25.09.2009

Mesterul timpului din Bacau

Era iarna lui 1986, decembrie 14, cand cu un camion si o macara, mesterul timpului isi instala micul atelier de reparatii in cartierul Orizont, la intersectia strazilor Cornisa Bistritei si Pictor Andreescu. Venind din ''Cooperativa Munca si Arta'' infiintata in anii 1960 iar mai apoi ''Cooperativa Tehnica'' infiintata in jurul anilor 1968, ceasornicarul avea deja o experienta formata, ca mai tarziu in 1981 devenind independent.

Un loc uitat de timp, in care mirosul de mecanica fina, iti aduce aminte de atelierul de lucru manual de la scoala generala. Paradoxul este ca in acest loc uitat de timp, se ''repara'' timpul. Desi in perioada cand mai mult se arunca si nu se mai repara, mai mult ceasurile amintire draga sau valoroase mai trec pragul lui Dumitru Acostachioaie care are varsta de 81 de ani.

In vitrina mesterului sta un ceas mare, pe care il vad din copilaria mea si am trecut de sute de ori pe langa el. Am aflat ca este al III lea ceasornicar care-l poseda, el plecand din 1954 de la Artur Solomon, cu ceasornicaria pe Strada mare, actualmente Mihai Viteazul, care nu a avut copii si l-a lasat mostenire doctorului, iar mai apoi a ajuns la Ionita Baiu, ca in 1974 sa intre in posesia domnului Acostachioaiei.

Meseria ''pe cale de disparitie'' , se mai tine pe picioare si prin putinii ramasi in Bacau .
Cecilia Achitei, de la Tic-Tac, este de un sfert de secol in bransa la fel si Angela Gheorghies, de pe str. Mihai Viteazu, domnul Ursu de la Luceafarul, Carmen Pop de langa Pasajul Revolutiei sunt cativa din cei care mai dau ora exacta in Bacau.

Atelierul de la Orizont


Dumitru Acostachioaie

Celebrul ceas


3 comentarii:

  1. chiar si eu mi-am reparat vreo 2 ceasuri la el:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca ar fi foarte bine sa il intrebi pe nea Dumitru despre istoria familiei Baiu. E o poveste extraodrinara, despre mostenirea care a lasat-o Ionita Baiu lui Liviu si Longin, cei doi baieti ai sai, despre cum cei doi au cheltuit banii, si cum a murit Longin (Longin vine de la Longiness, marca de ceas) Ar iesi o poveste extraordinara.
    Tin minte ca prin 69 Liviu Baiu, a refuzat sa plece in Statele Unite, unde plecase sotia si fica lui, intreaba de ce nu a plecat.
    Si intreaba daca e adevarat ca Ionita Baiu l-a ascuns pe timpuri pe Ceausescu, de aia regimul comunist l-a lasat pe Baiu sa aiba ceasornicarie..

    RăspundețiȘtergere
  3. He, he... Am fost vecin de scara de bloc cu Victor Popovici...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin