14.01.2011

Vesnicul Alecsandri....

Un grup de elevi al Liceului de Arta "George Apostu" au infrumusetat holul corpului C, al Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau. Aproximativ 30 de copii talentati din clasele a IX-a si a X-a, indrumati de profesoara lor au muncit aproximativ 4 zile pentru a duce la bun sfarsit o pictura murala ce incanta studentii universitatii.

Tema il are ca figura centrala pe Alecsandri inconjurat de personajele operelor sale. Culorile vii te transpun in lumea poeziei si a povestilor Alecsandriene. Prof. Univ. Dr. Adriana – Gertruda Romedea – Decanul Facultatii de Litere, a declarat pentru Inima Bacaului ca vor urma si alte picturi ce vor avea ca personaje pe Eminescu, Balzac si Shakespeare, figuri reprezentative facultatilor de Romana, Franceza si respectiv Engleza.


Modelul peretilor pictati a luat amploare in ultima perioada. Din ce in ce mai multe institutii de invatamant isi doresc acest lucru. Din cate imi amintesc fenomenul l-a generat Liceul de Arta. "Acel rege-al poeziei vesnic tanar si ferice" cum spunea Eminescu in "Epigonii" despre Vasile Alecsandri, care a dat in Bacau nume de strada, numele Casei de Cultura, o statuie, un bust, numele unul Colegiu si in cele din urma a Univeristatii de Stat Bacau. Avem si o casa memoriala.....dar nu se stie pana cand.....

Ca o paralele intre pictura si Alecsandri, in sec. XVIII apare in pictura o noua specie care va fi cunoscuta sub numele de pastel. Aparitia pastelului in pictura inseamna, de fapt, inaugurarea curentului impresionist. In literatura, pastelul nu fusese recunoscut ca specie lirica, desi descrieri de natura se facusera cu cateva secole inainte. Aparitia vol. "Pasteluri" in 1875 inseamna recunoasterea pastelului ca specie literara. Autorul volumului devine astfel "parintele pastelului universal in literatura".


Video

4 comentarii:

  1. "Modelul peretilor pictati"? WTF??? In scoala generala am invatat ca se cheama arta murala parca...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar scrie la inceputul articolului de pictura murala....dar daca ai ramas tot la scoala generala, nu stii sa citesti bine.

    Si am folosit in plus expresia perete pictat, care e problema, nu este un perete pictat?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cei de la specializarea stiinte economice il vor desena pe Philip Kotler.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin