08.04.2010

"Generația celui de-al treilea val" la Universitatea Bacau

Concurs și Sesiune Internațională de Referate și Comunicări Științifice "Generația celui de-al treilea val (Alvin Toffler)"

Cea mai importantă activitate a avut loc astazi, 8 Aprilie 2010 la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Corpul D. S-au mobilizat 250 de profesori din învățământul preunviersitar, 50 cadre didactice universitare în cadrul simpozionului științific și peste 500 de elevi la secțiunea concurs. Această cifră este una record pentru un astfel de proiect, aceasta arătând disponibilitatea tinerei generații pentru educație, cultură, artă și tradiție, poezie și proză.

În cadrul simpozionului științific, pe lângă profesorii și elevii participanți din întreaga țară precum și din străinătate și-au anunțat prezența și o serie de personalități marcante ale vieții comuniății băcăuane precum



Rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Nedeff, doamna Conf. univ. dr. Constanța Dimitriu și doamna conf. univ. dr. Manuela Gîrțu, numeroși inspectori din cadrul ISJ Bacău, domnii consilieri locali Ioan Chiriac și Ilie Bîrzu, doamna Antohi Alice Manuela din partea Consiliului Județean Bacău, poetul Victor Munteanu, președinte al Fundației Culturale „G.M.Cancicov”, doamna profesor Mariana Gigliola Ceunaș, director al Colegiului Național „Ferdinand I” Bacău, doamna Maria Ionos, consilier APM Bacău, precum și mulți alți oameni de cultură din Municipiul Bacău și din țară. Deschiderea lucrărilor simpozionului va fi realizată de trupa de teatru a Colegiului Economic din Râmnicu Vâlcea, care vor pune în scenă piesa de teatru “Și totuși se iubesc!”, realizată după romanul de dragoste “Bal la Casa Ofițerilor”, de Constantin Mateescu.

Școala cu clasele I - VIII "Miron Costin" Bacău, prin doamna prof. dr. David Aura Manuela, alături de elevul Petrea Bogdan Alexandru, de la Colegiul Național "Ferdinand I" Bacău, au inițiat Concursul și Sesiunea Internațională de Referate și Comunicări Științifice "Generația celui de-al treilea val (Alvin Toffler)". Acest proiect se încadrează în categoria cultural – artistic, civic, ecologic și științific, deoarece promovează o abordare crosscurriculară a educației tinerei generații. Acesta este un proiect internațional, derulat în parteneriat cu trei fundații internaționale fiind structurat pe două mari secțiuni: prima tip concurs, adresată elevilor din învățământul preuniversitar (clasele II-XII), iar a doua secțiune tip simpozion științific, ce se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar precum și elevilor de clasele VII-XII dar și studenților. În acest proiect sunt implicate peste 30 de instituții, printre care: I.S.J. Bacău, C.C.D. Bacău, Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacău, Consiliul Local Bacău, Palatul Copiilor Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea" Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, Centrul Regional de Prevenire, Consiliere și Evaluare Anti-drog Bacău, Fundația Culturală "G. M. Cancicov" Bacău, Revista de cultură "13 Plus", Revista "Atitudini" a Casei de Cultură "I.L.Caragiale" Ploiești, Asociația româno-franceză "Solidarité Roumaine Saint Herblain - Cleja", "Comisia Intermediteraneană" și Fundația „Nicolo’ Piccolomini”, ambele cu sediul central în Roma, Italia precum și multe alte instituții școlare din învățământul primar, gimnazial și liceal din întreaga țară.

Tema principală a concursului a constituit-o lumea şi inocenţa specifică vârstei copilăriei.
Fie elevi din învăţământul primar, gimnazial sau liceal, cu toţii sunt invitaţi să participe la una sau mai multe dintre secţiunile propuse, încercând să explice prin creaţii literare, compoziţii artistico – plastice, afişe, fotografii, machete, Ex-libris, prezentări în PowerPoint sau filmuleţe educative (numai pentru elevii de liceu) modul în care percep lumea cu tot ceea ce îi înconjoară, copilăria şi adolescenţa în societatea de astăzi, mediul înconjurător şi impactul acestuia asupra sănătăţii populaţiei şi cum poate schimba generaţia tinerilor de astăzi lumea de mâine.

În cadrul simpozionului științific, lucrările cadrelor didactice s-au axat pe: Metode de cunoaştere psihologică a elevului, Personalitatea elevului, tipuri de activităţi extracurriculare, Managementul activităţilor extracurriculare, Importanţa activităţilor extracurriculare în educarea tinerii generaţii, Părinţii în faţa problemelor adolescentului sau Modele de proiecte educaţionale (diseminarea acestora).

Temele disputate : Mediul înconjurător şi sănătatea noastră; Noile dependenţe: media, eu şi calculatorul; Stiluri de viaţă, valori şi atitudini; Importanţa educaţiei religioase în familie, şcoală şi societate; Moralitatea în societatea contemporană; Dialogul între generaţii; Adolescenţii de astăzi nu mai sunt adolescenţii de ieri; Adolescentul şi decizia pentru carieră; Tema adolescenţei tratată în operele literare; Societatea contemporană într-o continuă schimbare; Mai este şcoala un loc sigur?; Prietenia şi dragostea; Promovarea propriei imagini în societate; Mai cunosc tinerii obiceiurile, tradiţiile şi datinile româneşti?


 Organizarea acestor activităţi, cu impact asupra elevilor şi cadrelor didactice din unitățile şcolare, pe plan local, naţional şi recunoscute de ministerul de resort, vor demonstra:

• disponibilitatea copiilor pentru activităţi industriale şi de grup;
• capacitatea dezvoltată a copiilor de a „comunica” spontan şi liber;
• posibilitatea de cunoaştere a elevilor;
• formarea capacităţii de autoorganizare a unui stil de viaţă civic;
• stimularea capacităţilor creatoare şi a stilului participativ;
• încurajarea iniţiativei elevilor;
• cultivarea spiritului de concurenţă în condiţii de fair-play;
• îmbogăţirea culturii generale întelectuale şi artistico-creative;

Societatea viitoare ar trebui să reactiveze rolul familiei și a reintegrării în viața activă a celor aflați în orfelinate sau cămine de bătrâni, să crească rolul voluntariatului în sprijinul omului, iar școala să creeze acel sentiment de apartenență prin adoptarea unui sistem de valori bazat pe comunitate și nu competiție și individualitate. Un rol important în acest sens îl are tocmai promovarea activităților educative extrașcolare și extracurriculare care vor încuraja tinerii să se descopere, să lucreze împreună, în echipă, să învețe sentimentul de „fair-play”, să-şi descopere propriile afinităţi, talente și hobby-uri legate de diferite aspecte ale societății contemporane.


SCOP:

o Formarea de atitudini şi comportamente responsabile faţă de lumea
înconjurătoare.
o Folosirea unor tehnici specifice educaţiei plastice în realizarea unor compoziţii pe
temele date.
o Demonstrarea abilităţilor de utilizare a calculatorului în vederea realizării unor
materiale diverse în funcţie de anumite teme date în format PowerPoint şi realizarea unor filmuleţe educative.

OBIECTIVE:
  •  Conştientizarea importanţei activităţilor extraşcolare;
  •  Dezvoltarea spiritului civic, ecologic, cultural – artistic, de echipă etc;
  •  Dezvoltarea abilităţilor de mânuire a calculatorului;
  •  Promovarea adevăratelor valori, care pot fi luate drept modele de către actuala generaţie;
  • Promovarea măsurilor de protecţie a mediului;
  • Promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti;
  • Conştientizarea importanţei şcolii în viaţa elevului şi în afara acesteia;
  • Stimularea potenţialului artistico – creativ al elevilor;
  • Dezvoltarea abilităţilor de folosire a calculatorului;
  • Cultivarea spiritului de echipă şi de competiţie;
Intenționăm ca la finalul proiectului să acordăm cât mai multe premii I,II,III, Mențiuni dar și premii speciale din partea juriului și a partenerilor precum și trofee pentru cei mai buni participanți la fiecare secțiune.
Important de precizat este faptul că proiectul este susținut și finanțat de Consiliul Local Bacău. Printre sponsorii manifestării se mai numără și Agricola Internațional Bacău, Direcția Silvică Bacău precum și firma S.C. Rolex S.R.L. Bacău.

7 comentarii:

  1. un articol foarte complet iar simpozionul a fost f reusit sa nu uitam ca este organizat de un prof si de un elev .multi profi nu au organizat o data in viata un concurs sau un simpozion asa ca cei 2 inititori merita cele mai sincere felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu trebuie sa uitam si contributia universitarilor prin doamna asistent universitar doctor LILI MATA (SACARA). Felicitari organizatorilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari intregii echipe de proiect pentru implicare si realizarea unui astfel de eveniment care, cu siguranta, si-a atins scopul(sute de participanti, idei marete, antrenante si prestanta corespunzatore momentului). De asemenea, transmitem sincere felicitari doamnei profesor doctor Aura Manuela David, domnului invatator Ioan Nicolae, elevului Petrea Bogdan(initiatorii proiectului), Inspectoratului Scolar, Universitatii "Vasile Alexandri" si nu in ultimul rand autoritatilor publice bacaoane care au dat suflet acestor ample initiative!

    RăspundețiȘtergere
  4. As fi foarte curioasa sa aflu cand se vor posta rezultatele concursului...

    RăspundețiȘtergere
  5. s-au postat. le poti afla accesand adresa urmatoare: http://forum.didactic.ro/viewtopic.php?f=85&t=15721

    RăspundețiȘtergere
  6. nu sunt din municipiul Bacau si as dori sa stiu ce se intampla cu trofeul pe care l-am castigat in cazut in care nu pot sa vin la premiere .Imi va fi trimis prin posta sau?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin