16.08.2010

Programul Bibliotecii Judetene 16 –20 august 2010

Programul expoziţiilor în săptămâna 16 –20 august

Luni, 16 august
Secţiile:Împrumut Adulţi, Sala de Lectură, Secţia pentru Copii, Filiala Mioriţa  ÎL COMEMOREAZĂ PE

Ioan Slavici (1848 - 1925) - scriitor și jurnalist român. Debutează în Convorbiri literare (1871), cu comedia Fata de birău. Împreună cu Eminescu pune bazele Societății Academice Social Literare „România Jună” și
organizează, în 1871, Serbarea de la Putna a Studențimii române din țară și din străinătate. La finalul anului 1874, se stabilește la București, unde este secretar al Comisiei Colecției Hurmuzachi, profesor, apoi redactor la Timpul. Împreună cu I. L. Caragiale și G. Coșbuc, editează revista Vatra. În timpul primului război mondial, colaborează la ziarele Ziua și Gazeta Bucureștilor. I se acordă premiul Academiei Române în 1903.
Expoziţii de carte cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la moarte, realizate de Rădiţa David , Diana Toma, Lucica Ababei şi Secţia pentru Copii.


Marţi, 17 august 2010 - Secţia de Artă

MARCEL RAYMOND CHIRNOAGĂ (1930–2008) - grafician, gravor, sculptor, tapiser şi membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România.


Este singurul artist plastic român ale cărui lucrări constituie obiectul unei teze de doctorat în istoria artei. Disertaţia a fost prezentată în anul 2000 de Adriane Platon Kirscher la Universitatea din Koln şi dezvoltă atât textul “Apocalipsei”, cât şi comentarea gravurilor celor doi mari artişti – Durer şi Chirnoagă.
Gravurile lui Marcel Chirnoagă sunt cotate în toată lumea, fiind recunoscute prin expresionismul narativ de excepţie. A ilustrat excelent opere literare, cele mai cunoscute fiind gravurile în aquaforte şi aquatinta realizate pentru “Infernul” lui Dante sau “Don Quijote” al lui Cervantes. A dus tehnica gravurii la perfecţiune, utilizând o presă nemţească de gravură, veche de peste o sută de ani, lucrând după modelul clasic, după tehnica desăvârşită a lui Albrecht Durer care a fost modelul spiritual al Maestrului Chirnoagă.
Expoziţie şi panou foto – documentar cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la moarte, realizată de Iulia Leteanu.

Vineri, 20 august 2010 – Filiala Mioriţa

ÎL COMEMOREAZĂ PE

Vasile Alecsandri (1821-1890) - poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Expoziţie de documente cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la moarte, realizată de Lucica Ababei.

Un comentariu:

  1. In cazul lui Marcel Chirnoaga, este vorba de 80 de ani de la nastere, nu de la moarte, a murit in 2008.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin