28.08.2013

Ziua Independentei Republicii Moldova marcata in Bacau

Pe vremuri, intre Romania si Republica Moldova existau 22 de poduri. Acum au mai ramas doar 5. Tot 22 de ani s-au implint astazi, 27 august, de la declararea independentei Republicei Moldova. Se pare ca doar 7 % dintre romani au traversat granita si au vizitat Rep. Moldova, ceea ce este un procent destul de mic si demonstreaza interesul scazut fata de zona.

Asociația Culturală „Cealaltă Românie“ avandu-i in frunte pe Viorel Cucu, directorul Editurii Vicovia si jurnalistul Mircea Merticariu a organizat o dezbatere, in Sala mica e Prefecturii, unde a invitat diverse personalitati, printre care pe Victor Nichitus, analist politic bacauan, stabilit in Republica Moldova, subprefectul Dorian Pocovnicu, deputatul Ionel Palar, vicepresedinte al Comitetului Director al Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare Romania-Republica Moldova, Ionel Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bacau si membru marcant al PSD, Mircea Sandulescu, presedinte al Partidului Verde din Bacau si vicepresedinte la nivel national, conferentiarul universitar Andrei Paraschivescu, vicepresedinte PDL Bacau si consilierul judetean Petrica Mihaila, de la acelasi partid, Paul Valerian Timofte, consilier local al PPDD si presedinte al Cultului Eroilor si oameni de presa.

Tema dezbaterii a fost „Republica Moldova, la răscruce, spre Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală?!“ deoarece, după 22 de ani de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică, moldovenii au de ales între Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală. Discutiile s-au axat in cadrul dezbaterii pe problemele actuale ale Republicii Moldova, piedicile, lipsa presei romanesti, etc.
Victor Nichitus a amintit si de semnarea contractului  gazoductului Iasi –Ungheni, ca fiind un pas concret de apropiere intre Romania si Republica Moldova, care asigura un plus de siguranta energetica tarii vecine. Contractul a fost semnat astazi de premierul Victor Ponta, la Chisinau, unde a serbat Ziua Independentei Republicii Moldova, alaturi de omologul sau moldovean-premierul Iurie Leanca.

Despre acest subiect mai gasiti detalii si pe Ziarul de Garda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin