25.07.2018

Imigrantii Bacaului - situatie 2018, primul semestru

20 DE STRĂINI CU ȘEDERE ILEGALĂ, 3 CĂSĂTORII DE CONVENIENȚĂ ȘI 8 DECIZII DE RETURNARE, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2018 ÎN JUDEȚULUI BACĂU

În primul semestru al anului 2018, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Bacău au desfășurat activități potrivit competențelor în domeniul migrației străinilor prin reglementarea dreptului de ședere și combaterea șederii ilegale a acestora pe teritoriul României, asigurând managementul șederii și rezidenței pentru aproape 1900 de persoane din state terțe și Uniunea Europeană/SEE/CH.

În urma acţiunilor și controalelor organizate, au depistat 20 de străini cu şedere ilegală, au emis 8 decizii de returnare, au constatat 3 căsătorii de conveniență şi au aplicat 46 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6900 de lei.

Controlul permanent asupra legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate sunt acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea
gradului de siguranţă a cetăţeanului.

Astfel, în prima parte a anului 2018, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Bacău au desfăşurat 86 de acţiuni şi controale, cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 20 de străini care nu mai aveau drept de ședere pe teritoriul României. Aceştia provin din state precum: Republica Moldova, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză, Mauritania, Serbia și Turcia.

Pe numele a 8 străini au fost emise decizii de returnare prin care s-a stabilit obligația de a părăsi țara, unul a fost luat în custodie publică și condus sub escortă la Centrul de Cazare pentru Străinii Luați în Custodie Publică Otopeni, iar în cazul a 11 dintre aceştia a fost reglementată şederea.

Totodată, ofițerii de interviu din cadrul serviciului au efectuat verificări specifice și au constatat încheierea a 3 căsătorii de conveniență între cetățeni albanezi și români. A fost administrat probatoriul pentru refuzul emiterii permisului de ședere în cazul celor trei străini, stabilindu-se că aceștia intenționau să obțină în mod fraudulos documente care să le ateste șederea pe teritoriul României.

În perioada de referinţă au fost aplicate 46 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6900 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată și O.G 25/ 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

În ceea ce priveşte reglementarea şederii/rezidenţei pe raza judeţului, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări - Bacău au asigurat managementul pentru 1148 de străini cu drept de şedere temporară, 129 cu drept de şedere permanentă, precum şi 604 de cetăţeni din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană cu drept de rezidenţă.

Având în vedere dinamica fenomenului migraţionist, Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă desfăşurarea acţiunilor pentru prevenirea şi combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

***

Serviciul pentru Imigrări al judeţului Bacău, contează pe respectul tuturor cetăţenilor faţă de legislaţia în domeniu şi face apel la aceştia pentru contactarea instituţiei noastre în legătură cu orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor, în scopul prevenirii unor situaţii de ilegalitate cum ar fi: neanunţarea şederii şi a găzduirii străinilor, munca nedeclarată a străinilor, expirarea dreptului de şedere, etc.

CONTACT:

 Serviciul pentru Imigrări din Bacău str. Al. Tolstoi, nr. 2 ( lângă Secţia 1 de Poliţie Bacău), Tel/fax: 0234.202083, e-mail: bc.igi@mai.gov.ro, sau vizitând site-ul oficial al Inspectoratul General pentru Imigrări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin