21.03.2016

Reintegrarea socială a persoanelor din Penitenciarul Bacău

Reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate reprezintă un proces care îşi are începuturile în faza execuţional penală, serviciul penitenciar având un rol esenţial în pregătirea deţinuţilor pentru perioada postpenală. În vederea obţinerii unor rezultate concrete pe componenta de reintegrare socială este necesar concursul comunităţii locale, în dubla ei calitate : de partener al serviciului penitenciar şi de beneficiar al întregului proces de reinserţie socială.

In acest registru se înscrie proiectul de activitate „Căutând pe Hristos în temniţă, L-am aflat în aproapele meu, aşteptându-mă!”, proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia „Episcop Melchisedec”
Filiala Bacău. In cadrul acestui proiect, reprezentanţii Fundaţiei au identificat enoriaşi din comunitatea locală care să creeze cadrul general şi mecanismele de interacţiune dintre deţinuţii custodiaţi şi comunitate, în sensul formării şi dezvoltării abilităţilor specifice unui mod de viaţă responsabil. Astfel, în data de 6 martie 2016, un grup de 15 femei custodiate de Penitenciarul Bacău, aflate în ultima parte a executării pedepsei, a participat, alături de preotul unităţii, părintele Adrian Bârgu, la slujba Sfintei Liturghii la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău, cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului”, alături de enoriaşii bisericii.Participarea la slujbă a fost urmată de o agapă creştină în compania membrelor comitetului parohial. În cadrul acestei întâlniri au fost purtate discuţii privitoare la viaţa în detenţie, rolul duhovnicului şi a credinţei în depăşirea situaţiilor dificile şi nu numai, libertatea ca dar al lui Dumnezeu.La final, participantele au primit din partea gazdelor, flori,mărţişoare şi felicitări. Scopul acestui proiect îl constituie creşterea gradului de integrare socială a deţinuţilor participanţi, sprijinirea lor în vederea reinserţiei şi reducerii fenomenului de excluziune socială.


În data de 16.03.2016, începând cu ora 11, un grup format din 10 femei, persoane private de libertate, aflate în custodia unităţii noastre, au efectuat o vizită la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” din judeţul Bacău. Această vizită a fost posibilă prin bunăvoinţa conducerii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău, cu care Penitenciarul Bacău are încheiat un Protocol de Colaborare. Acţiunea este organizată de Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, sub îndrumarea doamnei inspector principal Simona Meleşcanu . A fost aleasă această locaţie datorită faptului că sub acoperişul Complexului pot fi descoperite misterele vieții, pot fi descifrate comportamente ale vieţuitoarelor şi pot fi primite multe alte informații corecte, de la surse avizate, sunt implicate persoanele custodiate în activităţi menite să-i atenţioneze pe oameni privind deteriorarea relaţiei om-natură prin impactul pe care îl are civilizaţia asupra ecosistemelor. Nu există societate fără comunicare, aşa cum nu există nici personalitate, individ, fără interacţiune cu mediul social

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin