- 500 de copii beneficiari ai centrelor educaţionale “Clubul cu Lipici” ale FSC din zona Podu Turcului şi Bacău, vor primi uniforme şi rechizite în cadrul campaniei “Ajută-l să meargă la şcoală”, ce se va desfăşura în luna septembrie;
- Alţi 50 de liceeni din aceeaşi zonă, vor primi burse lunare care le vor acoperi cheltuielile de cazare şi
masă în Bacău pentru anul şcolar 2010-2011;
- Copiii provin din familii defavorizate, iar ajutorul primit le va permite să-şi desfăşoare în condiţii decente activitatea şcolara în anul 2010-2011. Pe lângă ajutorul material ei beneficiază şi de programe educative, consiliere şi asistenţă socială din partea FSC;
Bacău, septembrie 2010
Raportul anual pentru educaţie al Comisiei Europene situează România pe locul trei în clasamentul abandonului şcolar în ţările membre ale UE. Unu din cinci elevi români părăsesc prematur sistemul educaţional, cea mai mare pondere a acestora fiind din mediul rural. Doar 25% dintre copiii din mediul rural sunt absolvenţi de liceu şi numai 1% dintre ei urmează o facultate. În ultimii ani se constată o deteriorare crescută a stării învăţământului românesc, sărăcia şi subfinanţarea sistemului fiind principalele cauze menţionate.
Criza economică prin care trece ţara noastră în ultimii ani a afectat puternic mai ales familiile defavorizate din zonele rurale, care oricum se confruntau cu dificultăţi în viaţa de zi cu zi şi în creşterea copiilor. Pentru multe dintre aceste familii a cumpăra rechizite pentru şcoală sau a suporta cheltuielile necesare copiilor pentru studiile liceeale, înseamnă un efort financiar pe care nu şi-l pot permite, aşa cum arată şi raportul Comisiei Europene. Aşa se face că tot mai mulţi copii de la ţară care vor să înveţe sunt pusi într-o situaţie dificilă: deşi îşi doresc, nu au cu ce să meargă la şcoală; deşi sunt buni la învăţătură şi au reuşit să intre la liceu, se gândesc să renunţe pentru că familiile nu au cum să-i susţină. Aceasta este şi situaţia multor copii din zona rurală Podu Turcului, una dintre cele mai sărace zone din România.
“In 13 ani am dezvoltat servicii educative pentru copiii din zona Podu Turcului, cu scopul de a-i ajuta să-şi îmbunătăţească activitatea şcolară şi să aibă şanse egale la educaţie cu cei de la oraş. Am deschis patru centre educaţionale unde aceştia se pot pregăti mai bine pentru şcoală şi pot face activităţi suplimentare, derulăm anual şcoli de vară în satele lor, organizăm campanii de ajutorarea a copiilor din familii sărace. Iar rezultatele au început să se vadă: tot mai mulţi elevi din zonă ajung la liceu şi au rezultate mulţumitoare. Insă din cauza problemelor economice actuale toate aceste rezultate riscă să fie anulate. De aceea, acum mai mult decât oricând trebuie să fim alături de copiii care nu au resursele necesare pentru şcolarizare şi sunt în pericol de a abandona şcoala!” (Gabriela Achihăi, preşedinte FSC)
Având în vedere situaţia existentă, FSC Bacău şi Kaufland România desfasoară şi în acest an campaniile sociale iniţiate anul trecut prin care vor sprijini copiii defavorizaţi din mediul rural să-şi continue şcoala. Prin campaniile “Ajută-l să meargă la şcoală” şi “Adoptă un liceean” se urmăreşte oferirea de suport material şi financiar pentru un număr de aproximativ 550 copii săraci din zona Podu Turcului, suport care să le ofere posibilitatea de a urma şi finaliza cursurile şcolare.
Datorită faptului că în 2010 FSC şi-a extins programele sociale şi educative în zonă, deschizând un nou centru educaţional în comuna Motoşeni, numărul copiilor care vor primi suport prin cele două campanii este mai mare în acest an. Astfel 500 de copiii vor beneficia de rechizite şi uniforme şcolare iar 50 de liceeni vor primi burse lunare timp de un an şcolar pentru acoperirea cheltuielilor cu masa şi cazarea în Bacău.
“În viziunea Kaufland România educaţia are un rol esenţial în viaţa unui copil şi este deopotrivă un drept fundamental, alături de dreptul la copilărie.
Fiecare copil doreşte să înveţe ceva, să descopere şi să înţeleagă lumea, să fie alături de cei dragi şi să se poată juca.
Lipsa educaţiei generează impedimente majore în dezvoltarea şi integrarea socială a oricărei persoane. Fără noţiuni elementare de educaţie, nu există şansa unei vieţi decente şi de adaptare la cerinţele coditiene ale vieţii moderne. Fără educaţie nu poate exista performanţă.
Toţi copiii trebuie să aibă acces la educaţie pentru că viitorul lor, cât şi al comunităţii din care fac parte, începe la şcoală.
Dorim să mulţumim Fundaţiei de Sprijin Comunitar pentru şansa acordată Kaufland România de a contribui la construirea unui viitor mai bun pentru comunitatea din Bacău prin sprijinirea acestor două proiecte.
Parteneriatul cu Fundaţia de Sprijin Comunitar ne onorează şi ne exprimăm dorinţa de fi în mod constant un partener social activ, având ca scop dezvoltarea economică, socială şi de mediu a comunităţii în care suntem prezenţi, susţinând principiul dezvoltării durabile” (Alice Manu, Specialist Relaţii Publice, Kaufland România)
Cei 500 de copii incluşi în campania “Ajută-l să meargă la şcoală” sunt beneficiari ai centrelor educaţionale “Clubul cu Lipici” ale Fundaţiei de Sprijin Comunitar (FSC), din comunele Vultureni, Stănişeşti, Podu Turcului şi Motoşeni. “Cluburile cu Lipici” sunt centre educaţionale care oferă copiilor provenind din familii defavorizate un spaţiu adecvat unde pot învăţa lucruri noi, îşi fac temele, participă la diverse cluburi tematice şi se simt cu adevărat copii, dincolo de greutăţile vieţii de zi cu zi. Pe lângă aceste servicii, cei care provin din familii ce trăiesc sub pragul subzistenţei, sunt ajutaţi constant de FSC cu rechizite, haine şi chiar alimente. Toţi cei 500 de copii vor primi uniforme complete şi seturi de rechizite. “Cu sprijinul partenerului nostru, anul acesta putem să le oferim copiilor nu doar rechizite ci şi uniforme complete, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei nu şi-au permis niciodată aşa ceva. Astfel, copiii care frecventează “Cluburile cu lipici” vor avea un rând de haine de şcoală şi se vor distinge de colegii lor. Credem că în acest fel, tot mai mulţi copii vor dori să participe la activităţile centrelor FSC ceea ce le va fi benefic”. (Ionuţ Chiriţă, coordonator PR, FSC).
Prin cea de a doua campanie 50 de liceeni din aceeaşi zonă, dintre care 30 sunt proaspăt absolvenţi de gimnaziu, iar 20 sunt deja în clasele superioare de liceu, vor primi burse lunare care le vor permite să-şi acopere cheltuielile de cazare şi masă pe perioada anului şcolar 2010-2011. Toţi cei 50 de tineri sunt înscrişi la licee din Bacău dar situatia economică precară a familiilor îi expune riscului de a renunţa la studii. Tinerii au fost incluşi într-un program complex de consiliere şi training derulat de FSC încă de la începutul anului în curs, prin care s-a urmărit o mai bună pregătire a lor pentru viaţa de liceean şi viaţa de oraş. Programul de consiliere şi asistenţă va continua pe tot parcursul anului şcolar astfel încât tinerii să primească, pe lângă ajutorul financiar absolut necesar şi sfaturi specializate pentru o bună organizare a vieţii la liceu, sprijin şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor problematice cu care se vor confrunta, asistenţa specializată pe probleme de educaţie şi viaţa de zi cu zi.
Cele două campanii vor demara în luna septembrie a acestui an, urmând ca distribuirea rechizitelor şi uniformelor să se facă în săptămâna 13-18 septembrie. Ultima activitate a campaniei Adoptă un liceean se va desfăşura în luna iunie 2011, când cei 50 de bursieri vor fi sărbătoriţi în cadrul unei ceremonii de absolvire a anului şcolar.
Alice Manu este dracul in persoana.Tot ce priveste si atinge imediat ea il distruge.Dar va plati cu mult mai mult decat a facut .Iti doresc din tot sufletul.
RăspundețiȘtergere