Noaptea de revelion in centrul Bacaului
De la Mircea FechetIn schimb, la tara, ai zice ca se sta mai bine. Se sta, dar iata ca mai sunt si exceptii.Cosmin Valeriu Timofte, un cititior al Inimii mi-a trimis povestea bucuruiei invierii traditiilor de iarna din satul sau: "Un strop de bucurie de Anul Nou. Datinile de iarna s-au reintors...Sfintele Sarbatori de iarna au trecut cu bine, de aceea m-am
gandit sa scriu acest articol pentru Inima Bacaului pentru a-mi spune bucuria in cateva randuri. Dupa cum stiti in fiecare sat sau comuna de Craciun si Anul Nou grupuri de colindatori merg prin sat pentru a vesti Nasterea Domnului. De Anul Nou se organizeaza un ansamblu de datini si obiceiuri de iarna, precum jocul cailor, jocul caprelor, jocul ursului, uraturi si alte obiceiuri ceea ce la mine in sat, adica Buda, comuna Blagesti nu se mai organizeaza de foarte mult timp. Tin minte ca eram copil si am prinsul ultimul alai de datini si obiceiuri in sat, se organiza o banda adica un grup de oameni care erau imbracati in turci, harachi, ofiteri, badanari. Mastile erau confectionate de Apetrei Costica zis Canac, cel care se ocupa si cu organizarea acestor grupuri si singurul care a mai promovat traditia la noi in sat. Bunicii mei mi-au povestit foarte multe lucruri despre acest om, Apetrei Costica care cu 3 luni inainte de Anul Nou incepea a lucra la haine, la masti si costume populare. Formase si un grup folcloric cu care mergea la colindat prin sat si dadea spectacole de muzica si dansuri populare. Din pacate acest om nu mai exista astazi, Dumnezeu l-a luat la ceruri pentru a privi de acolo cum la noi in sat traditia se pierde de la an la an. Abia daca mai vezi un copil care sa mearga sa mai colinde sau ure, sau sa confectioneze o anumita costumatie pentru Anul Nou. Acum pentru oamenii din sat nu au mai ramas decat datinile si obiceiurile difuzate la televizor, cu speranta ca poate candva va mai fi si la noi precum au fost in anii de tinerete ai batranilor. Am obiceiul si intreb pe batrani: ‘’ Badie, cum era de Craciun si Anul Nou la noi in sat, era ca acum ? Iar ei stau, si parca cu ochii inlacrimati raspund: ‘’Fiule, daca ai stii tu ce era pe drum aici in ziua de 31 decembrie, ai zice ca a pogorat Dumnezeu pe pamant si lumea s-a adunat sa-l vada’’. Vorba asta am auzit-o de la multi oameni din sat, vorbind despre frumusetea traditiei de Craciun si Anul Nou.
Bunul Dumnezeu a facut ca anul acesta sa scoata in calea mea, doi oamnei binecuvantati, doamna Mioara si Marius Beres, oameni de la mine din sat. Acestia au fost plecati in Italia si acum de sarbatori au venit acasa. Miercuri 22 decembrie primesc un telefon de la o colega care imi spune, daca diseara pe la ora 18.00 pot ajunge pe la ea deoarece domnul Marius Beres si Marcel Nistor vor sa discute cu mine in organizarea unui alai de datini si obiceiuri. Categoric ca am raspuns din prima si mi.am dat acordul. Am fost solicitat de acesti oameni minunati deoarece stiuau ca fac parte din ansamblul Floricica condus de Maria Salaru din Bacau care se ocupa cu promovarea traditie. In aproape o saptamana am resuit impreuna sa organizam acest alai de datini si obiceiuri de iarna, in program avand uraturi de Anul Nou, Jocul Cailor, Jocul Caprelor, Jocul Ursului, Dansul Mascatilor, Sarba Anului Nou din repertoriul Mariei Salaru si Sorcova. Am fost minunati si foarte bine organizati, deaceea ne-am dorit sa mergem sa aducem zambetul pe buze preotului din sat Cozma Vasile care s-a bucurat enorm de mult, primarului Laurentiu Munteanu din comuna Blagesti, unde am obtinul locul I pe comuna in concurenta cu alte grupuri din Blagesti, Valea lui Ion si Tardeni care se mai ocupa cat de cat cu traditia de Anul Nou.
Apoi in dupa amiaza de 31 decembrie am poposit in fata la Caminul Cultural Buda, adica la mine in sat unde am dat tot ce era mai bun din noi. Am desfasurat cel mai frumos spectacol de Anul Nou si lumea era enorm de bucuroasa si fericita, au spus cu totii ca nici nu mai credeau sa vada asemenea spectacol la noi in sat. Erau oamenii adunati mai cevea ca pe timpul lui Costica Apetrei, nume pomenit mai sus. Cu totii la sfarsit ne-au aplaudat si cantat cu glas tare ‘’La multi ani’’. M-am bucurat si eu enorm de mult la randul meu, si de accea vreau sa le multumesc din suflet acestor oameni minunati Mioara si Marius Beres, oameni pentru care am un deosebit respect si voi spun numai lucruri minunate despre ei care au luat aceasta initiativa. Nu pot incheia sa nu le multumesc domnilor si doamnelor Culita Tandarel, Marcel Nistor, Dan Ursu, Liliana Tandarel dar si colegilor mei, Raluca Beres, Lavinia Tandarel, Ionut Crenganis, Diana si Stefana Ursu, Alexandru Anitei, Simona si Adrian Nistor, lui Alexandru de la Maramures si Alinei de la Botosani . Impreuna am resuit sa aducem bucuria de Anul Nou la noi in satul Buda, ceea ce ne da satisfactia ca si la anul daca Bunul Dumnezeu ne ajuta sa organizam un nou spectacol de Datini si Obiceiuri de Iarna. Multumesc din nou doamnei Mioara Beres si domnului Marius Beres care au luat aceasta initiativa si totusi au cheltuit niste bani. Dumnezeu sa le de-a multa sanatate si sa-i ajute in toate, si sa reusim in continuare sa ducem traditia acolo unde trebuie, ca nimic nu este mai frumos si mai placut decat sa canti, sa colinzi si sa uri. Va urez ‘’La multi ani’’ si un an plin de bucurii si belsug.
Foarte frumos ... ma bucur enorm cand aud ca prin sate se mai promoveaza traditia de Craciun si Anul Nou. FELICITARI
RăspundețiȘtergerefoarte dragutz
RăspundețiȘtergere