22.01.2013

Asociaţia Lumina şi TINACT, sprijină tinerii romi

 Asociaţia Lumina, în parteneriat cu TINACT, au dat startul proiectului “Diversitate prin creativitate”, care urmăreşte să dezvolte solidaritatea şi să promoveze toleranţa între tineri, în special pentru a consolida coeziunea socială în Uniunea Europeană. Scopul proiectului este creşterea gradului de promovare al culturii rome prin activităţi creative pentru tineri. Considerăm că tinerii implicaţi în proiect pot deveni vocea
comunităţii lor, pot ilustra valorile culturii lor şi pot fi promotorii care duc la dezvoltarea satului în care locuiesc.

Prin promovarea culturii rome de către tineri se poate produce o schimbare în mentalitatea comunităţilor înconjurătoare, dar şi în rândul autorităţilor locale. Proiectul se desfăşoară prin programul Tineret în Acţiune, acţiunea Tineri pentru Europa şi va fi implementat în satul Poiana Negustorului, comuna Blăgeşti, judeţul Bacău.

 Perioada de desfăşurare a proiectului este ianuarie- iunie 2013. Locul de desfăşurare a proiectului este şcoala din sat, singura clădire disponibilă pentru astfle de activităţi. Proiectul se va desfăşura în 4 module sub forma unor ateliere, concepute pe principul de empowerment a tinerilor, astfel că aceştia vor fi încurajaţi şi valorificaţi să se implice în fiecare etapă de desfăşurare a activităţilor, dobândind astfel abilităţi sociale, comportamentale, de comunicare, de organizare, de evaluare şi abilităţi artistice. Modulele sunt următoarele: Comunitatea romă – parte a Uniunii Europene Tradiţii în cultura romă Arta în cultura romă Munca şi meşteşugul în cultura romă.

“Avem datoria să trecem dincolo de etichete, stigmatizări şi stereotipuri şi să ne uităm la copiii şi tinerii romi, aşa cum sunt ei cu adevărat. Proiectul nostru va face exact acest lucru prin acţiunile pe care le vom derula în următoarele 6 luni. Copiii şi tinerii romi nu sunt mai răi sau mai puţin dotaţi decât copiii dintr-un mediu social înstărit. Ceea ce, în timp, creează diferenţe între copiii şi tinerii romi şi alţi copii sau tineri este lipsa accesului la educaţie”, ne-a declarant doamna Mihaela Dumitrache, director executiv Asociaţia Lumina- Hospice Casa Albert.

Pe parcursul derulării proiectului se vor organiza 3 evenimente de promovare a culturii rome în localităţile Buhuşi, Comăneşti, Bacău.

 Asociatia Lumina a fost fondată în 1998 de către fundația Cry in the Dark - Marea Britanie și este o organizație creștină de caritate a cărei misiune este de a ajuta pe cei în nevoie indiferent de etnie, sex, apartenență religioasa etc. si desfasoara doua proiecte: Hospice Casa Albert, localizat în Sat Luncani, Com. Mărgineni, Jud.Bacău, a debutat în anul 2006,având ca viziune îmbunătățirea considerabilă a calității vieții copiilor și tinerior adulți cu speranță limitată de viață. Centru rezidential “Casa Lumina”, inseamna “acasa” pentru 22 de tineri cu nevoi speciale, localizat în Comănești. Acest proiect a debutat în 1998 și viziunea sa a fost și rămâne, să facă o diferență în viața acestor tineri prin oferirea de suport medical,social, psihologic, emotional si spiritual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin