06.10.2008

De ce inima ? De ce Bacău? De ce verde?

De ce Bacău?

Bacăul e orasul in care am facut primii pasi, am crescut, si in care am toate amintirile frumoase. Nu trebuie sa indeplinesti toate conditiile acestea ca sa iubesti Bacăul. E deajuns sa te plimbi pe strădutele mai vechi, care incă mai poartă urmele unor vremuri istorice, relativ recente, sau in locurile cheie ale Bacăului cu farmecul lor. Căutate cu atentie pot fi descoperite peisajele si locurile cu un aer boem si dătător de fantezie. Am mai fost si in alte locuri si pe alte meleaguri dar inima tot acasa rămanea.....


De ce inima?

Proiectul ,,Inima Bacăului’’ a fost creat in special pentru cei care iubesc Bacăul, normalitatea si frumosul. Dupa cum bine se stie, cand iubesti cu adevărat, insemnă că iubesti din inima. De aici a pornit motto-ul ,, Din inima Bacăului... spre inima ta... ! ''

Într-adevăr, folosim frecvent expresii precum "i se strînge inima de frică", "are inima uşoară". Ar fi o greşeală să considerăm că aceste expresii sunt doar simple figuri de stil. Ele sunt reprezentări destul de exacte a ceea ce simţim cand suntem sub influenţa diferitelor stări emoţionale. De fapt, abia de curand s-a descoperit că intestinul şi inima au propriile lor reţele de cîteva zeci de mii de neuroni, care se comportă asemenea unor "mici creiere" în interiorul corpului. Aceste creiere "locale" sunt capabile să aibă propriile lor percepţii, să-şi modifice comportamentul în funcţie de ele şi chiar să se transforme în urma unor experienţe, să-şi formeze, într-un fel, propriile amintiri.Inima se afl
ă intr-o dublă comunicare cu creierul, emotiile schimba semnalele pe care creierul le trimite catre inima si inima raspunde intr-un mod complex. Se stie acum că inima transmite mai multe semnale catre creier decat creierul către inima!

Prin urmare, în expresiile pe care le folosim pentru a ne descrie emoţiile, referirile la inimă (,, a avea inima de gheaţă,’’ a avea inima deschisă’’, a fi cu inima împăcată’’, a-şi lua inima în dinţi’’, a jura cu mâna pe inimă.’’ "in inima pamantului", "mamei, din inima", "a avea o inima de aur", "are o inima mare", " i-a venit inima la loc", " copiii si-au luat inima in dinti", etc...) nu sunt doar simple metafore. Inima percepe şi simte. Şi, cand se exprimă, influenţează toată fiziologia organismului nostru, începand cu creierul.

Chiar si in Biblie exista sute de mentionări despre inima:

,,I-a părut rău Domnului că a făcut pe om pe pământ, şi S-a mâhnit în inima Lui.’’ (Geneza)

„Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima..” (Psalmi 37,4.5)

,,Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre’’ (Matei 11:28-30)


De ce verde?

Este adevărat ca inima este rosie. Rosu inseamnă viată, pe care o purtam in noi. Fiind vorba despre Bacău care este un oras, am ales verdele pentru că este culoarea care lipseste cel mai mult dintr-un oras si pe care oamenii o doresc mai des. Situat intre albastru si galben, verdele rezultă din interferentele lor cromatice. Expresia "se mettre au vert" ("a iesi la iarba verde"), nascută din hipertensiunea datorată vietii citadine, exprimă de asemenea nevoia unei intoarceri periodice intr-un mediu natural care a transformat tara, campul, intr-un substitut al mamei. Inima Bacăului va incerca cand va avea ocazia sa creeze si activitati ecologice, care tin de protejarea mediului inconjurător.

Efectele culorii verzi.

Culoarea verde destinde considerabil atat fizicul, cat si psihicul , semnificand naturalete, prospetime, bogatie si fertilitate. Această culoare este marele calmant al celor nervosi. Generează liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundentă de asociatii mintale de idei. Important de ştiut este faptul că verdele este culoarea potrivită hainelor ce trebuie îmbrăcate atunci când mergeţi să daţi un interviu pentru angajare. Culoarea verde este benefică pentru vedere, pentru sistemul nervos si epiderma. Verdele este un minunat vindecator, care ajută organismul sa elimine toxinele. In acelasi timp, intareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, perceptia informatiilor si o gandire coerenta si precisa. Pe vremuri verdele era culoarea onoarei si a victoriei. In Irlanda, este in continuare culoarea norocului .Verdele era o culoare sacra pentru egipteni, reprezentand speranta si bucuria primaverii. In traditiile islamice culoarea verde este simbolul vegetatiei. A oferi cuiva ceva verde, mai ales dimineata, va purta noroc. De aici s-a nascut obiceiul de a se arunca mănunchiuri de iarba in directia Lunii (cand este luna noua) pentru ca luna calendaristică sa fie verde, binecuvantata. Pentru europeni, insa, verdele este culoarea naturii care renaste, este simbol de speranta si viata nouă. Cu toate acestea, oare e semnificativ faptul că verde este culoarea creată de Dumnezeu pentru natură?

G.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin