Fundatia de Sprijin Comunitar in parteneriat cu Primaria Comunei Stănișesti a lansat un nou proiect menit sa duca la dezvoltarea serviciilor sociale si educationale pentru copiii si batranii din comuna Stanisesti.
Proiectul UN MODEL REPLICABIL DE SERVICII COMUNITARE PENTRU MEDIUL RURAL a demarat in luna ianuarie a acestui an si se va derula pana la finalul anului in curs si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 110.800 CHF. Grantul acordat este de 74.800 CHF, iar co-finantarea asigurata desolicitant si partener este în valoare de 36.000 CHF.
Proiectul isi propune sa raspunda la o problema actuala cronica: lipsa serviciilor sociale din mediul
rural pentru grupurile dezavantajate. Daca la nivel national mai exista initiative sporadice pe anumite categorii de servicii in special in vestul tarii unde se face simtita implicarea bisericii catolice (exempluCaritas in serviciile de ingrijire la domiciliu), totusi, la ora actuala nu exista nici o comunitate rurala care sa implementeze servicii integrate pentru toate grupele dezavantantajate: copii, familii aflate in situatii de criza, varsnici.
Prin acest proiect cei doi parteneri doresc sa construiasca un model integrat in furnizarea de servicii inparteneriat public-privat care sa se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate ruralain cadrul a trei unitati sociale: centrul de zi pentru copii si familii, ingrijire la domiciliu persoane varsnicesi, ca noutate a proiectului, centrul de zi pentru persoane varstnice. Primele doua tipuri de servicii vor fi o dezvoltare a serviciilor oferite in acest moment de FSC in aceasta comuna, urmand ca noul centru de zi pentru varstnici sa fie deschis intr-o cladire pusa la dispozitie de catre Primaria Stanisesti. Vor fi avute in vedere si familiile cu o situatie sociala grava care vor beneficia de sprijin si asistenta sociala pentru depasirea problemelor cu care se confrunta. Deasemenea, tot in premiera, va fi dezvoltat un programde voluntariat adresat tinerilor din comuna, dupa modelul Centrului de Voluntariat al FSC din Bacau.
„Ne propunem ca modelul creat sa continue si sa se dezvolte si dupa terminarea finantarii. In acest sens, vom lucra cu partenerul nostru la realizarea unei strategii de dezvoltare a serviciilor, care sa fie asumata prin Hotarare a Consiliului Local Stanisesti. Deasemenea, pentru ca nu se poate vorbi de incluziune sociala in absenta locurilor de munca, ne propunem prin proiect sa realizam o cercetare prin care sa identificam principalele oportunitati de initiere a unor structuri de economie sociala.” (Gabriela Achihai, presedinte FSC).
Proiectul se va adresa unui numar de 100 de copii din familii aflate la risc, 50 familii cu probleme sociale grave, 80 de persoane varsnice dependente, 50 persoane varstnice in regim centru de zi si va coopta un numar de 30 de voluntari, ne declară Ionuț Chiriță, coordonator PR si vicepreședinte FSC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu