06.01.2011

Monumentul iubirii din Bacau

Ziua Indragostitilor din 2011 va fi mai deosebita pentru bacauani. De ce? Pentru ca vor avea parte de monumentul iubirii, in Bacau. In premiera, povestile de dragoste vor putea fi exprimate prin gesturi simbolice ale iubirii. Ideea exista de ani buni  in mai marile orase ale lumii.

Ca orice oras, Bacaul are nevoie de simboluri sau monumente. Putine la numar ele trebuie promovate, pastrate si create altele noi. Salcia lui Bacovia a fost rasa de pe fata pamantului din nepasare sau  inconstienta.
In Bacau nu exista un reper sau monument al dragostei. Cu totii sarbatorim Dragobetele sau Sfantul Valentin. Nu conteaza cum il denumim, important e sa nu uitam ca fara dragoste nu existam ca oameni.

Proiectul propus de Inima Bacaului, nu este unul in premiera mondiala.. El exista  in alte tari civilizate si s-a bucurat de un real succes. Personal nu vad niciun aspect negativ in acest lucru, nu deranjeaza pe nimeni, ci doar vom aveam un nou simbol in Bacau unde toti indragostitii vor putea face un gest pentru a demonstra unul altuia dragostea sau prietenia.


La acest proiect muncesc de mult timp si l-am facut public in premiera, la intalnirea bloggerilor cu Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea. N-a spus nu, dar nici da. Se gandea si a venit cu o sugestie care ne-a amuzat pe toti: "MOZOLODROMUL"..Nu ne-am prins nici unul la ce se refera. Dupa ce ne-a explicat ca este vorba de cele doua alei intunecate din Parcul Cancicov, unde mai toti indragostitii se saruta pe banci...ne-am mai luminat putin:))  Riverflow nu a uitat discutia, si cand a vizitat Spania a pozat un pod cu lacate.


In alta ordine de idei, Bacaului ii lipseste un monument al iubirii. Ca si costuri  ...aproape ca nu exista. Niste gard metalic....

Teoretic eu l-as vedea prin  construirea unui monument de piatra, dotat cu elemente metalice pentru a se putea agata de el, lacate sau alte simboluri.Ideea originala este pe un pod, unde dupa inchiderea lacatului se arunca cheia in apa. Lacatul este simbolul legamantului, a secretului si a tainuirii. Fiecare cuplu vine cu cate un lacatel, il poate inscriptiona si-l inchide la Monumentul Iubirii.

Ideea este ca prin gesturile noastre, construim un simbol al dragostei in Bacau.

Iata si cateva exemple gasite in repezeala pe net, din marile orase ale lumii:

Roma - Ponte Milvio 

"O poveste de iubire nu e adevarata, daca porumbeii nu fac un legamant scriindu-si numele pe un lacat pe care il prind pe pod si arunca apoi cheia in apele neinvolburate ale Tibrului"

 


 

 

Wroclaw -  Despre lacate, chei si inimi

"Sute de lacate, de toate dimensiunile, formele si culorile, prinse de grilajul unui pod, fiecare lacat are inscris pe el nume, date si declaratii de dragoste.......Desfac lacatul si il prind de pod, apoi il inchid si arunca cheia in apa.Traditia spune ca astfel ei vor fi legati pe veci.Este unul dintre multe obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi cand ajungi in Wroclaw.Niciun ghid nu o sa omita acest lucru cand iti face turul orasului."

 

 

Lacătele din Sempione

dsc00120-lacate-sempione"Atunci când vei merge în Milano, ai să ai ocazia să treci pe la castelul Sforzesco. Castelul este frumos, dar eu nu acolo mă opresc acum, ci merg mai departe, în spatele castelului, în parcul Sempione. Undeva peste o apă, există un podeț care se numește “Ponte delle sirenette”. Numele face referire la sirenele de piatră care păzesc podețul de pe fiecare pilon al său. Dar mai frumos decât atât a fost ceea ce am găsit pe podeț.

Ciorchini de lacăte cu răvașe mixte pe ele. Lăsate probabil de turiști, de localnici. Primul meu imbold a fost să vreau și eu să las un lacăt, dar nu văzusem pe nicăieri de unde aș putea să iau unul. Apoi m-am apropiat de balustradă și cu ochii fix în apă am întrebat bruneta de lângă mine:
- Unde crezi că sunt cheile?
A zâmbit, dar eu încercam serios să deslușesc luciu metalic prin mâlul apei. N-am reușit. Am aruncat o piatră care s-a făcut imediat nevăzută. Era clar, nici n-aveam cum.
Am plecat, cu o oarecare părere de rău că n-am lăsat și eu un lacăt, dar măcar o piatră și un gând bun…"


Mai multe poze aici.

Paris -  Pont des Arts

" Se pare ca primele lacate de dragoste au aparut la Pecs, in Ungaria, prin anii 1980. Altii zic ca primele au aparut la Seul. In Italia luchetti d'amore s-au instalat pe Ponte Milvio la Roma sau pe Ponte Vecchio la Florenta datorita romanelor lui Federico Moccia. La Moscova exista un copac al lacatelor de dragoste pe podul Lujkov. La Bucuresti, Teatrul Masca lansa pe 14 februarie 2006 proiectul "Lacate de dragoste"."




 O galerie superba de poze gasiti aici >> Lacăte in Paris

Riga - Impresii de calatorie

"De exemplu am ramas surprins sa ma plimb prin parc in Riga si sa ajung la un pod unde am vazut zeci de lacate agatate, inscriptionate cu nume de cupluri de indragostiti."

 

 

Cuplurile şi-au unit iubirea cu lacătul

"De ziua lor, bucureştenii îndrăgostiţii şi-au jurat iubire veşnică în cele mai inedite moduri: prin lacăte înnodate pe gardul Teatrului Masca, în faţa ofiţerului stării civile sau alcătuind cea mai lungă declaraţie de dragoste din ţara"

Pe gardul din sârmă care împrejmuieşte Teatrul Masca atârnă sute de lăcăţele, majoritatea în perechi de câte două, dar şi unele singure şi stinghere. Sunt ruginite de vreme, însă legătura dintre ele n-o mai poate desface nimeni.

 

 Acestea ar fi cateva exemple....puteti vedea si pe wikipedia cat de raspandit este fenomenul in mai toate tarile lumii.

Impactul ar fi unul bun. Sunt sigur ca intr-o perioada scurta de timp, locul se va umple de lacate si simboluri, incat va deveni un loc frecventat de multa lume si va fi o atractie de facut poze, iar retelele sociale vor fi pline de poze cu monumentul dragostei.

Vino si tu cu o idee la acest proiect. Daca te pricepi la desenat sau proiectat poti trimite pe mail o schita: inimabacaului@yahoo.com

Avand in vedera ca Ziua Indragostitilor se apropie cu pasi repezi, e timpul sa actionam.......... in numele iubirii:) 

Eu l-as vedea pe poduletul de la fostul lacusor din parcul Cancicov. Dar va intra in renovare (desi trebuia demult)  sau pe Insula de agrement. Ramane deschisa discutia.

In continuare un sondaj unde puteti alege un loc potrivit dintre: 

Sondaj: Voi ce spuneti?

 


Proeict sustinut de Divanul Ad Blog

16 comentarii:

  1. Foarte bun proiectul . Felicitari .

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt total de acord cu proiectul. Este o idee buna si abia astept sa vad ce va iesi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai facut o teza de doctorat aici... :)) Inainte de a o citi cap - coada, o idee pentru locul unde ar trebui montat "monumentul": la "mozolodrom". :)) Asta apropo de aceeasi intilnire. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dovada ca m-am apucat de citit: vad ca ai scris si tu de "mozolodrom". :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Parcul Trandafirilor este cea mai buna locatie daca vrem sa il facem ca un simbol al orasului. Este mic, foarte frumos vara multumita trandafirilor si fintanei dar cel mai important lucru este faptul ca ESTE IN CENTRUL ORASULUI!

    RăspundețiȘtergere
  6. vad ca faceti reclama clubului Kremlin. stiti ca decibelii nesimtiti ai acestor indivizi isi bat joc de somnul unui intreg cartier? Politia se declara neputincioasa, primaria si-a mancat comisionul, iar oamenii sufera. Poate daca v-ati ocupa putin si de acest aspect, ati fi mai aproape de ceea ce inseamna un jurnalist interesat de problemele comunitatii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonimul de la 23.24 are dreptate. Daca privesti chestiunea din punct de vedere turistic, sa zic, Parcul Trandafirilor este mai indicat pentru ca e mai accesibil pentru cei care nu cunosc orasul, e in centru, are si biserica peste drum daca ii da cuiva prin cap sa puna intii un lacat si apoi sa mearga la cununia religioasa. Parcul Cancicov, in schimb, mai multa poezie (draga indragostitilor), natura, intimitate, nu e aceeasi expunere ca in Parcul Trandafirilor, un parc aflat totusi in plina strada. Depinde cum ai gindit proiectul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt indragostitaaaa... lulea!!!!!!!!!!
    Voi fi prima care va pune lacatul!
    Multumesc, ca te-ai gandit!
    Felicitari....

    RăspundețiȘtergere
  9. buna idee! de apreciat! ai facut cred o mica greseala de exprimare "mai deosebita", cred ca deosebit nu are grad de comparatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc, sa stii ca m-am gandit de doua ori inainte sa scriu "mai deosebita". Din punctul meu de vedere am considerat ca nu e greseala, pentru ca poate fi si mai putin deosebita....Stiu ca se poate interpreta si asa, dar prefer acest risc in favoarea unei mai bune inteleri....(si acu daca spuneam unei bune intelegeri nu suna bine....)

    RăspundețiȘtergere
  11. Bravo interesant ! Ideal ar fi Insula de Agrement , as putea sa va spun ca odata ce ruginesc lacatele nu va fi o priveliste nemaipomenita , plus ca nu va dura o vesnicie sa umpli un pod cu lacate , in Kiev au mari probleme din aceasta cauza , deoarece acestea slabesc rezistenta podului si o data la 2-3 ani sunt nevoiti sa le taie .

    Cea mai buna idee ar fi un copac din metal unde se pot lega lacate sau panglici de material colorat . Am vazut in mai multe locuri si credeti-ma are un efect mult mai interesant.
    ( daca doresti pt exemplificare iti pot trimite diverse poze din calatoriile mele)


    Cat despre locatie , Insula de Agrement e ideala !

    RăspundețiȘtergere
  12. De ce trebuie iubirea sa fie simbolizata de un lacat ? De ce nu catuse sau un metru de lanturi grele cu o ghiulea legata de ele, pentru piciorul indragostit/ului/ei ? :)
    Pasarela Letea nu ar fi o idee buna ? "Daca ma iubesti cu adevarat, mergi pe podul de la Narcisa si pune lacatul cand trece 22-ul pe langa tine ! Si ia si o paine si scutece pentru ala micu, la intoarcere !" :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Comic Codrin:))

    Dar poti veni cu lantul si ghiuleaua la Monumentul Iubirii:)) ca va fi loc de legat...

    RăspundețiȘtergere
  14. @ Scavenger: Stiu ce spui, numai ca Bacaul nu e un oras turestic. Sa dea Dumnezeu sa se adune asa multe lacate, dar va dura mult timp....

    Si inca nu am stabilit locatia...dar sigur va fi intr-un loc ce va putea suporta pe termen lung conceptul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa speram ca rezista. E o treaba buna.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin