25.07.2018

Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018.

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participați la o sesiune de observații astronomice în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018.

În condițiile în care cerul va fi senin se vor face observații astronomice între orele 21.30 și 1.30 asupra eclipsei totale de Lună ce va avea loc în această noapte, eclipsă care va fi vizibilă și din România. Această eclipsă totală de Lună este vizibilă din Europa, America de Sud, Africa, Asia și Australia.

Fenomenul va putea fi observat începând cu momentul în care Luna răsare (ora 21.00). Luna va fi acoperită în totalitate de umbra pământului între 22.30 și 00.13, perioadă în care vom avea cea mai lungă perioadă de totalitate din acest secol. Punctul maxim al eclipsei va fi la ora 23.22, atunci când luna va avea o culoare roșiatică. Tot 27 pe iulie planeta Marte va fi la opoziție (strălucirea maximă a planetei) și în conjuncție cu Luna (foarte aproape de aceasta).

Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază, Luna intrând astfel în umbra Pământului. Dacă Luna intră (parțial sau total) în conul de umbră al Pământului, ea se întunecă și capătă o nuanță roșiatică – vom avea o eclipsă totală sau parțială de Lună. Când Luna trece prin conul de penumbră întunecarea ei este mai puțin vizibilă și atunci fenomenul este eclipsă de Lună prin penumbră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin