09.08.2013

Un grup de elevi și cadre didactice din Germania au fost în vizită în Bacău

 Instituția Prefectului – județul Bacău și structurile Ministerului Afacerilor Interne și-au deschis porțile la finalul lunii iulie 2013 pentru vizita unui grup de elevi și cadre didactice din Germania, în cadrul unui proiect de tradiție în țările europene – MULTI 2013.

Sub egida Anului european al cetățeanului, Instituția Prefectului județul Bacău desfășoară un parteneriat de colaborare cu autorităţi publice locale, instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale, agenţi economici şi unităţi de învăţământ din Bacău şi din ţară. În acest sens, proiectul ”MULTI 2013” se derulează la inițiativa
Școlii Gimnaziale ”Spiru Haret” Bacău în parteneriat cu Instituția Prefectului - județul Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Societatea de Științe Istorice Bacău, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” Bacău, Asociația Părinților Școala ”Spiru Haret” Bacău și este menit să ofere elevilor educație civică și susținere socială, să promoveze competitivitatea, creativitatea, toleranța și responsabilitatea socială în activitățile civice.

Activitățile sunt derulate de un număr de 30 de elevi din Bacău și din Oberhausen, Germania, în județul Bacău proiectul fiind coordonat de doamnele profesor Gabriela Veliche și Oana Briahnă de la Școala Generală ”Spiru Haret” . Sub coordonarea Germaniei, anual, se desfășoară întâlniri şi activităţi în proiecte comune între echipe de tineri cu vârste de 13 – 18 ani, din mai multe ţări ale lumii: Germania, Anglia, Italia, Polonia, Federaţia Rusă, Estonia, Israel, Turcia, Ucraina şi din România, printr-un grup al Şcolii „Spiru Haret” Bacău. Prefectul Claudiu-Octavian Șerban a primit tinerii elevi, din cele două orașe implicate în proiect, oferindu-le acestora posibilitatea unei întâlniri oficiale cu reprezentantul Guvernului României în teritoriu și posibilitatea de a se așeza la ”masa dialogului” unde se caută soluții pentru probleme ale băcăuanilor.

 De asemenea, managerul public Sorin Ailenei a prezentat tinerilor Instituția Prefectului –județul Bacău într-un tur al clădirii dar și rolul acesteia în sistemul administrativ din România. Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Bacău au primit cu deschidere vizita tinerilor și le-au prezentat acestora atribuţiile celor două unităţi de jandarmi, ale inspectoratului județean pentru situații de urgență și ale poliției, precum și ale unității de aviație, zona de competenţă teritorială, rezultatele obţinute precum și alte aspecte de interes.

Vizionarea unor exerciţii demonstrative, procedee de autoapărare fizică și intervenţie profesională, au reprezentat alte puncte de atracție și interes pentru tineri. Grupul a fost însoțit de Carmen Cioltan, șef Serviciu Comunicare și Situații de Urgență în Instituția Prefectului – județul Bacău, alături de studenți de la Universitatea București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, aflați în perioada de efectuare a stagiului de practică. La cele două unități ale Jandarmeriei Române, copiii au vizitat Biserica unităţii precum şi o expoziţie de tehnică şi materiale specifice din dotarea jandarmilor. Au asistat la o demonstrație de dresaj a câinilor și de intervenție profesională în vederea asigurării ordinii și liniștii publice.

 La Inspectoratul Județean de Poliție au avut ocazia să cunoască agenți de poliție profesioniști implicați în identificarea operativă a infractorilor și au asistat la demonstrații de autoapărare fizică. La Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență tinerii au asistat la o simulare a unei operațiuni de descarcerare pentru salvarea vieților omenești, urmare a unui accident rutier simulat.

Aparatele de zbor ale Flotilei 95 Aeriană au fost punctul de atracție pentru ultima vizită a tinerilor. Impresia generală a elevilor din Germania dar și din România a fost una de admirație pentru profesionalismul angajaților din structurile civile și de arme ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării Naționale, precum și de apreciere a deschiderii către cetățeni a acestora. Liderii grupului de elevi germani au apreciat căldura cu care au fost primiți, oamenii pozitivi și primitori, locurile frumoase și au fost foarte încântați de experiențele diversificate ce le-au fost oferite. ”Elevii din România de astăzi au șansa unor conexiuni transfrontaliere cu elevi din alte state prin intermediul acestor proiecte școlare iar noi avem datoria de a le facilita acest schimb de experiență, această inter-relaționare în care să se cunoască mai bine, să descopere obiceiuri și culturi din alte state, să se dezvolte într-o manieră plurivalentă, constructivă”, a declarat prefectul Claudiu-Octavian Șerban la întâlnirea cu tinerii implicați în proiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin