12.11.2016

Super Luna din 14 noiembrie - Vizită la Observatorul Astronomic

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participaţi la o sesiune de observaţii astronomice în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2016: în condiţiile în care cerul va fi senin se vor face observaţii astronomice între orele 19:30 şi 21:00 asupra Lunii Pline la perigeu (aşa-zisa „Super Lună”).

Orbita Lunii în jurul Pământului nu este circulară ci este eliptică, astfel că distanţa Pământ - Lună variază, variind astfel şi diametrul aparent al Lunii. Drept urmare Luna pare mai mare atunci când se află la perigeu (punctul de pe orbită cel mai apropiat de Pământ), ea părând mai mică atunci când se află la apogeu (punctul de pe orbită cel mai îndepărtat de Pământ).

În luna noiembrie 2016 Luna va trece prin faza de Lună Plină exact în ziua în care va trece prin punctul de pe orbită cel mai apropiat de Pământ (perigeu), astfel că pe 14 noiembrie vom vedea o Lună Plină cu până la 14% mai mare şi 30% mai strălucitoare decât de obicei. Ultima oară când faza de Lună Plină s-a produs când Luna s-a aflat la o distanţă atât de mică de Pământ s-a întâmplat în anul 1948, acest lucru urmând să se mai întâmple abia în anul 2034.

Persoane de contact: Echipa de muzeografi ai Observatorului Astronomic Telefon: 0234/513724 Preţul biletului pentru observaţii astronomice este de 2 lei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin