12.12.2022

Bilanț de mobilități Erasmus plus la Școala Gimnaziala ,,Dr. Al. Șafran” Bacău

Sfârșitul anului 2022 aduce la Școala Gimnazială ,,Dr. Al. Șafran” Bacau un sac plin de cadouri cu experințe Erasmus plus

           Astfel, dacă în luna Iunie 2022, s-a finalizat cu succes proiectul Erasmus Ka1 ,,Școala mea, școala cu noi orizonturi”, care a totalizat 11 mobilitati pentru cadrele didactice, începutul noului an școlar a fost dedicat implementării celor doua proiecte Erasmus plus aflate în derulare.

In prima săptămâna a lunii Octombrie 2022, școala a fost gazda reuniunii transnationale de învățare din cadrul Proiectului Erasmus KA2 ,,Love my city”, Nr. 229 2020-1-FR01-KA229-080514_6, la care au participat 32 de profesori și elevi din țările partenere: Franța – coordonator, Austria, Danemarca, Norvegia și Turcia. A fost o experiență interesantă de învățare despre ,,Petrecerea timpului liber al elevilor și viața sănatoasă în orașul meu”, precum și prezentarea unor instrumente Web 2.0. pentru activitatile outdoor și recreative. 

Workshopul organizat la Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, ne-a oferit posibilitatea de împărtăsi activitățile și oportunitatile oferite elevilor și tinerilor din Bacau în cadrul programelor de voluntariat la nivel local ale FSC, foarte apreciate de elevii și profesorii de la școlile partenere. 

O altă activitate foarte apreciată, care s-a dovedit un succes, a fost STREET FOOD, un workshop realizat in parteneriat cu Liceul Tehnologic ,,Dumitru Mangeron” Bacău, unde fiecare echipă parteneră a pregătit și a expus produse gastronomice tradiționale. 

Combinate cu activitățile prevazute în formularul de aplicație, worksop-urile și activitățile culturale oferite de elevii școlii noastre au fost: vizitele la Observatorul Astronomic, Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny”, Insula de agreement Bacau, vizita la Slănic Moldova și worksopul sportiv prezentat de elevii Liceul cu Program Sportiv ,,Nadia Comaneci” Onești. 

Considerăm ca această mobilitate la care am fost gazde a fost foarte apreciată de elevii și profesorii din cele 5 țări partenere, și-a atins obiectivele propuse, a creat o buna legatura de prietenie între toți elevii și profesorii participanți pentru viitor, am arătat partenerilor noștri o față frumoasă a Bacaului și României. 

Ultima reuniune de proiect a Proiectului Erasmus +Ka2 ,,Love my city" s-a derulat în perioada 07-12 noiembrie 2022, la școala parteneră din Konya- Turcia. La aceasta mobilitate au participat un grup de cinci elevi ai Școlii Gimnaziale "Dr. Alexandru Șafran" Bacău - Ambăruș Iustin, Arhip Răzvan, Baltag Alexandru, Smântancă Paul și Țuțuianu Denis, însoțiți de director, prof. Vrînceanu Irina, prof. Iuliana Dobrin și prof. Mihaela Cojocaru- coordonator proiect. 

Tema acestei activități de invatare a fost Religia, Credința și Cultura în orașul meu. 

În prima zi, după o primire fastuoasă făcută de școala gazdă, fiecare țară și-a prezentat cultul religios.

Concluzia la care am ajuns cu toții este aceea că, indiferent de cultul religios al fiecăruia dintre noi, Iubirea și Toleranța trebuie să fie prezente în viața fiecărui om.

Spiritul "Mevlana" ne-a cuprins pe fiecare în cea dea doua parte a zilei când am vizitat centrul istoric al Konyei, cu moscheile Aladin, încântătoarea "Mevlana" și minunații dansatori "Dervisti".

A doua zi a mobilității s-a derulat sub forma unui workshop in Cappadocia - Debate focus on contemporary issues linked to religios, social, ethical and human rights themes

Imaginile spectaculoase, oamenii frumoși și primitori, atmosfera incredibilă, s-au împletit armonios cu activitățile de workshop și dezbaterile pe tema: religie, credință, artă și cultură. 

Cea de a treia zi de mobilitate ,,An overview of different religious traditions in the form of drama: baptism, weading, Christmas".

Tema proiectului - religia, a fost atinsă într-un mod inedit în a treia zi de mobilitate când fiecare delegație a dramatizat câte un obicei religios.

Am asistat de asemenea la o demonstrație de Marbling - artă tradițională a Turciei după care ziua s-a finalizat cu o vizită în localitatea Sille unde am vizitat prima biserica creștină ortodoxă din lume, Biserica Sf. Elena și Muzeul Ceasurilor Zaman.

Ultima zi de mobilitate a fost dedicată prezentării unor noi instrumente Web. 2. 0 și prezăntării unor jocuri sportive și de logică, traditionale din Turcia. Programul cultural al zilei a inclus vizita la Muzeul fluturilor și cina festivă la Kule Site 42. Ultima parte a mobilității a presupus evaluarea finală și ceremonia acordării certificatelor de participare.

In cadrul proiectului Erasmus KA1 ,,Scoala mea verde, școala mea fericită”, NR.2021-1-RO01-KA122-SCH-000021578, am realizat în anul 2022, un număr de 21 de mobilități, dintre care: 4 mobilitati profesori la cursul de formare ,,Designing Future Science Classroom” din aprilie 2022, de la Istanbul- Turcia, 3 mobilitati profesori la cursul ,,Eco-Schools & Environmental Education for Sustainable Development”, derulat in luna iunie la din Atena – Grecia, 1 mobilitate de cursul de formare ,,Eco-schools” din Helsinki- Finlanda, 6 mobilitati elevi impreuna cu profesorul insotitor si cele 4 mobilitati de jobshadowing realizate simulatan la Scoala din Patras - Grecia și o mobilitate și Misiunea de predare de la Centrul de excelența in educatie din Konya- Turcia cu programul ,,STEAM FOR ALL”.

 Ultima mobilitate, cu care se incheie acest an și acest proiect s-a derulat in perioada 7-10 Decembrie 2022 la școala noastră, prin invitatea unui expert in educatie – Prof. Jason Maucolin- Directorul scolii "Lycee des metiers Risle-Seine Pont Audemer"din Franța. 

Acesta a sustinut un seminar pentru elevii școlii pe teme de ecologie și dezvoltare durabilă și o conferință interesantă pentru cadrele didactice din școala și invitate din alte școli cu tema ,,Exemple de bune practici eco- school - Metode de ecologizare în scolile din Franța". 

Pentru ca fiecare sfarsit de an este un moment de bilant, putem spune ca ne-am indeplinit și anul acesta obiectivele proiectelor Erasmus plus, am realizat 46 de mobilități internaționale, am introdus noi metode si tehnici în activitățile didactice curriculare și extracurriculare, am lărgit paleta CDS-urilor cu 3 noi opționale, dintre care unul în limba engleza, 4 ghiduri metodice privind educatia STEAM și Educația pentru dezvoltare durabilă, am crescut dimensiunea europeană a școlii, si cel mai important pentru noi, am consolidat relaționarea și comunicarea eficientă dintre actorii educaționali ai școlii noastre, profesori, elevi și părinti în contextul unei frumoase susțineri și colaborări cu alte instituții comunitare din Bacău. 

     Mulțumim mult pentru susținere ANPCDEFP si doamnei inspector Prof. Mirela Cojocaru, pentru colaborare partenerului media Inima Bacaului, parintilor și comunitatii educaționale cu care am colaborat pe parcursul derulării acestor proiecte Erasmus plus din școala noastră! 

Erasmus plus merge mai departe la Școala Gimnazială ,,Dr. Al. Safran” Bacău și în 2023!

Felicitări tuturor participantilor si partenerilor implicati in proiectele noastre!

La multi ani binecuvântați!

Prof. Mihaela COJOCARU- coordonator proiecte Erasmus plus

Acest proiect este finanțat cu susținere din partea UE, prin Programul Erasmus+. Această publicație (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin