26.03.2019

Demnitari inflamabili și secretomania autorităților

În drumul spre Ateneu, la conferința unde partidul ALDE își lansa candidații pentru Europarlamentare, printre blocuri lângă fosta stare civilă, stăteau înghesuite două mașini de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău. După vreo oră, le găsesc tot acolo. De obicei, la evenimente cu public, mașinile stau lângă sala, cât mai aproape, chiar la vedere. Acum erau ascunse după blocuri. Venind de la Ateneu, m-am gândit că stăteau să păzească conferința oamenilor importanți, dar ca un ziarist corect, mai bine întrebi, în loc să scrii ceva greșit. Dacă mi se confirma, as fi plecat liniștit mai departe, nici nu aveam ce să scriu.  Și de aici intervine distracția.

La mașina  SMURD mi s-a răspuns că ei nu știu de ce stau acolo, apoi, că trebuie să stea acolo pentru un eveniment, și că nu pot spune de ce stau acolo! Ma duc la autospeciala pompierilor. Acolo alt răspuns în bataie de joc”că așteaptă pe cineva”. Să aștepți pe cineva cu mașina de câteva tone, cu un echipaj în ea, cu un tun mare de apă, printre blocuri, câteva ore, nu e plauzibil nici pentru clasa 0.

Am trecut peste răspunsurile în bășcălie, dar într-o țară civilizată, unui cetățean european nu i se răspunde așa, din partea autorităților. Am întrebat dacă este ceva secret, pentru că aș înțelege secretomania, și plec mai departe. Dar nu era ceva secret.

L-am contactat telefonic, pe purtătorul de cuvânt al ISU, pe Andrei Grecu. Inițial nu se știa, pentru că nu era nicio intervenție. A revenit cu un telefon și mi s-a spus că este un eveniment....I-am spus că si mai tarziu, tot la Ateneu este un eveniment cu sala plină și nu vin cei de la ISU să asigure cu mașini de intervenție. Deci?

La insistențele mele, că totuși ce eveniment este, mi s-a răspuns că în situații în care vine un demnitar, precum Călin Popescu Tăriceanu, așa se asigură măsurile de prevenire. De aici rezultă faptul că politicienii sunt inflamabili si pot genera conflicte. Ce noutate!

Atâta secretomanie pentru un demnitar care știm cu toții în ce situație se află. Să pui oameni să mintă, pentru ce? Pentru ceva vizibil? Totuși nu am înțeles de ce li s-a dat ordin să nu spună dacă sunt întrebați si totuși de ce se fereau?

Nu pot să-i acuzi in totalitate pe cei de la ISU, pentru că știm cu toții că ordinele nu se discută. Dar cine a dat ordinele? Știm și asta, pentru că știm ce partid era la eveniment...În schimb, pentru muritorii de rând, la restul evenimentelor, nu ai sa vezi atâtea autospeciale. Doar Dumnezeu cu mila....Nici in Colectiv, desi erau cele mai mari riscuri acolo, nu au stat autospecialele sa pazeasca locul, de la distanță. Si nici nu cred ca ar fi luat în râs cetățenii...

Dacă aș fi fost un ziarist mai zelos aș fi ridicat camera pentru un live, sunam colegii din presă pentru acele răspunsuri și ar fi ieșit un ”scandal frumos”.  Dar nu mi se potrivește meseria de jurnalist profesionist de provincie, pentru că sunt civilizat. Ce-i drept răspunsurile lor nu au fost civilizate, față de un cetățean plătitor de taxe și impozite, implicit a salariilor din ISU. Dar trecem peste, pentru că știu ce însemnă meseria de militar, sunt destul de expuși la pericole, nu are rost să-i mai expunem noi, presa. Dar dacă insistă cineva sau nu crede, punem și înregistrările...
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin