22.08.2018

Delegatia oficiala din Sfantul Munte Athos a ajuns la Bacau

O delegatie oficiala din Sfantul Munte Athos a ajuns la Bacau, pe Aeroportul International ”George Enescu”, unde a fost intampinata de catre oficialitatile locale, si de staretul manastirii Diaconesti, Pr. Amfilohie.  Delegatia condusa de catre Staretul Manastirii Vatoped, Arhimandritul Efremare ca destinatie Manastirea Diaconesti din Judetul Bacau,  com. Agăș.

Incepand de marti 21 august pana vineri 24, icoana si delegatia vor sta la Manastirea Diaconesti, unde joi, 23 august, incepand cu ora 8:00, va fi oficiata Sfanta Liturghie. Pelerinii sunt asteptati in costume populare.

Oficialii greci au adus cu ei una din icoanele facatoare de minuni ale manastirii Vatoped.  Icoana Maicii Domnului "Altarita" - Vimatarisa.


Staretul Manastirii Vatoped, Arhimandritul Efrem



Video
Povestea icoanei este impresionanta si suna cam asa:

Prin secolul al X-lea, deci in urma cu vreo mie de ani,  mănăstirea a fost atacată și jefuită de arabi, iar la ceea ce nu au putut lua cu ei, au dat foc. În acel timp, paracliser al mănăstirii era ierodiaconul Sava, care văzând primejdia, a reușit să ia icoana Maicii Domnului și Crucea Sfântului Constantin cel Mare, pe care le-a ascuns în fântâna care se afla în Sfântul Altar, iar în fața lor a pus o lumânare mare, aprinsă. A acoperit apoi fântâna cu scânduri și lespezi de piatră, ca să nu se vadă că acolo s-ar afla o ascunzătoare. Pirații, după ce au prădat mănăstirea și au ucis pe călugării cei mai bătrâni, au plecat, luând cu ei în robie și pe ierodiaconul Sava împreună cu alții mai tineri. După 70 de ani, ierodiaconul Sava a reușit să scape din robie. Dorința lui cea mai mare a fost să se întoarcă cât mai repede la mult iubita sa mănăstire.


Ajungând din nou la Vatopedu, a aflat aici câțiva călugări care reușiseră să refacă ceva din ruinele mănăstirii și viețuiau într-o mică obște, sub ascultarea unui stareț. Privind cu lacrimi în ochi la locul unde se făgăduise Domnului, a întrebat despre odoarele pe care le ascunsese în fântână, dar noii viețuitori nu știau nici măcar că ar exista fântână în Sfântul Altar. Mergând la locul indicat de ierodiaconul Sava, părinții au dat deoparte lespedea de deasupra fântânii și au aflat icoana Maicii Domnului împreună cu Crucea stând drept pe apă, iar lumânarea aprinsă înaintea lor, de parcă atunci ar fi fost puse.

Pentru ca icoana a fost gasita in vremea intemeierii manastirii, cand in acest loc se nevoiau trei frati calugari, Cuviosii Atanasie, Nicolae si Antonie, ea se mai numeste si "Ktitorissa", adica
"Intemeietoarea". Astazi, icoana se pastreaza in Sfantul Altar al bisericii celei mari, la loc de mare cinste.

Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, pe care am avut ocazia sa le vizitez, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin