29.08.2013

Teatrul Municipal “Bacovia” deschide stagiunea 2013 - 2014 cu o premieră

Noua producţie va avea premiera la mijlocul lunii septembrie şi va marca deschiderea oficială a stagiunii 2013 - 2014 a Teatrului Municipal “Bacovia”. Spectacolul va fi pus în scenă de regizoarea Inna Sokolova-Gordon, din Moscova, director artistic al Teatrului "Scena Rusă", din Berlin. Proiectul la care lucrează în aceste zile cu actorii băcăuani reprezintă prima sa colaborare profesională cu un teatru din România.

Secţia Dramă a Teatrului Municipal "Bacovia" din Bacău a început în această săptămână repetiţiile pentru
spectacolul "Maria Stuart", o adaptare după textul omonim al lui Friedrich Schiller. Dramaturgul german ilustrează în această piesă tragicul destin al Mariei Stuart, regină a Scoţiei, surprinzând ultimele sale zile de viaţă înainte de a fi decapitată după o lungă încarcerare în Turnul Londrei. Spectacolul redă atât uneltirile politice şi intrigile amoroase din Anglia secolului al XVI-lea dar şi personalităţile a două femei monarh, Maria Stuart şi Elisabeta I, rămase în istorie nu doar prin tragicul lor destin şi caracterele lor puternice, ci şi pentru o legendară putere de seducţie.

 Inna Sokolova – Gordon: “Am făcut cunoştinţă cu Adi (Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Municipal „Bacovia”) şi cu Doru (Doru Mareş, secretarul literar al teatrului) în urmă cu un an şi jumătate, la un festival din Bulgaria, unde eu mă aflam cu recitalul «Confesiunile unei măşti». Actorul care a jucat în acest spectacol, Andrei Moşoi, este de naţionalitate română şi chiar a ajuns la un moment dat şi în Bacău, în cadrul unui turneu cu o trupă din Chişinău. Ştie şi română şi rusă şi cu ajutorul său am comunicat toţi foarte bine. S-a produs o simpatie reciprocă şi profesională şi personală încât atunci când ne-am despărţit ne-am spus că trebuie să ne revedem, să colaborăm. Ăsta a fost începutul. Dar nu ştiam cât de repede va fi revederea, însă cu trei luni în urmă

Adrian Găzdaru mi-a propus această colaborare şi am acceptat fără să mă gândesc prea mult, a fost ceva spontan, am simţit că trebuie să fac asta. Iar apoi, când am început acum repetiţiile am simţit că actorii băcăuani au un interior foarte bogat, am simţit o concentrare de energii în prima noastră întâlnire de lucru, am văzut dorinţa lor de a învăţa foarte mult şi deschiderea lor pentru orice propunere regizorală le-aş fi făcut. Am perceput o forţă emoţională foarte puternică din partea lor. Erau, cum s-ar spune, gata de start”. Inna Sokolova – Gordon a absolvit cursurile Universităţii de Stat de Cultură, din Moscova, Facultatea de Regie – Teatru, unde actualmente este profesor. A fost studenta unuia dintre ultimii ucenici ai lui Stanislavski.

Adaptare şi regie: Inna Sokolova-Gordon

 Asistent regie: Eliza Noemi Judeu

 Scenografia: Cristina Ciobanu şi Inna Sokolova-Gordon

 Distribuţie: Daniela Vrînceanu (Maria Stuart) Florina Găzdaru (Elisabeta) Bogdan Buzdugan (Lester) Dumitru Rusu (Mortimer) Adrian Găzdaru (Paulet)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin