01.06.2016

Inaugurare Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău

De la bun inceput pot sa declar ca este un proiect ce imbina modernul cu istoria si este  folositor comunității. Pasionat fiind de astronomie, mă declar un fan al observatorului. Fostul turn de apă al Bacăului (unde s-au păstrat și țevile vechi de apă) a fost transformat in 1979 in observator astronomic.

Proiectul a urmărit restaurarea, conservarea şi modernizarea clădirii Observatorului Astronomic “Victor Anestin” Bacău. Modernizarea clădirii Observatorului Astronomic a presupus crearea la nivelul superior a unei platforme circulabile, unde s-a amenajat o sală ecuatorială, acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. In cadrul exponatelor se regasesc si două bucăți de meteorit de prin anii 1970, ce s-au găsit prin imprejurimile Bacăului.


Noul corp de clădire, construit în partea de sud a Observatorului, înglobează accesul în construcţia existentă. Pentru comunicarea pe orizontală între cele două corpuri s-a realizat la nivelul parterului, etajelor I și II, câte un gol de trecere. Accesul la sala ecuatorială se face prin o galerie de trecere din construcția nouă spre construcţia existentă a Observatorului Astronomic. Clădirea nouă a fost prevazută cu o scară de acces în 4 rampe şi cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.


Crearea centrelor de informare la fiecare nivel al construcţiei noi şi realizarea sălii ecuatoriale la ultimul nivel al clădirii actuale au condus la realizarea unui obiectiv arhitectural unitar, ce modifică aspectul de prezentare si modernizează expoziţia Observatorului Astronomic.

Sala veche de prezentare cu diamentrul de 8 metri a fost modernizată, incepand cu scaunele comode (45) si inclinate pe spate, pana la cele mai moderne proiectoare digitale ce vor oferi vizitatorilor show-uri digitale cu imagine de mare claritate. Vizitatorul va putea călători în orice punct din Univers, prin intermediul tehnologiei digitale de proiecție. Intr-adevăr, este un proiect unic în România.

Terasa clădirii este dotată cu 2 binocluri ce vor permite vizitatorilor să admire panorama orașului și să observe principalele obiective ale municipiului Bacău și din împrejurimi.



Gazda de prezentare a fost Remus Cîrstea, animator de planetariu si profesor universitar, care ne-a dus prin minunata lume a astronomiei. In momentul de față, la Bacău avem cea mai mare instituție de educație astronomica din România. Prin modernizarea clădirii Observatorului Astronomic au fost create facilităţi prin adaptarea structurii pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

Unul dintre dezideratele funcţionale ale proiectului l-a reprezentat eficienţa energetică. Astfel, în urma analizelor efectuate în cadrul auditului energetic, s-a realizat izolarea termică a clădirii existente a Observatorului Astronomic cu vată minerală dispusă pe interiorul peretelui exterior şi placarea acestuia cu gips carton.

Valoarea totală a proiectului a fost de 9.685.742,38 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 6.652.540,11 lei.


Așa se vede prin binoclurile montate pe terasă. Cladirea in constructie din departare, poate fi apropiată până la dimensiunea din imagine, cu constructorul.

Programările se realizează la numărul de telefon 0234-513724 (Observatorul Astronomic).

Un tur complet de vizitare presupune:
-expoziţia permanentă „De la Pământ la Stele”;
-expoziţia temporară „Astropoezie”;
-spectacol de planetariu;
-vizitare terasă panorama Bacăului.


Pentru spectacole de planetariu se face programare. 

Programările se pot face la următoarele ore: 8.30, 10.00, 11.30, 13.00, 14.30.

Tarife:

expozitii (pentru elevi si tudenti) - 1,5 lei
grupuri organizate si pensionari 2 lei
vizitare individual 6 lei
spectacol de planetariu 3 lei (minim 15 persoane)
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin