04.07.2018

Situatie incredibila asupra Rosiei Montane

Guvernul Dăncilă a transformat Roșia Montana dintr-un obiectiv de patrimoniu UNESCO, într-un veșnic subiect de dispută


Retragerea dosarului Roșia Montana, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situație incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrain. Guvernul României a călcat în picioare întreaga muncă a specialiștilor care au realizat un dosar articulat, apreciat de experții ICOMOS, organism ce analizează dosarele pentru UNESCO, și care au recomandat includerea Roșia Montana atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât și în lista monumentelor de patrimoniu aflate în pericol. Într-o acțiune fără precedent, îndreptată practic împotriva intereselor României, Guvernul Dăncilă a propus retragerea dosarului Roșia Montană, decizie care a pus Comitetul pentru Patrimoniul Mondial UNESCO într-o situație extrem de delicată, în condițiile în care organismul funcționează cu respectare principiului suveranității statelor semnatare.
”Atât PNL, cât și eu personal, am susținut ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul mondial și este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei țări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiști români și străini, iar solicitarea de amânare a introducerii Roșia Montana pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internațional, este o desconsiderare a valorilor naționale unicat, recunoscute și apreciate la nivel mondial. Discuțiile pe acest subiect au fost lungi și au arătat inclusiv surprinderea față de o situație greu de înțeles”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei Permanente reunite a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului și cooperarea statului român cu
organismele internaționale. România va avea obligativitatea conservării Roșiei Montane, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor romane, așa cum au avertizat și specialiștii ICOMOS. ”O revenire a României cu solicitarea de includere pe lista UNESCO se va putea face și înainte de finalizarea litigiului internațional. Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alții se luptă, iar românii trebuie să știe că Guvernul Dăncilă acționează împotriva lor și acasă, în România, și în afara granițelor țării. Mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea față de această poziție contrară a guvernului, ce contravine intereselor patrimoniului românesc”, a mai declarat deputatul Ionel Palăr.

Deputat Ionel Palăr,
Președintele Comisiei Permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin