19.11.2013

Bacau - Acum si atunci

Bacaul de altadata m-a fascinat mereu si a fost unul din motivele deschiderii site-ului. La inceput mai postam fotografii din colectia personala cu vederi din oras, de prin anii 1910 - 1960. Mihai Tabacaru a realizat si  mai frumos cateva colaje ce imbina trecutul si prezentul.




 Iata ce scrie pe facebook: Prin acest proiect am urmarit sa deschid o fereastra catre trecutul municipiului Bacau, pentru a vedea cum aratau locurile, cladirile, oamenii si peisajele de altadata. Chiar daca unii dintre noi nu am trait acele vremuri, e usor sa vedem diferentele dintre viata de altadata - simpla, fara stres, fara zgomot, fara E-uri, fara smartphone, in care traditiile insemnau ceva sacru si viata de astazi – zgomotoasa, cu
grija zilei de maine, cu valori “globalizate” si sarbatori comerciale, cu o speranta de viata mult diminuata, in care trebuie sa acceptam toate excentricitatile societatii, ca doar... e democratie. Toate aceste probleme duc in final la imbolnavirea mintii si implicit a corpului. V-ati intrebat vreodata de ce cancerul nu are leac? Tocmai pentru ca este un dezechilibru la nivel mental, provocat de unul sau mai multi factori stresanti: lipsa unui loc de munca, datoriile la banci, singuratatea apasatoare, lipsuri financiare de “a fi in pas cu societatea”. Nici un medicament nu are efect intr-un stare de boala pe care ti-ai indus-o tu insuti, ca efect al bombardamentului de factori externi nocivi. La ce duce globalizarea si tehnologia?


De la a trai mai mult si mai linistit, bucurandu-ne de frumusetile naturii, de alimentele sanatoase, am ales singuri sa traim mai putin si mai “bine”, sa ne amagim papilele gustative cu monoglutamat de sodiu, sa muncim 10 ore pentru salariul minim pe economie, sa treaca viata pe langa noi ca un Porsche Cayenne pe langa o Dacie din ’79... Daca nu avem curajul sa protestam in masa, in fata Guvernului si sa alungam toti nenorocitii care ne carmuiesc viata, nu tara, trebuie sa invatam sa fim mai napasatori la problemele care ne incearca zilnic, sa incercam sa fim mai buni unii cu altii, sa refuzam sa le mai cumparam E-urile si sa evitam sa le platim miile de taxe si impozite, virate oricum in alte buzunare. Distribuie mai departe! ***sursa fotografiilor vechi: colectia Mihai Ceuca, www.ateneu.info.

3 comentarii:

  1. un articol interesant:)

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-a placut articolul, spune multe lucruri adevarate

    RăspundețiȘtergere
  3. Legat strict de poze, as spune ca spatiul verde s-a diminuat drastic. In poza veche de la spital se observa un gard viu, frumos intretinut ce face un colt frumos la intrarea in spital iar astazi acolo e doar asfalt pe care stau cateva masini. nu se pune accent pe spatiul verde in oras

    Bacal e un oras mic ca suprafata dar supraagloemerat de constructii. Mare pacat ca nu se pune accent pe spatiul verde in oras.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin