14.07.2016

Peste 3.300 de persoane din Moldova au primit ajutor prin proiectul „Investiţii pentru comunităţi durabile”

Fundația de Sprijin Comunitar anunță finalizarea primei ediții a rundei de finanțare Investiții pentru comunități durabile. Aceasta face parte din Programul Strategic de Investiţie în Mediul Rural pe care Fundaţia Vodafone România l-a derulat în toate județele țării și care susține dezvoltarea de proiecte în domeniile sănătății, educaţiei și serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România. Desfășurată în perioada iunie 2015 - mai 2016, runda de finanțare Investiții pentru comunități durabile a dezvoltat și implementat 14 proiecte în tot atâtea comunități mici (cu până la 30.000 de locuitori) din județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.


„Anul trecut ne-am propus să ajungem în zonele rurale şi în localităţile cu până la 30.000 de
locuitori, să sprijinim refacerea comunităţilor locale şi să-i ajutăm pe membrii acestora să găsească soluţii la problemele pe care le ȋntâmpină zilnic. Fundația Vodafone România a alocat 125.000 de euro pentru prima ediție a rundei de finanțare Investiții pentru comunități durabile, parte a Programului Strategic de Investiţie în Mediul Rural, iar rezultatele pozitive ne-au determinat să continuăm acest program”, a declarat Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România

 Peste 3.300 de persoane au beneficiat de activitățile și investițiile realizate în cele 14 proiecte. În nouă dintre proiecte s-au regăsit servicii de educație destinate copiilor şi adolescenţilor. Aceste inițiative au sporit în mod real accesul tinerilor la o educație de calitate și le-au crescut performanțele școlare. Restul proiectelor au avut ca efect îmbunătățirea condițiilor de viață pentru persoanele cu dizabilităţi și pentru familiile acestora (trei proiecte) precum şi pentru vârstnici (două proiecte). Serviciile oferite s-au adresat unui număr de peste 2.200 copii, 80 persoane cu dizabilități și mai mult de 222 de bătrâni. În proiecte au fost implicați aproape 200 de voluntari.Dincolo de cifre, cele 14 proiecte au schimbat destine și au deschis perspective noi.Pentru bătrânii din Poiana Cristei, județul Vrancea ajutorul venit din partea Asociației Promotorilor Dezvoltării Locale Vrancea prin proiectul „Hai să-i ajutăm pe bunici!” a adus servicii de calitate oferite de îngrijitori specializați și voluntari, timp de 8 luni. Calitatea vieții beneficiarilor a crescut iar riscul de excluziune socială a fost diminuat.Cel mai bine reprezentate au fost proiectele educative, semn că investiția în educație este percepută ca necesară și dorită chiar și în comunitățile rurale mici. În județul Galați, localitatea Nicorești, au fost sprijiniți educațional și psiho-social copii, cazuri sociale cu risc crescut de abandon școlar. Aceștia au beneficiat de consiliere și pregătire școlară pentru examenul de capacitate, sprijin material și psihologic pentru admiterea la liceu și facultate. Proiectul s-a numit sugestiv „Nu .... abandonului școlar!” și a fost implementat de Fundația Bunul Samaritean.În județul Vaslui, localitatea Dumești, Fundația World Vision România a implementat conceptul de educație remedială pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani. Aceștia au fost ajutați la efectuarea temelor şi au primit sfaturi privind abordarea anumitor materii de la școală. Totodată, prin sesiunile de informare organizate, copiii au învăţat despre auto-cunoaștere, dezvoltarea încrederii în sine, gestionarea emoțiilor sau comunicarea asertivă.

O abordare metodologică interesantă și mai rar întâlnită și-a propus și proiectul “Pas în viitor. Psiholog la sat”, implementat în localitățile Livezi și Berzunți de Asociația Mutatis Mutandis din Bacău. Elevii claselor a VIII-a au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională, dar și de workshop-uri pentru alegerea carierei, managementul situațiilor de criză și dezvoltarea inteligenței emoționale.Două dintre proiecte și-au propus îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și ale aparținătorilor acestora. În comuna Strunga din județul Iași, Fundația Ancora Salvării a oferit mamelor și fraților copiilor cu nevoi speciale unele degrevări de la responsabilitățile zilnice, prin organizarea unor ateliere de lucru manual. Proiectul s-a bucurat de mult succes. Dacă la începutul proiectului erau planificate opt întâlniri care vizau 30 de beneficiari, până la final au fost organizate 15 întâlniri prin care au fost ajutate 50 de persoane.Rezultatele și schimbările generate de cele 14 proiecte duc către o concluzie optimistă, foarte bine sintetizată de doamna Daniela Ceredeev de la Asociația Proiect Pro Europa din Vatra Moldoviței, județul Suceava: Dacă investești timp și muncă și mai ales suflet în ceea ce faci, este imposibil ca persoanele din jurul tău să nu rezoneze cu tine. Este imposibil să nu pui premisele unei comunități durabile!.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin