15.09.2010

Urme de trecut la noua strada din centrul Bacaului

In luna august v-am anuntat despre constuirea unei noi strazi in oras, ce va face legatura intre strazile 9 Mai si Mihai Viteazul. Lucrarile sunt in stadiul de sapaturi si masuratori. Un aspect interesant dar poate nesemnificativ pentru altii, este descopeperirea unei cantitati importante de caramida. De fapt este o confirmare a istoriei Bacaului de altadata. Din discutiile purtate cu muncitorii si locuitorii din zona, zidurile de caramida, descoperite la sapaturi, apartin caselor vechi evreiesti.
"am gasit si multe beciuri de caramida" a afirmat unul dintre muncitorii prezenti pe santier.

Avand in vedere ca la aproximativ doua, trei sute de metri, se afla  Biserica Precista impreuna cu  ruinele curtii domnesti, nu face decat sa adauge o "caramida" la scrierile istoricilor.Poate vom avea vreo surpriza sa descopere si alte urme de trecut bacauan....

8 comentarii:

  1. Draga domnule,esti tanar,dupa cum te miri !Fii curios si cauta harti vechi ale Bacaului nostru drag si vei vedea ca str.M.Vitezul ,zona pietei Catedralei Catolice(inclusiv terenul aferent ei) ,Liceul Sportiv,Banca Comerciala,str.D.Aroneanu,era o zona in majoritate de case evreesti cu mici magazinase la strada.

    RăspundețiȘtergere
  2. Or fi anuntatvreun muzeu de istorie sau vreo sectie de arheologie a vreunei facultati? Mai ales ca "Iulian Antonescu" e la doi pasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ anonim - sa stii ca nu ma mir....doar am scris in articol : "nu face decat sa adauge o "caramida" la scrierile istoricilor" deci stiam despre ce este vorba :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am locuit pe strada Dr. Aroneanu nr. 2 Aveam vecini numai evrei ca : Segal, Froimovici...
    Acum, sunt "TELEFOANE" pe acel loc. Toata copilaria mea, a fost acolo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai spuneti niste nume evreiesti ca imi plac atat de mult. Am auzit ca erau si oameni buni printre ei. Este adevarat ca erau multi dintre ei roscati si pistruiati?

    RăspundețiȘtergere
  6. am sh eu un beci in ograda facut de jadanidar gura la beci e astupat si acum nu stiu cum sa dau de el

    RăspundețiȘtergere
  7. multe amintiri ma leaga de vechia strada Aruneanu pentru ca acolo m-am nascut la nr 9 e adevarat ca era cunoscut aca si strada cu famili evreisti dar noi nu eram evrei bunicul meu a trebuit fortat de comunisti sa lase mosia si sa plece a cumparat o casa in bacau pe str aruneanu era perioada cind evrei vindeau pe nimic casa plece .As dori sa va multumesc pentru tot ce faceti pentru bacau cu aceasta pagina

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu fiti xenofobi. Evreii sint niste oameni deosebiti, cu o cultura si un grad de civilizatie, pe care de multe ori, cu greu le poti gasi la multi dintre romanii nostri. Vecinii mei sint evrei si pot spune, fara teama de a gresi , ca n-am intilnit pina acum oameni de o asemenea valoare; culti, f amabili si f atenti

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin