18.04.2016

Colaborare internațională în educație, la Bacău

In perioada 8-14 Aprilie 2016, Asociatia pentru Educatie si Formare ASEF Bacau a fost gazda proiectului Erasmus Plus KA1,  PEOPLE AND CITIZENS OF EUROPE, mobilitatea profesori. Astfel, un grup de cadre didactice de la liceul Szegedi SZC Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolája's din Szeged Ungaria au ales Bacaul si Romania pentru un training-curs, finatat de Uniunea Europeana, prin programul Erasmus Plus.


Timp de sase zile, trei directori si cinci profesori au participat la activitatile propuse de institutia gadza dupa cum urmeaza:
Sambata, 9 aprilie 2016,  Asociatia pentru Educatie si Formare a organizat  Seminarul International "The impact of Educational Partnerships in the Context of
European Cultural Diversity", in parteneriat cu ISJ Bacau, Casa Corpului Didactic,,Grigore Tăbăcaru” Bacau, DJTS Bacau, Asociatia Invatatorilor Bacau, Gradinita OBLIO Bacau. Au colaborat numeroase alte institutii de invatamant din Romania si din alte tari din Europa: Italia, UK, Lituania, Turcia, Bulgaria, Portugalia, Spania,  etc.

A fost un eveniment cu impact, la care s-au inscris peste 400 de cadre didactice din judetele Bacau, Iasi, Vrancea, Neamt, Suceava. In sala de conferinţe a Hotelului Decebal, au participat pese 100 de cadre didactice si elevi din judetul Bacau, reprezentanti ai autoritatii publice locale bacauane si echipe de profesori din Ungaria, Republica Moldova si Ucraina. Evenimentul a avut in centrul atentiei elevul, atât prin participare cât şi prin prezentarea impacului proiectelor şcolilor asupra dezvoltarii lor personale şi profesionale.

Acest eveniment a creat contextul favorabil pentru prezentarea exemplelor de buna practică în implementarea proiectelor educaţionale de parteneriat Erasmus Plus si LLP.

Impactul proiectelor în viaţa şcolii şi a comunităţii, precum şi produsele finale au fost  prezentate de elevii participanţi la mobilitate şi profesorii coordonatori de la Colegiul Naţional ,,Gheorghe Vranceanu” Bacău,  Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsansdri Bacau, Colegiul National ,,Ferdinand I”, Colegiul Economic ,,Ion Ghica”, Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny” Bacau, Palatul Copiilor Bacău,  Gradinita 31, structura a Scolii Gimnaziale Nicolae Iorga” si Centrul de Resurse pentru Tineret din Buhusi.

O plus valoare a seminarului  a fost generată de  prezentarea proiectelor de parteneriat educaţional  din Republica Moldova,  făcuta de prof. Dr. Pavel Cerbusca,  din Chisinau si de doamna  profesoara Galina Pelin, din Ucraina. Chiar daca ei nu beneficiaza de finanţare in Programul  Erasmus Plus, colegii nostri ne-au împartaşit din experinţa lor si mai ales au vrut sa fie alaturi la această aleasă adunare a dascalilor de pretutindeni, cu aceeaşi mare dragoste şi entuziasm pentru  limba noastră, ţara mamă şi fraţi!

Duminică, activitatile de proiect au continuat cu un workshop de scriere a  proiectelor Erasmus plus, desfasurat la Scoala Gimnaziala nr. 5 Piatra Neamţ si care a avut ca tutore pe prof. Lucian Branea, un profesionsit cu o bogata experienta in scrierea si evaluarea proiectelor cu finantare europeana din cadrul ANPCDEFP. 

Vizita la Cetatea Neamului, manastirile Agapia si Varatec, precum si Casa Memoriala ,,Ion Creanga” din Humulesi au completat programul cultural al vizitei. Si in aceasta etapă a proiecului, elevii ne-au fost mereu alături si s-au bucurat de implicare in  acest eveniment. Astfel, 15 elevi de la Scoala Gimnaziala ,,Dr. Alexandru Safran” Bacău, au participat alaturi de profesorii lor la cea de a doua zi de proiect, derulată în judeţul Neamţ.

Următoarele zile au fost dedicate  vizitării unor unităti şcolare din Bacău, exemple de bune practice pentru implemenarea proiectelor Comenius si Erasmus Plus, dar si a parteneriatelor locale. Astfel au fost vizitate gradiniţa Scolii Gimnaziale ,,George Bacovia” Bacau, gradinita Scolii Gimnaziale ,,N. Iorga Bacau, Scoala Gimnaziala ,, Domnita Maria” Bacău  si Colegiul Tehnic de Comunicatii ,, N.V. Karpen” Bacau.

Proiectul Erasmus + a fost finalizat cu un colocviu de impresii şi discuţii constructive cu directorii si cadrele didactice din Bacau si Onesti, care au vizat realizarea a noi proiecte de parteneriat in anul scolar viitor. Partenerii nostri de proiect si-ai arătat multumirea si bucuria de a fi participat la niste activităţi de un inalt nivel profesional, că au avut parte  de o învăţare experientială reală şi benefică dezvoltării lor profesionale şi personale, şi au promis ca vor reveni si pentru ale proiecte viitoare de parteneriat educaţional in Bacau si Romania.

Prof. Dr. Mihaela Cojocaru, Presedintele Asociaiei pentru Educatie si Formare ASEF Bacău: ,,Consider ca a fost o oportunitate pentru asociaţia noastră de a fi gazda unui proiect de asemenea anvergura. Faptul ca directori, coordonatori de proiecte si profesori din Ungaria, Chisinau si Ucraina au ales asociaţia noastra, Bacaul si Romania ca exemple de bune practici, a fost o provocare profesională care  ne-a obligat la o organizare exemplară şi valorizarea experienţei noastre in scrierea si implemntarea multor proiecte educaţionale cu finatare europeana,  pe care ASEF si membrii asociatiei le-au derulat in cei 8 ani de existenţă, precum şi prezentarea de bune practice in domeniul proiectelor educationale din şcolile cu care suntem partenere si cu care colaboram de multi ani. Acest proiect a fost un mediu perfect al implicării active, al construirii unor relaţii de prietenie, timpul şi locul unei colaborări şi cooperări educaţionale de viitor, la nivel local şi european.Ne bucuram ca am prezentat si valorizat munca si rezultatele de exceptie a unor scoli, elevi si profesori din Bacau,  care merită apreciere  şi cunoaştere si la nivel international.

Multumim doamnei profesor Ana-Maria Rotaru, inspector pentru programe si proiecte europene din cadrul Inspecoratului Scolar Judetean Bacau,  care ne-a fost alaturi pe parcursul acestui demers educational international si tuturor colegilor şi partenerilor care s+au implicat şi  ne-au sprijinit,  facand  posibila realizarea acestui eveniment de succes pentru invatamantul bacauan”
.

"Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina." Nicolae Titulescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin