Balul gospodarilor din Bacău și împrejurimi este un eveniment cultural, care își propune revigorarea tradițiilor în Bacău și împrejurimi, prin promovarea dansurilor populare, a cântecelor populare mai vechi sau mai moderne, promovarea interpreților locali talentați și a ansamblurilor folclorice din jud. Bacău și mai ales formarea respectului pentru costumul popular național.
Tocmai de aceea, invitații sunt rugați să îmbrace costumul popular sau, dat fiind faptul că este prima ediție a acestui eveniment- măcar o ie sau o cămașă populară, ca element distinctiv de costum național.
Ținutul Bacăului - așa cum ne spun specialiștii etnografi, se întinde pe tot teritoriul jud. Bacău, până la Roman, în granițele actualei Arhiepiscopii a Romanului și Bacăului, până pe Valea Muntelui la Ghimeș- Făget inclusiv și de la Onești, peste munte, până dincolo de Oituz și spre sud până la Vrancea!
Programul va cuprinde:
- 3 ore de filmare cu cântece și dansuri populare (program susținut de Ans. Ca La Noi, coordonat de Robert Costrovanu și invitații săi), la care sunteți invitați să participați activ, în calitate de dansatori, pe ringul de dans (bineînțeles- cine dorește, cine nu- poate sta la masă sau pur și simplu asistă la program)
-o ora de vorbă cu invitatul special- Mihai Trăistariu, care va vorbi despre proiectele sale și ne va interpreta atât muzică populară- cu care cochetează de ceva vreme, cât și muzică ușoară- respectiv câteva piese din repertoriul său consacrat!.
- 3 ore de dans popular cu Formația Rhapsody din Bacău- unde sunteți invitați la distracție, pe ringul de dans, iar la sfârșit se va alege REGINA BALULUI!
Filmarea ce va cuprinde programul de recitaluri, dansuri populare și selecțiuni din a doua jumătate de program și va fi difuzată pe televiziuni, printre care Etno tv, Neptun tv, Euro tv, etc..
Vă invităm să petrecem ÎMPREUNĂ - 7 ore din viața noastră, BUCURÂNDU-NE atât cât putem noi, ascultând muzică bună, dansând împreună HORA și SÂRBA noastră tradițională și încurajându-i pe tinerii noștri talentați -cântăreți și dansatori, să-și urmeze vocația aceasta nobilă și să facă cinste neamului nostru românesc! a declarat Camelia Roșu, organizatoarea balului.
Prețul este 150 lei/persoană, compus din 80 lei meniul (aperitiv, friptură, prăjituri, suc, apă, țuică, vin, cafea) și 70 lei- partea artistică.
Vă așteptăm, cu drag!
Confirmare și plată până la 16.01.2019. Locuri limitate.
email rosu1camelia@yahoo.com, messenger: camelia rosu
telefon Robert Costrovanu 0743224852, Camelia Roșu 0744131624.
Pe viitor, se dorește organizarea unei conferințe cu istorici, etnografi și teologi, care să ne lămurească în detaliu despre vechimea așezărilor de pe aceste locuri și ce izvoare istorice mai putem accesa pe meleagurile noastre băcăuane, în ziua de astăzi. Se știe că în tot acest spațiu etnografic, întâlnim TRADIȚII foarte diversificate, iar așa cum spunea și Prof. etnomuzicolog și dirijor George Sîrbu, în cartea sa "Folclor muzical -instrumental din Moldova, Ținutul Bacăului"- Bacău este "Epicentrul Moldovei"!
Fiecare dintre noi avem cunoștințe despre tradițiile noastre locale, avem cunoștințe despre înaintașii noștri, despre cum își petreceau aceștia viața lor, fiind fericiți, în sărăcia lor, fiindcă puneau accent pe valorile adevărate ale omenirii, făcând totul împreună- petreceri, jale, credință! Din păcate, noi astăzi, suntem influențați de curentele moderne, devenind din ce în ce mai apatici și mai singuratici, cu toată tehnica noastră modernă, sau poate, chiar din cauza ei!...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu