01.09.2022

Ecoul războiului în Bacău

Fundația Comunitară Bacău a organizat în 30 august o întâlnire pentru a marca finalul primei etape a programului “Together we stand”, finanțat de Oxfam International și partenerii din cadrul Disasters Emergency Committee, implementat la nivel local de Fundațiile Comunitare și coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România.

Misiunea Fundațiilor Comunitare în cadrul acestui program este de a lucra împreună cu organizații, autorități, mass-media pentru a sprijini integrarea refugiaților. 


Fundația Comunitară Bacău a oferit la nivel local finanțări în valoare de 350 000 lei, care au susținut munca și activitățile a trei ONG-uri băcăuane: Fundația de Sprijin Comunitar, S.O.S Satele Copiilor și Bronx People. Împreună am urmărit dezvoltarea unui  proces autentic de integrare care să stimuleze armonia și colaborarea între toți membrii comunității.


Demersul nostru a pornit de la acoperirea nevoilor urgente identificate pe fondul crizei umanitare a refugiaților ajunși în comunitatea noastră și s-a transformat într-o intervnție strategică și sustenabilă pentru integrarea noii realități și a celor care au găsit refugiu în Bacău. 

“Together we stand” este o campanie de sensibilizare a opiniei publice vis-a-vis de noua formă pe care o ia comunitatea noastră, mai diversă, mai plină de înțelesuri și adaptabilă unor noi cerințe. 


Prin proiectele finanțate în acest program urmărim să generăm impact pozitiv pe termen lung pentru toate grupurile vulnerabile, printr-o abordare orientată către drepturi și cu promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă, în linie cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă




Despre proiect :


Demersul a pornit de la acoperirea nevoilor urgente identificate pe fondul crizei umanitare a refugiaților ajunși în comunitatea noastră și s-a transformat într-o intervenție strategică și sustenabilă pentru integrarea noii realități și a celor care au găsit refugiu în Bacău. 

“Together we stand” este o campanie de sensibilizare a opiniei publice vizavi de noua formă pe care o ia comunitatea noastră, mai diversă, mai plină de înțelesuri și adaptabilă unor noi cerințe. 



“Război. Crize. Viitor nesigur – în astfel de vremuri trăim! Români, ucraineni, copii, femei, bătrâni, cu toții suntem afectați. Răspunsul Fundației Comunitare Bacău la provocări este de a crea resurse în comunitate astfel încât să putem ajuta mai bine pe cei afectați. De aceea am finanțat la Bronx dotarea cantinei sociale, la FSC infrastructură de consiliere și la SOS Satele Copiilor spații comunitare de interacțiune. Programul este dezvoltat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România, unde activez ca Trezorier.” a declarat Mihai Căprioară, Directorul Fundației Comunitare Bacău.





Prin proiectele finanțate în acest program urmărim să generăm impact pozitiv pe termen lung pentru toate grupurile vulnerabile, printr-o abordare orientată către drepturi și cu promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă, în linie cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. 


Programul este finanțat de Oxfam International și partenerii din cadrul Disasters Emergency Committee, implementat la nivel local de Fundațiile Comunitare și coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România. Misiunea Fundațiilor Comunitare în cadrul acestui program  este de a lucra împreună organizații, autorități, mass-media pentru a sprijini integrarea refugiaților. 

În cadrul programului, trei ONG-uri băcăuane au primit finanțare prin  proiectul “CV pentru Bacău”- Fundația de Sprijin Comunitar, S.O.S Satele Copiilor și Bronx People,  urmărind dezvoltarea  unui  proces autentic de integrare care să stimuleze armonia și colaborarea între toți membrii comunității.


“#EatPrayLove by Cantina Socială Maria Bronx”

Asociația Bronx People a fost printre primele ONG-uri care a luat în grijă refugiații din Ucraina, în special una dintre cele mai vulnerabile categorii- copii. 

În urma experienței lor din primele luni ale acestei crize umanitare, aceștia au primit finanțare pentru a utila Cantina Socială Maria Bronx cu echipamente de gătit profesionale, astfel încât să se poată găti pentru un număr de 300 beneficiari zilnic (familii de ucraineni, moldoveni, elevi și sportivi și alți oameni fără posibilități din comunitatea locală).

În același timp, prin proiect, ei organizează și cursuri de gătit și formare de competențe în vederea integrării în piața muncii pentru refugiații ucraineni/moldovenii ce și-au părăsit țara din cauza amenințării armate. 


Centrul de informare, consiliere și integrare pentru refugiți ucrainieni

Pentru că la sediul FSC telefoanele sunau zilnic în căutare de informații și soluții, s-a amenajat un spațiu dedicat activității de consiliere și integrare. S-au organizat împreună cu voluntarii și specialiștii din proiect ateliere de socializare, integrare și comunicare cu copii, tineri și părinți. Pe durata proiectului s-au asigurat servicii de consiliere juridică/de asistență socială și consiliere psihologică pentru refugiații din Ucraina. Activitatea este realizată de specialiștii din proiect, un asistent social și un psiholog.


Coeziune prin mișcare

SOS Satele Copiilor – Sucursala Hemeius a dezvoltat, în spațiile anterior organizate ca și case de tip familial pentru copii ca măsură de protecție specială, capacitatee de a asigura în present protecție, cazare și servicii de integrare pentru refugiați ucraineni, familii cu copii.


Proiectul derulat de SOS Satele Copiilor – Sucursala Hemeiuș s-a adresat tuturor copiilor sub vârsta de 18 ani sosiți din Ucraina, pentru sprijinul educațional, recreativ și de adaptare socio-culturală. În acord cu intervenția pe termen lung, copii benficiază de asistență specializată pentru educație, recreere și adaptare socio-culturală, ei locuind în Satele SOS alături de copiii beneficiari ai Asociației. Proiectul a presupus activități adresate direct copiilor, echilibrul și bunăstarea copiilor fiind prioritare și prin aceste servicii urmărindu-se impactul traumatic al relocării. 

Dincolo de cifre și proceduri, programul “Together we stand” este despre oameni, povești și vieți. Iar frânturi din acestea au fost suprinse în colecția de povești “reFUGIat în Bacău”, lansată în cadrul evenimentului de ieri. 

 Sunt mărturii și declarații ale celor care au fugit din calea războiului și au găsit refugiu în Bacău, o nouă viață, înțelege și siguranță. Poveștile au fost culese și cu ajutorul bursierilor din cadrul programului și au fost editate de către echipa Fundației Comunitare Bacău.  

“Numele meu este Veronika. Am 38 de ani. Sunt o ucraineancă ce trebuie să fie puternică în fiecare zi, mamă a două fete minunate, fiica unor părinți grijulii și iubitori care au trăit în Ucraina toată viața lor, care au trăit și bune și rele și care nu vor să își părăsească patria. Sunt soția unui bărbat care servește voluntar în Forțele Armate Ucrainene în cel mai fierbinte punct al ostilităților din teritoriu. 

La sfârșitul lunii martie când conflictul militar a luat amploare, când în fiecare zi auzeam explozii și sirenele aeriene funcționau non-stop, când deja coborâsem de prea multe ori în beci și petrecusem noaptea acolo, atunci am început să realizăm că acest război sângeros, sălbatic și crud nu avea să se oprească. Așa că am decis împreună cu întreaga familie ca eu și sora mea, alături de copii, să părăsim Ucraina. “ 

Acum mă gândesc des la tatăl meu pe care nu l-am văzut de mult timp. Din păcate bărbații nu au voie să părăsească țara din cauza războiului. Îmi amintesc de mama și bunica care gătesc varenki și borș (absolut delicios) sau cum îmi cumpăr pui Kyiv și tort Kyiv, dintr-un supermarket din apropiere. Îmi amintesc apartamentul meu unde pisica doarme liniștită, camera mea unde meșteresc bijuterii din mărgele în culorile mele preferate - negru și mov. Ucraina e frumoasă și înfloritoare, iar oamenii ei, buni. 

Am observat aceste asemănări și cu România - Carpații, oamenii generoși și natura frumoasă. “


Acestea sunt doar două dintre mărturiile  pe care le puteți citi în colecția de povești“reFUGIat în Bacău”, accesibilă în mod gratuit : 

https://fundatiacomunitarabacau.ro/wp-content/uploads/2022/08/reFUGIat-in-Bacau_Carte-FCB_digital.pdf

Dincolo de realitatea globală a situației politice și economice generate de conflictul din Ucraina, ne-am trezit puși față în față cu realitatea unor oameni care au trebuit să fugă din casele și din țara lor, îndreptându-se spre necunoscut. Ce ne-am propus să facem cu acest proiect a fost să oferim organizațiilor, care au răspuns în prima faza nevoilor imediate ale refugiaților, susținerea necesară pentru ca ajutorul oferit de comunitatea băcăuană cetățenilor ucraineni să devină unul strategic, pe termen mediu și lung. Poveștile fiecăruia dintre cei pe care i-am cunoscut în cadrul acestui program, ne-a făcut să realizăm că viața este uneori imprevizibilă și rareori dreaptă. Și că avem nevoie în comunitate de o infrastructură socială, de servicii și oameni specializați care să poată să răspundă și în situații extreme, ca acesta pe care o traversăm, dar și nevoilor de zi cu zi ale oamenilor din comunitatea noastră.    Gianina Ozturk  - director de programe Fundația Comunitară Bacău.

 

 

 

 

 





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin