23.11.2012

Vizita Ambasadorului Poloniei la Bacau

Prefectul judeţului Bacău, domnul Claudiu-Octavian Şerban a primit astăzi, 21 noiembrie 2012, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Dragoş Benea, vizita Ambasadorului Poloniei în România, Excelenţa Sa Marek Szczygiet, însoţit de directorul Firmei Barlinek - filiala Oneşti, Pawel Adamczyk, unul din marii investitori polonezi în România şi Europa.

Timp de o oră şi jumătate s-au purtat discuţii privind oportunităţile de colaborare şi implementare de
proiecte comune care să permită dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul economiei, industriei, culturii, educaţiei şi turismului, precum şi facilitarea absorbţiei fondurilor europene interregionale, Polonia fiind campioană în Europa în acest domeniu. Interesul pentru Bacău vine dintr-o relaţie istorică de veacuri cu Polonia şi din buna colaborare şi ospitalitatea autorităţilor publice locale în dezvoltarea investiţiilor firmei Barlinek în Oneşti şi Bacău pentru fabricarea de produse din lemn, pe fondul unei fructuoase colaborări între premierul României Victor Ponta şi premierul Poloniei Donald Tusk, în calitate de membri în grupul prim-miniştrilor statelor UE "Prietenii coeziunii".

Excelenţa Sa Marek Szczygiet, Ambasadorul Poloniei în România, se află la prima sa vizită în Bacău şi s-a arătat deschis unei colaborări pe termen lung între cele două state dar şi între oraşe similare, astfel de parteneriate dezvoltându-se şi cu alte oraşe din România precum Suceava, Timiş, Mureş, Cluj, Iaşi. "Sunt interesat să susţin proiectele de colaborare şi parteneriat cu oraşe din România şi să acord sprijin pentru găsirea partenerilor în Polonia, pe măsura deschiderii şi interesului autorităţilor publice locale, care au un rol foarte important în dinamizarea sau, dimpotrivă, încetinirea procesului de dezvoltare economică şi socială bazat pe investiţii. Merită folosiţi banii europeni pentru proiecte interregionale care se referă la oportunitatea creării şi colaborării unor grupe de regiuni din diverse ţări. Ştiu că Guvernul Ponta sprijină investitorii străini. În România sunt 650 de firme cu capital polonez, ce au de la 1 angajat la peste 1500 de angajaţi, cum sunt firmele Barlinek, Ceresit, ori Supermarketul Profi. Îmi exprim speranţa că investitorii se vor bucura de deschidere din partea autorităţilor publice locale pentru eliminarea obstacolelor din calea procesului de producţie.

E în interesul nostru comun ca să fie create cât mai multe locuri de muncă iar Polonia este o ţară care investeşte în afară.", a declarat Excelenţa Sa Marek Szczygiet. Prefectul judeţului Bacău s-a declarat onorat de vizita Excelenţei Sale Ambasadorul Poloniei în România şi s-a arătat încântat de interesul Domniei Sale pentru Bacău, cu atât mai mult cu cât domnul Claudiu-Octavian Şerban este şi membru fondator al Camerei de Comerţ bilaterale Româno-Poloneze, calitate care îi conferă oportunitatea de a dezvolta relaţii de colaborare între cele două state şi în beneficiul judeţului Bacău.  

"Vizita Domniei Voastre la Bacău este un semn al continuităţii în relaţiile de colaborare dinamice şi eficiente existente la nivelul guvernelor României şi Poloniei, cu atât mai mult cu cât, pentru premierul Victor Ponta, Polonia este un model atât în domeniul absorbţiei fondurilor europene cât şi în domeniul regionalizării. Bacăul este un oraş cu multiple resurse pentru investiţii iar autorităţile locale pot fi parteneri de încredere pentru producători. Apreciem activitatea firmei Barlinek în Bacău, tocmai pentru că este un mare producător de lemn care contribuie la dezvoltarea economiei locale şi la absorbţia forţei de muncă băcăuane, o firmă veche şi de tradiţie care exportă în 4 state europene. Bacăul îşi menţine o poziţie de lider în economia din Moldova şi suntem interesaţi să aducem cât mai mulţi producători în zonă atât pentru absorbţia unei forţe de muncă profesioniste cât şi pentru creşterea nivelului economic al zonei. Ne bucurăm şi de un schimb de experienţă dezvoltat la nivelul învăţământului preuniversitar şi universitar prin proiecte educative de tip Erasmus, Socrates, Leonardo da Vinci sau Comenius, ce permit, astfel, tinerilor să creeze o punte socio-culturală româno-poloneze. Instituţia Prefectului, la rândul său, acordă atenţie minorităţilor de pe teritoriul judeţului prin întâlniri de discuţii, dezbateri şi evenimente dedicate acestora, cum e proiectul "Seara minorităţilor", iniţiat şi derulat de Cancelaria Prefectului în perioada 2005-2008 şi pe care intenţionăm să îl reluăm din anul 2013. Prin Camera de Comerţ bilaterală Româno-Poloneză sperăm să extindem aria domeniilor şi partenerilor pentru derularea unor proiecte interregionale importante şi să echilibrăm balanţa schimburilor economice între România şi Polonia, anul trecut fiind înregistrată o creştere a acestora, neafectată de criza economică, dar nefavorabilă României prin raportul de 2/1 la activităţile de import/export. Un rol important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale îl poate avea şi turismul prin obiectivele noastre istorice cum sunt Slănic Moldova, considerat Perla Moldovei şi Tg. Ocna, oraşe de interes nu doar prin peisajele deosebite ci şi prin izvoarele termale sau minele de sare", a declarat prefectul judeţului Bacău Claudiu-Octavian Şerban.

 Preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Dragoş Benea, s-a arătat interesat de facilităţile pe care investitorii polonezi le consideră necesare pentru dezvoltarea activităţii de producţie în judeţ şi a declarat că "unul din obiectivele judeţului Bacău este de a reuşi prin programul financiar 2014-2020 să realizăm infrastructura judeţului aşa cum Polonia a reuşit acest lucru prin exerciţiul 2007-2013".

Firma Barlinek are trei fabrici în Europa, una dintre acestea fiind la Oneşti în judeţul Bacău, unde sunt 420 de angajaţi dintre care 90 din Bacău şi doar 5 polonezi, restul fiind din Oneşti. Directorul fabricii din Oneşti, domnul Pawel Adamczyk, s-a declarat încântat de activitatea acesteia apreciind calitatea angajaţilor români şi materia primă de cea mai bună calitate şi cel mai bun preţ, firma intenţionând să crească nivelul producţiei cu 50% în anul 2013 cu realizarea acesteia în serii de 3 schimburi şi redeschiderea în următorii 2-3 ani a fabricii din Bacău, care a funcţionat în anul 2008 cînd a fost cumpărată Diana Forest dar care a fost închisă datorită situaţiei generale de pe pieţele europene în vânzare.  

Ştiu că românii sunt buni profesionişti şi suntem mulţumiţi de calitatea angajaţilor de la Oneşti. Dorim să extindem activitatea fabricii. Pentru aceasta, este nevoie de mai multă materie primă şi de asigurarea continuităţii în furmizarea energiei electrice pentru eliminarea pauzelor mari în programul de producţie şi, în acest sens, este nevoie de sprijinul autorităţilor locale", a declarat directorul Pawel Adamczyk. 

 Prefectul Claudiu-Octavian Şerban a precizat că există la nivelul firmei E-ON probleme cu infrastrctura de transport a energiei electrice care este subdimensionată pentru actualii producători. S-au purtat discuţii cu directorii E-ON pe acest subiect şi urmează a fi realizate investiţii pentru soluţionarea acestei probleme care afectează mai mulţi agenţi economici. De asemenea, s-a arătat deschis unei discuţii tripartite şi cu firma E-ON în identificarea soluţiilor ce pot înlătura acest obstacol pentru producători. De asemenea, a subliniat că România are o putere de reîmpădurire foarte mare, Bacăul având o suprafaţă de 120.000 ha de pădure, fiind al doilea judeţ în ţară, după Suceava care are cel mai mare bazin de pădure din România. În acest sens, materia primă necesară pentru produsele din lemn poate fi asigurată la nivelul judeţului Bacău.

Excelenţa Sa Marek Szczygiet a apreciat disponibilitatea prefectului de Bacău pentru întreprinderea demersurilor necesare unei bune colaborări cu investitorii polonezi şi a declarat că încurajează firmele româneşti să acţioneze pe piaţa poloneză şi creşterea activităţilor de promovare a produselor româneşti pentru a echilibra balanţa şi în favoarea exportului produselor româneşti. De asemenea, a invitat autorităţile băcăuane să participe la târgul de turism din Polonia iar studenţii băcăuani să acceseze în număr cât mai mare programul de burse Erasmus pentru a ajunge în Polonia să prezinte studenţilor polonezi oferta educaţiei băcăuane. În anul 2011 au fost peste 100 de studenţi polonezi în România.

 "De-a lungul istoriei cele două popoare s-au intersectat adeseori. Şi chiar a rămas un proverb memorabil de pe vremea confruntărilor între Ştefan cel Mare şi regele Olbraht: în timpul regelui Olbraht a dispărut nobilimea poloneză. În perioada celui de-al II lea Război Mondial peste 100 de refugiaţi polonezi au găsit adăpost chiar la Slănic Moldova. Suntem recunoscători pentru ospitalitatea românilor de atunci ca şi pentru ospitalitatea dumneavoastră. Turiştii polonezi preferă acum Transilvania şi Marea Neagră dar au rămas în memoria polonezilor drumurile făcute în aceste zone la sanatoriu sau la saline. În acest sens, avem discuţii şi cu firma Salrom pentru schimburi comerciale şi chiar avem un mare potenţial de colaborare. Există o părere pozitivă în rândul investitorilor polonezi despre Bacău şi eu voi încerca să o menţin. Sper ca alegerile parlamentare să instituie un echilibru politic complet. E important să existe o similitudine între configuraţia politică centrală şi cea locală. Vă invit la Ambasadă şi îmi exprim dorinţa de a susţine Camera de Comerţ bilaterală Româno-Poloneză", a declarat la final Excelenţa Sa Marek Szczygiet. 

Programul vizitei Ambasadorului Poloniei în România în Bacău a mai cuprins o întâlnire cu primarul municipiului Bacău, domnul Romeo Stavarache şi vizite la firma Dedeman şi Arena Mall, precum şi vizite în Oneşti la fabrica Barlinek.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin