În perioada 2011-2013 la Scoala Gimanazială Schitu-Frumoasa, s-a desfăşurat Proiectul Multilateral Comenius "Traditional Games and Toys"cu nr. de referinţă: COM-11-PM-785-BC-TR.
Lansarea proiectului a fost realizată in luna octombrie 2011 şi închiderea acestuia a avut loc în luna iulie 2013.
Activităţile de proiect s-au desfăşurat în concordanţă cu obiectivele stabilite. Mobilităţile s-au desfăşurat precum urmează:
-prima mobilitate:25-30 noiembrie 2011 în Turcia, unde au participat un
număr de 3 eleve si trei profesori;
- a doua mobilitate:20-25 februaruie 2012 - Polonia, unde au participat un
număr de 5 elevi si 2 cadre didactice;
- a treia mobilitate 25-30 mai 2012- România, unde au participat toţi
elevii şi cadrele didactice cu ore la şcoala structură
Schitu-Frumoasa;
- a patra mobilitate în perioada 24-28 septembrie 2012 în Polonia unde au
participat 2 elevi şi un cadru didactic;
- a cincia mobilitate în perioada 24-28 februarie 2013 in România unde au
participat toţi elevii şi cadrele didactice cu ore la şcoala
structură Schitu-Frumoasa;
- a şasea mobilitate în perioada 20-14 mai 2013 în Turcia unde au
participat 2 eleve şi un cadru didactic.
Activităţile din cadrul şcolii au fost realizate de întreaga echipă de proiect după calendarul stabilit de comun acord. Copii s-au implicat în toate activităţile, au realizat colaje, au ascultat la pic-up muzică uitată pe vechile plăci, au jucat jocuri tradiţionale specifice zonei de provenienţă, au făcut schimb de jocuri şi jucării cu copii din tările partenere implicate în proiect, au cântat, au dansat, au participat la diverse acţiuni etc. Părinţii s-au implicat in desfăşurarea activităţilor fiind gazdele elevilor participanţi în mobilităţe, susţinând copii să participe la activităţi la nivel de şcoală.
Consiliul local al comunei Balcani a fost un susţinător al proiectului fiind gazdă în cele 2 mobilităţi din România alături de Biblioteca comunală « Calistat Hogaş” şi Parohia Schitu-Frumoasa.
Proiectl Multilateral Comenius este finanţat de Comisia Europeană din cadrul Programului pe Tot Parcursul Vieţii (LLP).
Reuniunea de proiect a avut loc în oraşul Balikesir -Turcia, la Şcoala Gazi Ilkogretin Okulu . Din Polonia,
ţară parteneră de proiect, a participat o echipă formară din 3 cadre didactice şi 5 elevi ai şcolii Gimnazjum nr 1 im. NiepodległoŚci Polski w Bielsku Podlaskim.
În cadrul acestei mobilităţi elevii au desfăşurat ateliere de lucru care au avut ca temă confecţionarea de jucării tradiţionale. Elevii au realizat jucării din cutiuţe de scobitori, aţă şi mărgele de mari dimensiuni, au jucat spânzurătoarea, au făcut întrecere cu maşinuţe denumite“TORNET” confecţionate din lemn, rulmenţi, şuruburi etc în parcul mare din oraşul Balikesir, în şcoală au vizionat o piesă de teatru “Hacivat and Karagöz”, specificând că acest teatru tradiţional a fost realizat manual de către copii dintr-o cutie de carton, beţe de lemn , instalaţie, figurine colorate şi decupate de către elevi.
Elevii s-au dat în leagăne de diferite tipuri, în tobogane, au jucat broasca pe apă cu pietrele în apă. Pe terenul din curtea şcolii dar şi în şcoală elevii şi profesorii au jucat diverse jocuri tradiţionale fiecărei ţări precum : Castelul, Raţele şi vânătorii, şotron, volei. Elevii turci au realizat sub îndrumarea profesorilor responsabili de activităţi un mic muzeu de jucării şi o expoziţie cu lucrări realizate manual, au cântat folosindu-se de instrumente cântece din repertoriul internaţional, au prezentat un dans tradiţional în curtea interioară a şcolii arătând în acelaşi timp şi onorul pentru drapelul tradiţional.
Din echipa Romaniei eleva Teleucă Elena a cântat cântece populare moldoveneşti şi a fost amenajată în sala dedicată muzeului de jucării o masă cu câteva jucării(„cântarul” realizat din lemn şi capace de borcan , „leagănul” în miniatură realizat din lemn şi dopuri de plastic, lucrări făcute din orez, fasole, sâmburi care ilustrază sărbătoarea Paştelui) păpuşi din aţă şi desene realizate de către elevii români în şcoală.
Alte activităţi desfăşurate au fost vizitatea muzeului de jucării din Istanbul care reuneşte o colecţie de zeci de mii de jucării adunate din nenumărate locuri din lume, Moscheia Albasră şi Moscheia Sfânta Sofia.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană dinn cadrul Programului Sectorial Comenius, din Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (LLP).
Acest material este responsabilitatea exclusivă a autorului iar Comisia Europeană şi ANPCDEFP nu sunt responsabile pentru informaţiile conţinute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu