarea potențialului acestora.

Totodată, prin acest acord, Guvernanța asigură orașului Bacău premiul de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română, devenind astfel banca oficială a programului Bacău, Capitala Tineretului din România.Misiunea pe care și-a asumat-o Bacăul prin depunerea candidaturii pentru titlul Capitala Tineretului din România și, ulterior, după câștigarea competiției, este aceea de a susține ideile tinerilor și de a le transforma în realitate atât prin organizarea de evenimente locale și naționale de impact, cât și prin asigurarea infrastructurii dedicate activităților de tineret în domenii precum educația, cultura, participarea publică, munca și antreprenoriatul, respectiv sportul și sănătatea.

Atât municipalitatea cât și Federația Tinerilor din Bacău își propun să organizeze în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018 peste 100 de evenimente, peste 1.500 de activități, cu 344.000 de beneficiari (locali și naționali) și peste 1.800 de voluntari.

Reprezentanții Federației Tinerilor din Bacău au prezentat și structura proiectelor incluse în programul Bacău, Capitala Tineretului din România. Preluarea titlului va fi marcată prin Deschiderea Oficială a titlului „Bacău Capitala Tineretului din România”, urmată de:
evenimentele partenere naționale: Streetfood Festival, Jazz In The Park, Street Delivery, HiMac in Park, Summitul Tinerilor, Conferința națională de reprezentare a elevilor, BacăuMun, Închiderea Oficială - Colour Run;evenimentul propriu ZidArt;evenimentele strategice locale Com’On Bacău ’17, Film mai aproape, Bacău Streetball Challenge, ID Fest, Vernisaj, Caravana de teatru și film, Plumbezie, 8 HOURS OVERTIME FOR A GOOD CAUSE, Conferința Națională TinBlog, Concursul ExplorIT, Conferința ReTinA, Festivalul luminii, Semimarathonul Bacău, Festivalul

Educațional Zilele.

Parcului Gherăiești, Gala voluntarului, Școli de vară în mediul rural, Fotbal De Caritate și Conferința Stay Free.

„Municipiul Bacău se ține de cuvânt și, ca primar, vă asigur că așteptăm cu un real interes derularea efectivă a proiectelor de tineret în Bacău, generos finanțate în acest an, în contextul câștigării titlului de Capitală a  Tineretului din România. Pentru noi, este un punct de plecare foarte important, nu doar în ceea ce privește sprijinirea inițiativelor tinerilor băcăuani, dar și pentru implicarea acestora în procesele de decizie din orașul nostru, pentru că tinerii sunt viitorul”, a declarat Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

„Toate activitățile pe care le organizăm în contextul programului Capitala Tineretului din România ne ajută să creăm o comunitate și un context în cadrul cărora organizațiile de tineret, instituțiile publice, media, comunitatea locală de tineret şi sectorul privat să lucreze împreună pentru un singur scop. Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată de Federația Tinerilor din Bacău prin activitatea ce va fi desfășurată în cadrul noului Centru de Tineret”, a afirmat și Gabriel Postolache - președintele Federației Tinerilor din Bacău.

"Tinerii sunt, în prezent, principala resursă de creativitate a României. Avem datoria s-o cultivăm și s-o încurajăm, pentru a nu o mai pierde atât de ușor. Trebuie să-i determinăm pe tineri să aibă înceredere că pot face ceva pentru comunitățile în care s-au născut și trăiesc, că pot contribui activ la dezvoltarea României. Premisele Bacăului sunt bune: tinerii de aici au dovedit că își doresc să se implice, prin îndârjirea cu care au luptat pentru a aduce, în primul rând, acest titlu. Suntem extrem de mândri că putem sprijini, pentru al treilea an la rând, Capitala Tineretului, ca parte a strategiei noastre de a investi în valori, în mobilizarea resurselor și în prosperitate", a subliniat Dana Demetrian - vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking BCR.

"Capitala Tineretului din România le dă oragnizațiilor de tineret și tinerilor curajul să își asume viitorul propriilor orașe și să demareze proiecte care le transformă în acord cu propriile aspirații. Energia și entuziasmul celor implicați în programul Bacău- Capitala Tineretului din România se simte și, alături de Municipiul Bacău, Banca Comercială și mediul de afaceri local, vor lansa o mulțime de inițiative de catre tinerii băcăuani au nevoie și din care multe vor continua și în anii următori", a declarat  Mihai Dragoș - președinte CTR.

„În 2015, Municipiul Cluj-Napoca a purtat titlul de Capitală Europeană a Tineretului și, în urma succesului proiectului, am hotărât, împreună cu partenerii din actuala guvernanță a programului Capitala Tineretului din România, să ne asumăm implementarea în România a acestui program pe modelul european existent, care îi pune pe tineri în centrulul procesului decizional. Nu a mai rămas mult și ne apropiem de momentul în care Timișoara va preda ștafeta Bacăului, și sunt nerăbdător pentru că echipa de tineri din Bacău, alături de reprezentanții Primăriei Bacău, au pregătit o serie de activități inovative și tratează cu responsabilitate acest titlu. Așadar, urmează  să ne vedem pe 2 Mai, de Ziua Tineretului, în Bacău - Capitala Tineretului din România, pentru a ne sărbători pe noi, tinerii”, potrivit lui Tudor Ogner – președintele Federației Tinerilor din Cluj.

„Astăzi este Bacău, dar sper ca, în următorii cinci ani, alte zeci de orașe să-și asume să investească masiv în tineri. Poate acum nu ni se pare important, dar singura cale de a asigura progresul societății este să ne gândim pe termen lung. Iar pentru a ne putea gândi pe termen lung în ceea ce privește viitorul orașelor noastre, trebuie să lucrăm cu cei care vor fi nucleul acestui viitor, și anume tocmai tinerii de astăzi. Tendințele se schimbă, deci ori lucrăm cu tinerii intens ori vom ajunge la o ruptură iremediabilă între diverse generații. Și, atunci, pierdem cu toții. Bacăul este acum la un început de drum. Își asumă nu numai un succes temporar, ci mai ales o obligație. Noi vom fi cu Bacău în parcurgerea acestui drum în urma căruia eu cred că multe aspecte se vor schimba permanent în acest oraș”, a declarat  András Farkas - Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România.

Bacău este al doilea oraș din România care poartă titlul Capitala Tineretului din România, după Timișoara, Capitala Tineretului din România între 2 mai 2016 și 1 mai 2017. Programul național funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, titlu purtat de Cluj-Napoca în anul 2015.

Capitala Tineretului din România a primit Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, recunoaștere care confirmă atât valoarea ideii care stă în spatele programului, cât și succesul fazei pilot.

Despre program

Capitala Tineretului din România este cel mai ambițios program național destinat tinerilor și a fost inițiat de:
Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România;
Federația SHARE Cluj-Napoca – comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;
Grupul PONT – grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;
Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.

Obiectivul programului este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin